(mini) Tuin, renovatie, bestrating + vlonder

Rvl1994

  • #1
Goedemorgen allen,

Mijn naam is René, 25 jaar oud en eindelijk samen met mijn vriendin ons eerste huis weten te bemachtigen in Nijmegen. Het betreft een jaren 30 (beneden)woning met veel karakter maar natuurlijk ook de nodige mankementen (verouderde zaken).

Binnen is een groot deel van de woning nog recent "verbouwd" en de afwerking is prima. Naast het leggen van een nieuwe vloer, wat verven en tegelwerk hoeft er niet veel aan te gebeuren. We hebben een klein achtertuintje (eigenlijk een grote houten vlonder) van zo'n 28 m2 die we graag willen aanpakken. Bijgevoegd een tweetal foto's hoe het er nu uit ziet. Goed om te weten: Op foto 2 zie je aan de rechterkant een leeg deel met zand, inmiddels zit hier een schutting tussen. Ons gedeelte is dus alleen de houten vlonder.

Nu willen wij het volgende: Het eerste deel (waar de vlonderplanken in de lengte zijn gelegd, dus de eerste helft vanaf de woning) willen we graag vervangen voor tegels (abbeystones).

Het tweede deel (vlonderplanken in de breedte) willen we de vlonder intact laten indien mogelijk, maar wel de vloer zelf vervangen door nieuwe hardhouten planken. Tussen de vlonder en de grond zit momenteel zo'n 25 cm ruimte.

Nu zit ik met de volgende vraag:

- Deel 1 (kant van woning) gewoon de vlonder en fundering er uit, opvullen met zand, aantrillen en stenen erin. Werkwijze is hierin nog niet uitgestippeld maar we zorgen er voor dat het stevig wordt. Als we dit doen, is het dat slim om het tweede deel ook op te vullen tot dezelfde hoogte? Of is er een slimmere methode hiervoor?

Misschien is mijn vraag niet helemaal duidelijk maar ik ben bang dat deel 1 zal "verzakken" wanneer we deel 2 gewoon zo laten op het zichtbare hout na.

Wellicht kan iemand mij iets meer inzicht hebben in de juiste werkwijze voor dit projectje. Hoe zouden jullie te werk gaan? Ik dacht:

- Vlonder er helemaal uit.
- Funderingspalen deel 1 afzagen en deel 2 intact laten indien het hout nog goed is.
- Gehele tuin zo'n 20 cm ophogen met zand en goed aantrillen.
- Deel 1 tegelen met de abbeystones.
- Deel 2 nieuwe hardhouten vlonderplanken bevestigen op de bestaande fundering (of de vernieuwde fundering als dit nodig is).

Ik hoop dat iemand mij op weg kan helpen, alvast bedankt!

Tuin foto 1.jpg Tuin foto 2.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je tegen de gevel gaat ophogen met zand, zul je er inderdaad voor moeten zorgen dat dit zand niet wegzakt naar het deel waar de vlonder wel blijft (de grond ligt hier lager). Je kan bij de overgang van stenen naar zwevende vlonder een keerwand maken. Dat kan van hardhouten planken of van steen (stapelblokken, betonnen bielsjes, gewone stenen). Zolang je maar een "bak" creëert waar het zand van het zandbed voor de bestrating niet uit weg kan.

De vlonder kun je inderdaad gewoon doorzagen. Kijk wel even of de vlonder die blijft dan nog genoeg ondersteuning heeft op de rand / overgang. Zo niet (als je die net weg moet zagen) dan moet je een nieuwe ondersteuning maken onder de rand). Paar palen er onder en deze vastschroeven is dan voldoende.

Het gedeelte onder de zwevende vlonder ook gaan ophogen zou ik zelf niet doen. Dat is veel werk want de planken moeten er dan van af en dat wil vaak niet goed lukken waardoor je meer kapot maakt dan nodig is.
 

Rvl1994

  • #3
Hallo Bertpleizier,

Dank voor je reactie. Dergelijke bak creëren dacht ik inderdaad ook aan als optie. Ik vroeg me in dat geval alleen af hoe het zou zitten met de afwatering. Of zou dat geen verschil maken?

Het gedeelte ophogen is inderdaad een stuk meer werk nu je het zegt. De planken eraf wilt vaak niet goed lukken geef je aan, ik wil in ieder geval de bovenste planken (waar je op loopt) vervangen voor nieuwe hardhouten planken. De huidige planken zijn slecht onderhouden en ik knap graag alles in een keer op. Bedoel je dat het lastig is om de bovenste planken los te halen zonder de fundering te beschadigen?

Dank voor de tip mbt letten op de ondersteuning wanneer ik een deel weghaal!

Jouw reactie wordt gewaardeerd :)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zand laat water door. Dus maak je over de afwatering “in de bak” geen zorgen. Uiteraard moet de bestrating wel op afschot liggen: 1 cm hoogteverschil per meter en altijd in z’n geheel van je huis af of eerst een stukje van je huis af en daarna naar de zijkant (een border of afvoerput in als je die mogelijkheid hebt). Anders loopt het water naar je gevel toe en dat wil je niet.

Mijn ervaring met een hardhouten vlonder is dat je de vlonderplanken niet goed meer loskrijgt. De schroeven zijn vaak verroest, of er zijn vlonderschroeven gebruikt: perfect bij montage, maar niet meer los te krijgen bij demontage want ze breken allemaal af (deze schroef heeft onder en boven schroefdraad, daartussen is hij glad. De spoed van de draad boven en onder is anders, zodat bij het vastschroeven de vlonderplank tegen de onderbalk wordt getrokken.

Zijn de hardhouten vlonderplanken niet meer te redden? Wat is er mis mee? Met een hogedrukspuit kun je ze misschien weer mooi krijgen (of met ontweringswater of schoonmaakazijn). Als dat lukt spaar je een berg geld uit en kun je ze weer in de olie zetten.
 

Rvl1994

  • #5
Super, dank voor de hulp. Wat betreft de huidige planken: we zijn nu 2 keer wezen kijken (huizenmarkt bekend verhaal, na 1 keer kijken (over)bieden. Na akkoord nog eens gekeken en ook specifiek buiten. We krijgen 3 Aug pas de sleutel maar heb in die 2 keer gezien dat het hout van de vlonder (zichtbare deel) erg slecht is. Ik durf niet te zeggen of het hardhout is maar het is niet goed onderhouden en op 2 plekken ook gebroken. Voor mij genoeg reden om alles eruit de halen..

Maar goed, het kan dus nog een uitdaging worden om alleen de "vloer" er uit te halen blijkt. Uiteraard is het ook maar afwachten hoe de fundering er bij staat.

Fingers crossed!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Of het veel werk is om de oude vlonderplanken te verwijderen hangt af van wat je tot je beschikking hebt. Je kan zo een cirkelzaag in de planken zetten en met een paar "halen" heb je een groot deel van de planken er al uit. het is vooral heel veel werk als je alles heel moet (wil) houden, maar ik begrijp dat dat niet aan de orde is.

Als de fundering (palen en balklaag) ook slecht is, dan is het een kwestie van alles afzagen, klein zagen en afvoeren. Dat is minder werk dan alles loshalen voor hergebruik.

Gebruik alsjeblieft alleen RVS bevestigingsmateriaal buiten. Al het andere gaat roesten en dat is het begin van ellende. En uiteraard heeft hardhout haar prijs, maar daar staat kwaliteit en duurzaamheid tegenover.

Ik heb 1,5 jaar geleden een hardhouten zwevende vlonder gemaakt van 50 m2. Azobe palen, angelim vermelho balken en bankirai vlonderplanken. Bij een goede houthandel koop je kwaliteit en rechte spullen. Hout bij de bouwmarkt is veel duurder en ook nog van veel mindere kwaliteit (krom, minder dicht dus minder kwaliteit, getordeerd, enz.).

En goed "shoppen" loont ook. Ik heb mijn hout bij 3 verschillende leeranciers gekocht. Daarmee heb ik een kleine € 1.500 euro bespaard. Balken kunnen bij de ene leverancier goedkoper zijn, terwijl zijn vlonderplanken weer veel duurder zijn dan bij een ander bijvoorbeeld.

En vergeet geen goede boor te kopen. Hardhout is vreselijk om in te boren als je niet de juiste boor hebt. Er zijn speciale hardhoutboren die er zo doorheen gaan. Een metaalboor en een houtboor lopen vol met zaagsel (want vettig en dat blijft plakken), waardoor ze warm lopen en bot worden. Ik heb voor de slotbouten door de palen en balken een REX bankiraiboor gebruikt.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu