Trapleuning + hek (veilig) verwijderen?

HVDL

 • #1
Ik wil een open trap gaan schilderen. Ter plaatse van het begin zit aan de linkerkant een traphek / leuning. Deze zit vlak naast een muur met ongeveer 16 á 17 cm tussenruimte. Het is voor mij niet mogelijk om op deze manier dan wel iets aan de muur te doen of de trap aan deze zijde te schilderen. Nu heb ik bedacht dat ik wellicht het traphek weg kan halen en dat ik dan de grote pilaar afzaag dicht bij de onderkant. Volgens mij heeft deze hele hek constructie niets te maken met de draagkracht of stevigheid van de trap! Echter vraag ik het toch even via dit forum zodat ik straks niet per ongeluk dit toch verkeerd beredeneerd heb. Ik heb foto's toegevoegd ter verduidelijking.

trapleuning 01.jpg trapleuning 02.jpg trapleuning 03.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Het traphek verwijderen maakt de trap niet veiliger. Grote kans dat je van boven komend de onderkwart mist en met je voet tussen trap en muur komt.
 

HVDL

 • #3
Bedankt voor je antwoord.
Daar zal ik in dat geval ook rekening mee houden. Mijn vraag is, kan ik dat verwijderen zonder dat ik de (draag)constructie van de trap zelf verzwak?
Ik zal naderhand ook een leuning plaatsen bevestigd aan de muur.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
In dat geval zou je alleen het hek kunnen verwijderen en de paal laten staan. Dan kun je enerzijds er goed bij wat je wilt schilderen van muur en trap en anderzijds weer makkelijk een nieuw (verwijderbaar) hek plaatsen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
Je kan dat hekje verwijderen zonder dat de trap instort.
 
 • Like
Waarderingen: HVDL

HVDL

 • #6
Bedankt voor alle antwoorden. Nu kan ik er in ieder geval met een gerust hart de zaag inzetten.
 

eezacque

 • #7
Gaat het echt niet lukken die muur te schilderen?
 

HVDL

 • #8
Hallo Eezaque. Er zit nu (bouw)behang. Dat moet eerst verwijderd worden en dan weet ik nog niet precies wat ik daar wil. Misschien verf, misschien behang + ik kan op deze manier niet het trapgedeelte van die kant behoorlijk schilderen.

------------------------------------

Ik heb nog een navolgende vraag gerelateerd hieraan. Als bijlage een foto. De leuningpaal heeft onderaan 2 doppen. Ik heb erin gekeken en er zitten torx schroeven. Kan het zo zijn dat leuningpaal over de plank met de trede zit en dat ik het theoretisch gezien ná verwijderen van deze schroeven eraf kan schuiven?

trapleuning 04.jpg 1694608298649.jpg 1694608821400.jpg 1694608821375.jpg
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
zou kunnen zonder die paal is de trap een stuk makkelijker te hanteren tijdens het vervoeren en plaatsen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Ik kan mij niet voorstellen dat eea zonder lijm in elkaar is gezet...
 

HVDL

 • #11
Ik heb contact opgenomen met een trap fabrikant. Het is inderdaad aanneembaar dat de trapspil over de trapboom heen schuift. Als ik idd ook heen en weer schud met de trapspil zie ik het ook allemaal een beetje los bewegen ter plaatse van de aansluiting.

Dan komen we wel bij een volgende uitdaging. Boven aan de trapspil zit de leuning. Deze zit koud bevestigd tegen de trapspil aan, maar waarschijnlijk wel met een schroef vastgemaakt aan de trapspil en geplamuurd. Dat lijkt me dus wel een lastig iets om te demonteren zonder sloopschade.

Een voorstel van de trap fabrikant was dat als ik de torx schroeven los maak en ik de onderkant los haal, eventueel met draaien de locatie van de schroef van de trapleuning kan lokaliseren en misschien een beetje eruit trekken?!

Dan heb je dat gedeelte gehad, dan heb je nog de leuning met de spijlen. Aan de spijlen zit waarschijnlijk een klein beetje lijm die voorkomt dat het gaat bewegen.

Aan de andere kant tegen de muur zit ook een houten plank die rust op de trapboom en waar de leuning ook aan vast zit. De trapleuning zal waarschijnlijk ook met een schroef aan die muur plank zitten en weg geplamuurd zijn.

Heel wat obstakels dus.
 

HVDL

 • #12
Naar aanleiding van bovenstaand verhaal heb ik dan toch maar besloten om in ieder geval niet de trapleuning te slopen / demonteren. Wordt gewoon een uitdagende schilder klus.
 
 • Like
Waarderingen: Walker en eezacque

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu