Traptreden omhoog klappen

Heppie

 • #1
We wonen in een jaren 30 huis met een kelder naast en onder de keuken. In het verleden is de deur naar de kelder dichtgemaakt met een keukenblok en dat willen we ook zo houden. De rest van de kelder zit onder de trap (naast de keuken) naar de 1e verdieping en nu heb ik het volgende idee..

Aangezien de wand langs de trap in de gang net te weinig is om een fatsoenlijke ingang te maken (hier zit nu een klein luikje in) wilde ik de eerste 5-6 treden 'beweegbaar' maken, echter kan ik hier helemaal geen voorbeelden van vinden op internet. Het idee is om twee balken onder de treden te bevestigen en de treden ongeveer 10 cm van de zijkanten door te zagen. Twee scharnieren aan de bovenkant ... en draaien maar?

Heeft iemand hier misschien voorbeelden van, tips, ervaring?

Bvd!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Heppie

  • #3
  Dank je! Dit zijn inderdaad al best leuke voorbeelden, echter mis ik de details nog. Ik wil een bestaande dichte trap natuurlijk doorzagen en die kantelbaar maken.. Maar goed, de eerste inspiratie is binnen. Nogmaals bedankt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #4
  Het mooiste zou zijn als de scharnieren verdekt onder de trap zitten. IJkenhout heeft ooit zoiets voor deuren gemaakt op basis van het principe van treindeuren... Als je deze 4x in lange uitvoering toepast icm met gasveren (tegen het gewicht), wordt het een mooie oplossing.

  Hiervoor moet je eea wel goed uittekenen: De zaagsnede in je schutbord moet op de juiste plek en onder de juist hoek zijn zodat eea weer precies sluit en op de onderliggende balken komt te rusten..
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Kan je een foto plaatsen waar ook die wand naast de trap zichtbaar is? Het zou mooi zijn om daar een groter gat in te kunnen maken. Is dat een draagmuur?

  De trap draagt grotendeels op de onderkant. Er zijn een aantal problemen die je op moet lossen. Je zou de bomen kunnen laten zitten, en de treden ertussenuit zagen. Deze treden opnieuw vastzetten op keepbomen. Alternatief is met dubbele trapbomen. Dit aan de bovenkant scharnierend maken. Er moet een ondersteuning aan de bovenkant gemaakt worden zodat naar beneden geklapt de scharnieren niet belast worden. Er is zeker ondersteuning met gasveren oid. nodig, omdat het erg zwaar wordt.
   

  Eva1001

  • #6
  Beste heppie,

  Ik ben benieuwd hoe het je vergaan is het het scharnierend / opklapbaar maken van de vaste trap, om zo een entree naar de kelder te maken.

  Ik zit namelijk met precies hetzelfde vraagstuk en hoor graag of en hoe het gelukt is!

  Vriendelijke groet, Eva 1001
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu