Trapgat

NvM81

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb 2 linker handen, maar heb wel ideeën over hoe ik iets wil bouwen.
De technische achtergrond heb ik dus niet.

Mijn dochter slaapt op zolder en nu willen we het trapgat een stuk dichtmaken, zodat we daar ook iets op kunnen zetten. Zelf wil ze er een plekje van maken waar ze

Ik had bedacht dat als ik een balk maak aan de buitenmuur, die gelijk loopt aan het hekje wat er al staat. Daar dan een plaat op vast maak. Dan is het dicht.

Nu dus het gedeelte wat het ook veilig maakt.
Hoe dik moet de balk tegen de muur zijn en hoe dik moet de plaat zijn? En van welk materiaal kan die plaat het beste worden?
Het gaat om een plaat van 105xm bij 120cm

alvast bedankt voor het meedenken
image.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Op het plateau moet ook weer een hekje. Je wilt niet dat je dochter van nog grotere hoogte in het trapgat valt. En je hebt vrije hoofdruimte nodig als je de trap op loopt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
bekijk inderdaad eerst eens hoeveel ruimte je nodig bent als je naar boven loopt, ik denk dat er nog geen 50cm over blijft waar je een plaat zou kunnen plaatsen die niet in de weg zit bij op of aflopen van de trap.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die balk aan de muur kan prima standaard 44x69mm of 50x75mm vurenhout zijn. Qua plaatmateriaal zou ik voor minimaal 18mm multiplex gaan. Underlayment kan ook, maar is meer werk om netjes af te werken.

Je moet er wel even bij stil staan dat het hekje niet bedoeld is om gewicht te dragen. Het beste kun je dat voor de stevigheid dus ook even bekleden met multiplex.

Hoofdruimte zul je zelf even moeten controleren; waarschijnlijk is het niet handig om de hele lengte te gebruiken. Bij mij op zolder is een kamer gemaakt met een muur die half over het trapgat valt. Daar zijn nog 3 spindels zichtbaar en hebben we ook voor langere mensen voldoende hoofdruimte.

Als je interesse hebt kan ik vanavond wel even wat foto's maken.
 
  • Like
Waarderingen: NvM81

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hierbij nog de foto's. De beplating in de kamer was overigens netjes afgewerkt met glasvezelbehang, maar dat is er momenteel af vanwege een verbouwing. :wink:
IMG20240409225604.jpg

IMG20240409225609.jpg
IMG20240409225701.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De vrije hoogte boven de trap moet (bij bestaande woningen) minimaal 1.9m zijn. Maar dit is best laag als je ook nog wel eens wilt verhuizen. En lange mensen stoten dan de trap af hun hoofd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Ik begrijp de wens voor ruimtewinst, maar het wordt er al met al niet strakker op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu