Tuin aanpakken: Riolering, uitgraven, etc: Hoe en of wie?

Ferryv

 • #1
Binnenkort (nou ja, toch wel binnen een half jaar), willen we gaan beginnen aan de tuin. De plannen hoe het moet worden zijn wel ongeveer klaar. Nu nog de weg ernaar toe bepalen.

Eerst even de huidige situatie: Het betreft een voormalige boerenerfje (18x25mtr). Nu voornamelijk (oud) grind. De grond is in de loop der jaren heel erg vast gereden. Er is een gierkelder aanwezig (3,5 x10mtr), waar aan de ene kant 3* riool in komt en aan de andere kant verder gaat naar gemeente riool.

Wat willen we allemaal gaan doen:
- Grind verwijderen
- Gier kelder verwijderen
- Drainage aanbrengen
- Autopad naar achterste schuur
- Verder wat terrassen, gras en planten langs de randen.

De vragen die ik heb:
- De grond met grind: zijn er bedrijven die dit zeven (een loonbedrijf), of zijn hier slimmere methoden voor?
- De riolering moet omgelegd worden. Het lijkt mij handig om zo'n straatput te plaatsen als verzamel punt vanwaar het naar het riool gaat. Dit zie ik mezelf niet doen. Kan ik het beste een rioleringsbedrijf of een bestratingsbedrijf hiervoor vragen?
- Is het handig om de bovenste 25 (of 40?) cm af te graven/ om te ploegen over de hele tuin, of om te proberen de plekken waar het autopad komt, over te slaan? Er moet daar evengoed wel drainage en rioolwerk gebeuren.
- Wat betreft de volgorde: Ik wil beginnen met het riool om te leggen buiten de gierkelder, en dan gelijk drainage een hwa-goot in de oprit en een paar elektra kabels. Dan met grof materieel de gierkelder en een betonplaat verwijderen. En dan grind verwijderen en ploegen en dan weer opbouw. Of kan ik beter beginnen met het grind verwijderen?

Zo, een lang verhaal. Hopelijk is alles duidelijk. Ik zal morgen of overmorgen nog even proberen een paar tekeningen toe te voegen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ferryv

  • #2
  Hieronder de plannen die we hebben. Op de tekening links van het huis is de straat.
  Zwart, geprint is de huidige situatie. Met kleurtjes de plannen.

   

  Henk E

  • #3
  Zomaar een idee hoor maar wil je van die gierkelder niet een zwembad maken of vijver o.i.d.?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Kijk uit de gierkelder met grof materiaal te verwijderen, voor hetzelfde geld wordt de fundering daardoor aangetast, dat is afhankelijk van de opbouw van de kelder.
  Laat hier een bouwkundige in adviseren.
   

  Ferryv

  • #5
  Ja, we hebben er wel over gedacht of we er iets mee konden; zwembad, regenwateropslag, etc. Maar de staat en locatie is zodanig dat het waarschijnlijk goedkoper is om dan iets nieuws te plaatsen. En dan zou het wel op een handige plek kunnen (zwembad) of verzonken onder de grond (wateropslag).

  Jan: Als de gierkelder/bak weg is, dan is die fundering toch ook niet meer nodig? Ik denk er trouwens over om alleen de bovenste 50cm eraf halen. Heeft iemand daar nog iedeen over waarom ik dat juist wel of niet zou moeten doen?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Sorry, een foutje mijnerzijds, ik heb voetstoots aangenomen dat de gierkelder tegen een schuur aan ligt, dat is hier meestal het geval.
  In zo'n situatie is het niet verstandig de gierkelder zomaar af te breken, als de kelder vrij ligt speelt dat niet mee.
   

  De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #7
  Ik zou de gierkelder helemaal weghalen, weet je zeker dat je er later geen last van hebt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu