Tuin bestraten - afschot richting huis?

Henk72

  • #1
Ik ga mijn achtertuin bestraten, deze loopt vanaf het huis een meter of 7 diep en 5,5 breed.

Overal lees ik dat ik voor afschot ongeveer 1-2 cm per meter moet aanhouden, van het huis af.

Nu is het pad aan de achteruitgang hoger dan het huis, als ik dus vanaf het huis met afschot ga dan zit ik daar al gauw 10cm te laag.

Ik dacht nu om een roostergoot te plaatsen over de gehele breedte tegen mijn huis aan, en dan het afschot maar richting huis te laten lopen? Riolering zit eronder dus is goed mogelijk.

Is dat een hele stomme gedachte of kan dat best werken?

Een andere oplossing die ik zag is op 3,5 meter van mijn pui het hoogste punt te maken, zodat ik als het ware een puntdak in de bestrating maak (weer met lijngoot tegen de pui). De helft loopt dan in de lijngoot en de andere helft (hopelijk) over dat pad aan de achterkant.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Afschot naar het huis toe is nooit een goed idee. Bij hevige hoosbuien (en die komen steeds vaker voor) of een verstopt afvoer heb je veel schade.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ga je de gehele tuin bestraten? Is het niet een idee het regenwater in eigen tuin te laten bezinken?
 

Henk72

  • #4
Dank voor de reacties. De tuin wordt bijna helemaal bestraat, er zijn aan beide kanten twee kleine perkjes van 60cmx250cm. Hier kan natuurlijk wel wat water in, maar voldoende zal het niet zijn.

Ik heb vandaag even bij de buren gekeken en zij hebben een 'puntdak' vanaf het huis loopt het zo'n 3 meter omhoog om daarna weer omlaag te gaan.

Logischerwijs krijgen zij dus regenwater van zo'n 3 meter in het roostergootje bij hun pui. Het water wat op de andere 4 meter valt rolt richting het pad.

Denk dat ik dat ook maar zo doe.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Water nooit richting je huis laten stromen. Dat is het domste wat je kan doen. Een lijngoot is leuk, totdat bij een hoosbui de riolering het niet meer trekt en het water door de lijngoot naar boven komt...
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Lijngoot kan je toch ook aan het eind van de tuin plaatsen?
Dan loopt het straatwerk afwaterend van het huis af.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
De topicstarter wil geen opstapje achter in de tuin naar het pad.

Hoe weetje overigens dat het huis lager ligt dan het achterpad? Heb je dit gemeten of is de tuin gewoon erg verzakt en ligt de bestrating in de tuin daarom met afschot naar het huis?

Overigens is 1 cm afschot per strekkende meter bestrating voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu