Trap schilderen - Hoeveel laklagen?

Sniffertje

  • #1
Heb mijn trap geschuurd en geplammuurd. En de naden gekit.

Nu wil ik hem gaan schilderen.

2 x gronden
2 x aflakken met acryl polythuriaan of zoiets

Zijn dit voldoende laklagen?
Moet zoiets nog worden afgelakt met een blanke lak?
Kan hier iets van antislip lak worden opgezet, we willen geen halve manen of strips of iets dergelijks?
Gaat dit dan vergelen?
 

renehi

  • #2
2x grondverf is oke, daarna 2 x verven in gewenste kleur. Eventuele aflakken met een extra sterke lak welke ook geschikt is voor trappen, verlengt het levensduur van uw verwerk. Bedenk wel dat de trap dus een paar dagen niet gebruikt kan worden. Zou u bijvoorbeeld de tapijttegels of aan traprenovatie doen, dan kunt u de trap blijven gebruiken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Kan. Maar u kunt uzelf een arbeidsgang besparen: 1x gronden met een alcryl all-grund hechtprimer en 1 x voorlakken met een watergedragen polyuretan lak en met dezelfde lak onverdund aflakken.

Dat plamuren en kitten had u kunnen bewaren tot na het aanbrengen van de grondlaag: plamuur hecht zeer slecht op kaal hout, tenzij u hiervoor en 2-k versie hebt gebruikt. Vermijdt absoluut onder watergedragen verf een polyesterplamuur.

Tussen de lagen door licht opschuren. Breng de lak aan met een kwast en rol na met een lakviltroller. Gebruik geen schuimroller, want dan wordt uw structuur nog fijner wat uitstekend uitglijden over de treden tot gevolg kan hebben.

U behoeft geen vernis of blanke laklaag aan te brengen. Een wijdverbreidt misverstand is dat een blanke lak over een polyurethanlak extra bescherming zou geven. Hier biedt de polyuretanlak dat al tegenover een alkydharslak.

Zou u alleen een kleurbeits gebruiken dan is een parketlak daarover wel aan te bevelen: beits dringt in hout, lak blijft op het oppervlak liggen.

Nog een misverstand de wereld uithelpen: watergedragen lakken zijn veel minder ongevoelig voor verkleuring door UV-straling uit licht.
 

Sniffertje

  • #4
Ik ga hem dan 2 x aflakken met een watergedragen polyuretan lak. Ral 9001.

Het is dus niet echt nodig om dan een blanke lak erop te zetten?

Kent iemand een product anti slip verf?
 

EGeen

  • #5
Goedendag,

Anti-slipverven zijn vooral te verkrijgen in de scheepvaartverf. Epifanes of Sikkens heeft zulke lakken.

een keer extra gronden is nooit erg, het verbeterd de hechting alleen maar. de eerste keer gronden kan eventueel 5 procent verdunt worden. Er zijn ook Grondverven die PU gedragen zijn (Polyurethaan).

Een blanke lak is nooit erg erover heen te zetten. Het verbeterd de laag in aan andere manier. Het is opzich simpel: De laatste laag die erop word gezet slijt natuurlijk het snelste. Als dit een kleurloze lak is, zal de slijtage niet meteen de kleurlak beinvloeden. Dus zal het geheel langer mooier blijven.

Kees: Waarop geen watergedragen verf op polyestherplamuur, dit heb ik niet eerder gehoord.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Verftechnisch vademecum Sikkens geeft op pag. 50 antwoord op uw vraag waarom u onder acrylverf geen polyesterreparatiemassa moet gebruiken maar wel een epoxy reparatiemiddel op basis van urethan-acrylaat.

Natuurlijk, u kunt een extra blanke laklaag aanbrengen, zodat u er zeker van bent dat deze spoedig gaat vergelen, omdat blanke lakken daar uiterst gevoelig voor zijn. Zij bezitten namelijk geen UV bestendige groepen in hun bindmiddel.

Tenslotte: 2 x gronden heeft geen betekenis in de zin van een beter hechting, maar zal bijdragen aan een betere vulling. Een beter hechting verkrijgt u door te schuren: daarmee vergroot u het hechtoppervlak.
 

EGeen

  • #7
Ik zal de Vademacum erop na slaan ;) Dank u. een tweede keer gronden is inderdaad vaak overdreven, maar opdat het hier gaat om een trap is dit geen slechte keus. Het gaat inderdaad vaak om een egaler oppervlakte.

Een extra acryl blanke lak lijkt me geen probleem, het enige probleem is dat vaak een blanke lak nooit geheel blank is waardoor er een kleurverschil ontstaat. Het ontstaan van vergeling door de tijd zie ik niet snel problemen in doordat het hier gaat om een acryl en binnenshuis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu