Wasmachine trekschakelaar - gehele snoer vervangen?

Robbie's

 • #1
Ik ga een nieuwe wasmachine voor mijn schoonvader kopen voor in de badkamer. Vaak zit er aan een wasmachine maar een kort elektra snoer en trekschakelaar zit hoog in de badkamer. Is de enige juiste oplossing in dat geval wasmachine aan achterkant openen en gehele snoer vervangen? Vervalt je garantie dan niet of zijn er andere oplossingen?

Rob
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Het snoer compleet vervangen is een prima oplossing.

Het is niet de enige. Je zou bijvoorbeeld ook de wasmachine op een verhoging kunnen zetten.
 

Robbie's

 • #3
Bedankt. Zou de draad in een wasmachine gewoon standaard zijn aangesloten of kan ik daar ook nog verrassingen verwachten?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #4
Dat verschilt per wasmachine.

Wat noem jij "normaal"? Je hoeft geen kroonsteen met schroefklemmen te verwachten in de machine.

Vaak zitten er krimverbinders aan het snoer zoals deze:
0.05.11.10-0.png


Soms zitten er fabrikantspecifieke stekkers aan.

Voor veel machines kun je gewoon een langer snoer bestellen bij de fabrikant of een onderdelenleverancier (zoals die op de afbeelding), dat geeft natuurlijk het meeste zekerheid, het is plug&play en je hebt ook meteen de invoertule / trekontlasing netjes erbij.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Robbie's

 • #5
Hi Xander. Bedankt. Het zal een Bosch wasmachine worden. Als de stroomkabel van de machine zelf lang genoeg zou zijn om op de trek schakelaar aan te sluiten dan mag dat neem ik aan ook? Kabel is 1.6meter lang, machine moet nog geleverd worden. In dat geval kwestie van stekker doorknippen, bedrading strippen en aansluiten.

bedankt.
Rob
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #6
Ja dat mag uiteraard ook.

Gebruik wel adereindhulzen om de soepele bedrading aan te sluiten in de trekschakelaar.
 
 • Like
Waarderingen: Freakie

Robbie's

 • #7
Hi Xander. Ik heb vandaag de oude wasmachine (waarvan snoer al aan trekschakelaar zit) losgekoppeld en deze aansluiting gevonden. Als dezelfde aansluiting ook op de wasmachine zit kan ik hem denk ik eenvoudig zelf ook aansluiten. Ik zie alleen vier draden en vraag mij af of ik straks wel in de wasmachine kan ontdekken waar de zwarte draad op aangesloten moet worden. Groep uiteraard uitgezet.
IMG_20210117_154508.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
Als je de trekschakelaar opent ontdek je misschien de functie van de 4e draad.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
En pas op dat nu niemand de trekschakelaar aan zet want dan knettert het :roll:
 

Robbie's

 • #10
Schoonpa heeft een oude groepenkast met witte draaistoppen maar groep is uitgezet dus knetteren zal het niet worden :-)

Had een foto vorige week gemaakt van inhoud trekschakelaar maar moet terug naar mijn schoonvader om te ontdekken waar die zwarte kabel heen gaat. Normaal heb je geen zwarte draad nodig om aan te sluiten in wasmachine neem ik aan? Hij had een oude Erres wasmachine van 25 jaar oud.

A6B576E9-33AE-4786-B374-9630A6C16550.jpeg
 

Klusser1954

 • #11
Vroeger moest er dubbel aardedraad in de snoer zitten, misschien is de zwarte draad daarvoor gebruikt.
 

Robbie's

 • #12
Ok, dat zou kunnen. Het is een dikke draad en was ook in de oude Erres wasmachine aangesloten. Twijfel of ik toch maar de wasmachine laat aansluiten. Volgens mij blauw, geel/groen en bruine connectors aansluiten in wasmachine maar wil geen problemen.
 

Robbie's

 • #13
Even ter bevestiging dat het is mij gelukt om de bestaande kabel direct op de machine aan te sluiten. Alleen het grijze blokje op de stroomkabel nieuwe machine zoals Xander liet zien (waarmee kabel klem in machine komt te zitten) paste niet omdat de bestaande kabel te dik was om dat blokje over zetten.

Nog bedankt voor de hulp :super:
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #14
Heb je nu dan wel trekontlasting op het snoer? Is het snoer goed beschermd waar het langs scherpe randen van de machine loopt? En is de behuizing van de machine nog wel voldoende afgesloten? Ik geloof niet dat ik een fan ben van deze oplossing, ik had liever een mooi origineel snoer besteld. :wink:

Wat bleek uiteindelijk de functie van die zwarte draad en hoe heb je dat uiteinde nu afgewerkt in de machine?
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Robbie's

 • #15
Hi Xander, duidelijk verhaal. Ik heb het snoer omwikkelt met isolatiemateriaal zodat het niet ik kan snijden. Snoer was lang genoeg en ligt achter machine dus verwacht niet dat er spanning op kan komen. Behuizing van machine is verder goed afgesloten, plaat zit er weer op. Zwarte draad heb ik in machine afgeschermd. Blijkbaar een extra aardedraad. In aardlekschakelaar gaat die draad ook naar meterkast. Misschien volg ik je advies nog door lange kabel te kopen zoals voorgesteld.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu