Tuin bestraten met afschot, bandjes worden weggedrukt

Complete-leek

  • #1
Beste mensen,

Hierbij mijn eerste topic. Ik ben vandaag lid geworden en wel om de volgende reden:

Ik wil m'n tuin bestraten en ben al een eindje op weg. De achterkant van de tuin grenst aan een straat. Die straat ligt behoorlijk wat lager. Ik heb de schutting gewoon waterpas gezet (niet echt te zien op de foto :-|
Tussen de palen heb ik bandjes gezet. Maar ik ben bang dat deze worden weggedrukt door de bestrating.

Verder weet ik niet welk afschot ik moet gebruiken vanaf het terras onder de gevel via het paadje naar het terras aan de straatkant.

En over het afrijen lees ik ook allerlei verschillende verhalen. Wat ik nu doe is een lat 2x in de lengte met de waterpas in het zand drukken en vervolgens het hoger liggende zand naar die diepte toe rijen. Maar misschien is het beter om latten in de grond te slaan.


Moet ik ook eerste de bandjes voor m'n paadje de grond in zetten en dan pas tegelen?


Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Alvast bedankt. :)
 

Stax

  • #2
Ben ook niet zo'n stratenmaker, maar kan denk ik wel wat zinnigs zeggen. ;-)
  • Als je bandjes worden weggedrukt omdat er aan de 'buitenkant' onvoldoende tegendruk is, lijkt me dat je gewoon een grotere maat opsluitband moet nemen. Je hebt ze wel van 30 cm diep en als dat nog niet diep genoeg is kun je ook nog dikkere versies nemen (hebben van zichzelf meer gewicht).
  • Afschot: ca. 1 cm per meter is voldoende
  • Afrijen: Als je latten in het zand kunt drukken, lijkt me dat je zandbed sowieso niet zwaar genoeg is aangetrild! Ik heb het zelf verder zo gedaan als jij beschrijft (alleen gleuven gegraven waar de latten in lagen)
  • Mij is verteld dat je beter altijd eerst de bandjes kunt plaatsen en dan pas de stenen leggen. Ik zie het de stratenmakers bij mij in de straat ook zo doen (stoep wordt nu aangelegd).

    Succes!
 

Complete-leek

  • #3
Beste Stax,

Bedankt voor de info. Het zijn die dikkere bandjes van 30 cm, dus dat zou dan goed moeten zijn. Het terras aan de gevelkant is zo'n beetje af. Is het nu verstandig om aan de straatkant te beginnen met tegelen, met zo'n randje koppelstones? (zie foto) Als ik nl met het paadje verder ga, zal je net zien dat het niet mooi uitkomt aan de staatkant en moet ik heel die breedte slijpen. Dan slijp ik liever alleen de breedte van mn paadje.

En over dat aantrillen: ik doe het hoofdzakelijk in m'n eentje dus dan moet ik zo'n ding heel lang huren. Ik ga het dus maar een keer of 2 helemaal blank zetten. Het terras aan de gevelkant is al eerder betegeld geweest dus dat zand was al wel aangedrukt.

Moet ik trouwens zo'n bed in een keer glad trekken voor de rest van de tuin?, of mag dat in fases? Dus bijv. 1,5 meter afrijen, dan tegels erin, en weer....

Er zit wel worteldoek op ongeveer 25 cm diep. Dit laat toch wel dat water door?
 

Stax

  • #4
Bandjes: zorg ervoor dat ze aan de achterzijde minstens voor de helft in de grond staan. Halen ze dat niet, dan zou ik toch op zoek gaan naar een hogere variant. Misschien onder maaiveld aanvullen met beton?
Volgorde: ik snap wat je bedoelt met het nit teveel willen afslijpen, maar het pas maken van je paadje valt waarschijnlijk veel meer op dan wanneer je dat aan de straatkant doet. Zit er ineens zo'n lelijke strook (brokkelige) afgezaagde stenen midden in je terras... Dan toch liever een paar stenen meer zagen.
Aantrillen: je hebt maar twee keer een trilplaat nodig. Eenmaal voor het afreien als je je zandbed klaar hebt, en eenmaal na het leggen van je stenen. Wat bedoel je met 'blank zetten'? Als je een goede trilplaat hebt is inwateren niet nodig.
Afreien: kan in fasen. Wel lijkt het me moeilijker om over het hele terras de juiste hoogte te houden als je het in delen doet omdat je het dan niet meer goed kunt zien... bovendien moet je dan je afreilatten steeds verplaatsen en dat is ook niet de bedoeling...
Worteldoek: laat inderdaad water door.
 

Complete-leek

  • #5
Je afreilatten moet je toch zoiezo verplaatsen? die volle breedte kan toch niet in 1x? En jij graaft sleuven voor die latten toch? Vul je die later met zand, of laat je de latten gewoon zitten. Zou je aan willen geven op dat tekeningetje hoe ik de latten moet leggen?
:?
 

Stax

  • #6
Je hebt wel gelijk, ik heb een terras van 4 m in een keer afgereid met latten van 4,2 m, maar als je een hele tuin door moet heb je wel heeeele lange latten nodig. Wat ik bedoelde: hoe langer de latten en het stuk dat je in 1x afreidt, hoe nauwkeuriger je afschot is.

Ik vul die sleuven later met zand ja.

Afreilatten leg je in de richting van het afschot. Ik heb ze bij mij een meter uit elkaar gelegd, anders wordt het afreien wel heel zwaar werk.

Succes!
 

Shaggy

  • #7
Complete-leek schreef:
Je afreilatten moet je toch zoiezo verplaatsen? die volle breedte kan toch niet in 1x? En jij graaft sleuven voor die latten toch? Vul je die later met zand, of laat je de latten gewoon zitten. Zou je aan willen geven op dat tekeningetje hoe ik de latten moet leggen?
:?

je plaatst zo lang mogelijke latten die je in de lengte van je tuin iets ingraaft, je legt ze ongeveer 1,5 meter á 2 uit elkaar. je legt ze ook waterpas aan mekaar en ook qwa afloop ( water en voor jou de hoogte vanwege de lager gelegen bestrating van de straat ). Je zorgt dat je afrij lat net over beide balken kan liggen in de breedte en dan maak je die zo pas, door van de zijkanten een inkeping te maken zodat je gelijk de juiste diepte hebt. Op die manier heb je het perfect liggen. Als je die 1e klaar hebt dan bestraat je dat tot een een steen afstand van beide latten ( beetje passen en meten met halfjes enzo ) de buitenste haal je er uit en leg je dan weer evenredig aan de binnenste waardoor je dus de andere kant ook weer perfect kan vleien. Alleen als je dan gaat straten moet je diegene er uit halen die het dan het langste ligt en zo ga je dus verder in feite..

als foto'tje moet je het zien als een H het tussen streepje is dan de afrei lat.. de linker streep verplaats je daarna naar rechts enzovoorts
 

Complete-leek

  • #8
Beste Shaggy en Stax,

Ik laat jullie reakties even op me inwerken en ga dan aan de slag.
Alvast bedankt voor de hulp en ik laat weten hoe het gaat.

:cool:
 

Complete-leek

  • #9
Vandaag heb ik m'n zandbed gereed gemaakt en goed ingewaterd, morgen waarsch. bestraten. :)
 

Complete-leek

  • #10
Beste Shaggy en Stax,

Ik ben klaar met bestraten, het is gelukt (dankzij jullie tips).

Het volgende project is het schilderen van de buitenboel. Dus waarschijnlijk zullen daar wel weer wat vragen uitvloeien van mijn kant. :cool:
 

Stax

  • #11
Goed werk! Foto's?
 

Complete-leek

  • #12
Hierbij een fotootje,

Alleen ligt het deel wat aansluit op het paadje en naar de poort loopt een beetje lager, dat vind ik wel jammer, ik dacht nog zo dat het helemaal waterpas was (in de breedte).

Verder ben ik eens aan het denken hoe ik het in het vervolg toch wat sneller zou kunnen doen. Ik bedoel (bijna) 4 meter lange latten ingraven en op diepte slaan en ook nog eens mooi pas minus afschot, gaat best lastig.

Sla je het ene eind de grond in, komt het andere eind weer naar boven en vice versa. Bovendien verpest je zo het zandbed ook.

Zelf zit ik te denken aan 2 t-profieltjes van aluminium(dan gaat er maar een smal gedeelte de grond in ipv een redelijk brede lat. , maar die veren ook wat door natuurlijk, dus mochten jullie ideeën hebben.... :cool:







 

Stax

  • #13
Ziet er toch prima uit! Goed werk hoor.

Voor wat betreft je zandbed; zo heb ik het nu gedaan (ongetwijfeld wat veel werk, maar mooi resultaat - ook geleerd van de vorige keer):
- zandbed uitgraven;
- op ca. een meter afstand van elkaar aan begin en eind een piketpaaltje erin slaan tot de bovenzijde van de ene rij piketten (huiskant terras) op hoogte ligt van waar je je zandbed wilt hebben en ten opzichte van elkaar waterpas zijn, en de andere rij (tuinkant terras) ca. 4 cm eronder ligt (terras van 4 m diep) en ook onderling waterpas;
- aan de zijkanten van de piketpaaltjes mijn 4 m lange latten geschroefd (bovenzijde lat gelijk met bovenzijde piket);
- zandbed gevuld tot ruim boven de latten en precies tussen de paaltjes aangetrild (als je de paaltje of latten raakt tril je ze ook naar beneden);
- lat haaks over de paaltje en latten gelegd om te kijken of ze nog goed lagen (waterpas en mooi op dezelfde hoogtelijn);
- sectie voor sectie afgereid;
- piketten en latten eruit getrokken;
- geultjes gevuld met zand (bultje erop);
- geultjes nagetrild;
- met een rechte lat van 2 m diagonaal nog een keer uit de hand het zandbed geeffend.

Resultaat: strak zandbed met perfect afschot. Even werk, maar dan heb je ook wat. En ja, ik heb na de eerste keer aantrillen twee latten moeten uitgraven en opnieuw moeten plaatsen (toch slordig aangetrild), maar de tweede keer ging goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu