Tronic dimmer werkt niet

Pete

  • #1
Hallo,

Ik heb een paar dagen geleden bij een bouwmarkt een tronic dimmer (voor halogeen lampen) gekocht. Ik heb volgens de gebruiksaanwijzing de dimmer aan de wand bevestigd, maar helaas functioneert hij niet en ik vraag me af wat er mis kan zijn.

Ik heb gebruik gemaakt van een zwarte en bruine draad (het bevestigen van twee bruine draden was volgens de bouwmarkt niet nodig), maar ik ben niet helemaal zeker over het afdekplaatje.

Ik heb verder geen ervaring met het bevestigen van dimmers, dus daarom vraag ik om jullie advies.

Groeten,
Peter.
 

Gerrit

  • #2
Als er 2 bruine draden aanwezig zijn, is dat niet voor niets. Die waren vermoedelijk doorverbonden en dat moet zo blijven. De draad die nu niet gebruikt is, is vermoedelijk spanningsvoerend.
Dus let op: spanning er af.
 

Pete

  • #3
Ik heb het geprobeerd met de twee bruine draden, maar de dimmer werkt helaas nog steeds niet. Andere suggesties, waarom het apparaat niet werkt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien kun je nog iets meer in detail aangeven, hoe het eerst aangesloten zat, en wat je nu waarop aangesloten hebt.
Wat voor halogeen lamp het is, en of de lamp wél werkt als je de dimmer (tijdelijk) vervangt door een doorverbinding (lasklem!)

We kunnen nu eenmaal niet raden, wat je (eventueel) verkeerd hebt gedaan, we moeten het helemaal doen met jouw omschrijving!

Want dat van die twee bruine draden bijvoorbeeld is helemaal niet duidelijk!
 

Gerrit

  • #5
Probeer eerst de 2 bruine draden door te verbinden met de zwarte. De verlichting moet nu branden, doet het dit niet is er iets anders aan de hand.

Doet die het wel dan ligt de fout dus bij de dimmer. Je hebt een tronicdimmer, dan heb je dus ook een tronic trafo. Dat is belangrijk. Kijk anders voor de zekerheid welke trafo er bij zit.

Kijk dan of er een zekering in de dimmer zit en of die nog goed is. Is de zekering heel, dan terug naar de bouwmarkt. Is die stuk, dan vervangen, maar wel door precies dezelfde waarde.

Sukses, en we horen het wel.
 

Mitchell

  • #6
Wat is het merk en het typenummer van de dimmer en wat staat er precies op de trafo van de lamp?
 

Pete

  • #7
Bedankt voor jullie opmerkingen en reacties, maar dit onderwerp gaat me toch boven mijn pet. Ik heb daarom een klusjesman ingeschakeld.

Ik wil me wel graag verdiepen in trafo's en zekeringen. Weet iemand een begrijpelijk en gevarieerd klusjesboek, gericht op beginnende klussers?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu