Osram Halotronic 150 met vier lampjes

Webgeest

  • #1


Hallo,
Ik heb deze trafo gekocht, met vier inbouwspots (12v halogeen).
Aan de rechterkant zitten de drie uitgangen. Kan ik één uitgang dan voorzien van dubbele draad voor twee lampen? Of gaat deze dan half zo goed branden?

Of (alternatief) twee van de drie uitgangen gebruiken met dubbele draad?

Is het waar dat de draad van de trafo naar de individuele lampen overal gelijke lengte moet hebben?? Maakt een halve meter of zo dan uit?

Bedankt voor jullie reaktie en ideeen! :idea:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Als je de lampen parallel schakelt, zoals te zien op de tekening, gaan ze niet minder helder branden.
Snoeren hoeven niet even lang te zijn, maar mogen niet langer zijn dan 2 meter.
 

Neuroot

  • #3
De trafo kan 150 watt leveren. Heb je lampjes van 20 watt dan kun je er 7,5 lampjes mee laten branden. van 50 watt 3 en 35 watt 4. De drie uitgangen zitten in de trafo aan elkaar. Omdat de trafo de uitgangsspanning meet zal een lampje met een langere snoer meer verlies spanning hebben dan een korte snoer. Ze branden dus niet even fel.
Zelf maak ik van de snoeren een lus. Neem niet een te dunne draad. Ga met een + draad vanuit de trafo naar de lamp dan naar de volgende tot dat je alle vier lampen hebt gehad. Bij de laatste ga je weer naar de eerste.
Doe dit ook met de - draad. Je hebt ze nu parallel geschakeld. Koppel nu de + en - naar de trafo op een willekeurige uitgang. In de praktijk zie je nu dat de draden wel 20 meter lang kunnen zijn. Wel hoe langer hoe dikker de draden. Veel succes.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Uhhe hier zit geen plus en min op.
 

Neuroot

  • #5
Dag Peter,
Er zit inderdaad geen plus en min op. Dit was alleen maar geschreven om een verschil aan te geven. Kijk maar naar het rondje op de trafo. De dichte neem je maar als plus en de open maar als min. Je gebruikt dus dan maar twee klemmen. Alle dichte rondjes zitten inwendig aan elkaar en zo ook de open.
Succes Henk
 

Webgeest

  • #6
Allemaal bedankt voor jullie hulp. Wat ik begrijp van "Neuroot" is dat de volgende opstelling dus goed mogelijk is:


(Zelf getekend in Powerpoint). De aansluiting kan dus op een willekeurige (verschillende) + en - op de trafo? Grappig, zou ik zelf niet opkomen. Die twee meter-eis is dus eigenlijk onzin als je het doet zoals in mijn tekening??

Voor de aansluiting op de min-lijn en plus-lijn gebruik ik dan lasdoppen zoals deze:


Ik gebruik trouwens 4x 35 Watt halogeen (12v).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
De snoerlengte aan de secondaire kant mag volgens de fabrikant niet langer zijn dan twee meter, wat samenhangt met de hoge frequentie waarop een elektronische transformator werkt. Het snoer werkt anders als Antenne en kan storingen in andere apparatuur veroorzaken.
Als je de trafo in het midden plaatst, kunnen de lampen dus maximaal 4 m uit elkaar liggen. Voor een grotere afstand moet je met een conventionele trafo of met meerdere trafo's werken.


Let ook goed op de aansluiting aan de primaire kant. Er was hier laatst iemand die de twee buitenste klemmen had gebruikt. Dan krijg je kortsluiting. 230 V aansluiten op de twee klemmen met de pijltjes naar binnen.
 

Neuroot

  • #8
Dag Webgeest.
De draad aan de laatste lamp koppel je weer terug aan de eerste. Dan krijg je een lus. Dat doe je zowel aan de bovenste draad als de onderste. Zoals je hebt getekend kan het gebeuren dat de eerste lamp feller brand dan de laatste. De "lus" lost dit probleem op.
Groeten Henk
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dikke onzin Neuroot, in theorie leuk in de praktijk complete bullshit.

Als dat verschil in lengte gaat uitmaken ga je al over de specificatie van de trafo heen en brand niet 1 lamp lekker, maar alles gedimd.

Het is ook niet de antenne werking die je moet voorkomen, dan kan je nl gewoon een afgeschermde kabel gaan gebruiken en heb je dat probleem niet bij <2m draad.

Het is de switcher in de trafo die door de capaciteit en reflecties in de bedrading zijn schakelsnelheid niet meer kan halen waardoor er minder energie word omgezet in de trafo en alle verlichting gaat dimmen.
 

Neuroot

  • #10
Deze manier van werken pas ik al meer dan 10 jaar toe zonder problemen. Zoek het verder maar uit. Dit was mijn laatste reactie
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Beetje neurotische reactie.
Dat je het al 10 jaar toepast zonder probleem. Zegt niets over de juiste methode.
 

Blauwbloes

  • #12
"Die twee meter-eis is dus eigenlijk onzin als je het doet zoals in mijn tekening??"

Hoe korter bij de lamp, hoe beter. Dit heeft drie redenen:

1) Spanningsval
2) Storingen
3) Beïnvloeding trafo

1) Hoe hoger de spanningsval over de bedrading hoe minder licht de lamp geeft. Bij gebruik van draad met een doorsnede van 2,5mm2 ervaart de laatste lamp in jouw tekening een spanningsval van ongeveer 0,45V (contactweerstanden niet meegerekend) wat lager is dan 4% (0,45/11,5 = 3,9%). Draad met een doorsnede van 1,5mm2 resulteert in een spanningsval van meer dan 5%, wat misschien al wat hoog is. Persoonlijk zou ik het voor de bedrading aan de secudaire zijde van de trafo op 2,5mm2 houden.

2) De trafo werkt met een frequentie van 40kHz. Omdat dit geen HF is ook niet binnen het audiospectrum ligt is het onwaarschijnlijk dat je voor jouw draadlengtes last gaat hebben van storingsinwerking op andere toestellen. Als je met individuele draden werkt ipv een kabel kan je die eventueel twisten (https://www.electronics-notes.com/a...ts_and_tips/how-to-make-twisted-pair-wire.php) om het stooreffect te verminderen. Spijtig genoeg maakt dit de draden dan weer langer wat de spanningsval dan weer verhoogd en mogelijk ook 3). M.i weegt probleem 1) hier door, dus ls aje de draden dan al twist doe dit dan zo matig mogelijk.

3) Tussen beide draden bestaat een capaciteit die afhankelijk van de draadlengte een paar pF tot tientallen nF is. Deze capaciteit vormt een reactieve belasting voor de dimmer. Bij 50Hz is dit verwaarloosbaar, bij echter 40kHz echter niet meer bij lange bedrading. Bij welke lengte je problemen gaat ondervinden is moeilijk te zeggen. Hoe verder de draden onderling van elkaar zijn verwijderd en hoe verder van een geleidend oppervlak (aarde bv) hoe lager deze capaciteit. Twisten verhoogd dus de waarde en is dus in strijd met 2). VSA die gelijkspanning geven hebben dit probleem niet.
 

Monteur Bert

  • #13
Wanneer Blauwbloed zo op de zaak in gaat wil ik toch een aanvullende reactie plaatsen.
Het twisten van bedrading zorgt er o.a. voor dat in dit geval de afstraling van storingen verminderd.
De geringe meer-capaciteit die hierdoor ontstaat is hierbij te verwaarlozen. En heeft geen invloed op de trafo werking.
De schakelfrequentie die wordt toegepast is wel 40 KHz maar die wordt daarna zoveel als redelijk mogelijk onderdrukt. (o.a. met condensatoren)
De restanten van die 40 KHz zijn niet sinusvormig (schakelende voeding) en zijn daardoor rijk aan harmonischen. Deze veroorzaken wel degelijk radio storingen in de omgeving! De lengte van de bekabeling is hierbij eveneens op van invloed.
Of om die reden (om binnen de normen te blijven) de max. 2 meter lengte is gehanteerd is niet bekend.
Dus korte leidingen en bij voorkeur stervormig en getwist bedraden zoals reeds opgemerkt. Succes, Bert.
 

Blauwbloes

  • #14
"Wanneer Blauwbloed zo op de zaak in gaat"

"Blauwbloes", klinkt ook wat sympathieker. :)

1) "De geringe meer-capaciteit die hierdoor ontstaat is hierbij te verwaarlozen. En heeft geen invloed op de trafo werking."

Twisten verhoogt die capaciteit makkelijk met een factor 10. Ruwe berekening:
- Getwist: 2,5mm2, 2mm afstand tussen kernen, &#949;r plastic : 112pF/m x 5,5m = 616pF
- Niet-getwist: 2,5mm2, veronderstel 1cm afstand in plastic buis, is in de realiteit niet constant, &#949;r lucht: 11pF/m x 5,5m = 60pF. Een factor 10 dus.

In tegenstelling met wat ik eerder dacht heb je echter gelijk dat die capaciteit nauwelijks uitmaakt, zij het om een andere reden: 60pF bij 40kHz is 6,5k&#937; en dus verwaarloosbaar als reactieve belasting. In die zin heb je dus inderdaad gelijk.

Iets wat ik aanvankelijk echter over het hoofd had gezien, is de invloed van de zelfinductie van de bedrading. Die is veel hoger als ik dacht en meteen ook de reden van deze 2m beperking. In getwiste toestand is dit om en bij de 0,2&#956;H/m of 1,06&#956;H over de volledige lengte bij de TS. Dit is een seriereactantie van 0,25&#937;, wat zeker niet meer verwaarloosbaar is. Bij 2m is dit ongeveer 0,1&#937;. Ongetwist stijgt dit dan nog eens met een factor 4-5.

Zoals je al zei moet je in principe ook nog rekening houden met het feit dat dit geen sinus is, wat de toestand in de realiteit nog wat slechter maakt dan hierboven beschreven omdat de harmonischen van deze 40kHz meer invloed ondervinden van van deze parasitaire zelfinductie en capaciteit van de bedrading dan de grondtoon.

2) "De schakelfrequentie die wordt toegepast is wel 40 KHz maar die wordt daarna zoveel als redelijk mogelijk onderdrukt. (o.a. met condensatoren)"

Dit 12V/40kHz signaal is effectief de voedingsspanning, net zoals de 230V/50Hz de voedingspanning op het net is . Als je dit "wegfiltert" brandt de lamp gewoon niet meer. Enkel bij DC voedingen wordt dit schakelsignaal zo veel mogelijk onderdrukt.

Na kleine correctie, mijns inziens dus:
- Draden zo kort mogelijk, liefst niet boven 2m. Als het echt niet anders dan 5,5m kan, gewoon proberen en bij problemen eventueel vervangen door een 12V DC VSA of traditionele 50Hz trafo (slechter rendement).
- Draden twisten, echter niet overdreven.
- Minstens 2,5mm2, 4mm2 is beter (lagere zelfinductie en weerstand)
 

Monteur Bert

  • #15
Blauwbloes: sorry voor de foutieve naam.
Hoe de spanning er secundair precies uitziet weet ik niet. Het kan zowel een DC als 50Hz. spanningsvorm zijn waarbij zoveel mogelijk storing wordt onderdrukt.
Maar zeker geen ongefilterde 40 KHz.
Dat zou een enorme storingsbron zijn)
Zodat je hiermee niet kan gaan rekenen..

Dan nog iets: wanneer je niet twist en enkele aders toepast creëer je een storende "ringleiding" zeker bij ruim 10 Ampere.

Maar de eind conclusie v.w.b. het toepassen en wijze van bekabelen is juist.
Vr. gr. Bert.
 

Blauwbloes

  • #16
Dat er DC of 50Hz AC uit zo'n trafo komt is een wijdverspreid misverstand (sommige modellen uiteraard wel, deze OSRAM HTM150 echter niet). Dacht ik een 5-tal jaren geleden zelf nog. In werkelijkheid ziet er die spanning zo uit (Figuren 1c tot 1i).
http://www.ledbenchmark.com/faq/Transformers-Output-and-Compatibility.html
Een 40kHz blokgolf, sommige zelfs tot 100kHz die op 100Hz pulseert. De oorzaak van die 100Hz pulsatie is de netspanning die gelijkgericht wordt maar niet afgevlakt. Zo spaar je twee afvlakcondensatoren en gelijkrichtdioden. Minder onderdelen die stuk gaan en vooral ruimtebesparend. Nadeel is de erg "vuile" uitgangsspanning.

EDIT: Een elektronische trafo waar bv wel 12V DC uitkomt is een OSRAM OT 120/220…240. 12V 50Hz AC is uiteraard een traditionele (ringkern)trafo.
 

Monteur Bert

  • #17
Dank,
Dat verklaart veel over de leiding verliezen.
Maar dat de ether zo vervuild mocht worden wist ik niet. Wat ik wel weet is dat ik zo'n "trafo" (lees: stoorzender) niet in huis wil hebben en mijn buren hopelijk ook niet.
Dan maar de oude gewikkelde trafo en nog liever de LED waarbij dit soort vervuilers hopelijk niet meer worden toegestaan. Vr. groet, Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu