Trap schilderen beste werkwijze

Saffie

  • #1
In het Hemelvaart weekend wil ik de trap in ons nieuwe huis gaan schilderen. Ik zit alleen met een heel aantal vragen en hoop hier antwoorden te vinden. De trap is al gelakt, maar zit vol beschadigingen en daarnaast zit de lak er ook gewoon niet netjes op. Het lijkt alsof er niet gegrond is (kleurverschillen/vlekken zijn zichtbaar, alsof het er op de ene plek dikker opzit dan op de andere en er een donkere kleur onder zit). Ik ben van plan de trap in RAL9010 zijdeglans te schilderen.

1) Wat is de beste werkwijze voor wat betreft voorbehandeling? Helemaal kaalschuren of is dat overdreven, is 'normaal' opschuren voldoende?

2) Wat voor verf gebruik ik? Natuurlijk een A-merk gezien ik er lang plezier van wil hebben, maar gebruik ik verf op waterbasis of terpentinebasis?

3) Is één keer gronden en twee keer lakken voldoende, of moet ik voor 2-2 gaan?

4) Moet ik speciale trappenlak (als dat bestaat) gebruiken, of normale lak als basis en een laatste transparante laag ter bescherming en anti-slip (heb ik ooit ergens gelezen)?

Bedankt voor de antwoorden!!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als u watergedragen verf gebruikt moet u de ondergrond goed ontvetten, de bestaande verflaag zoveel mogelijk wegschuren en goed ontstoffen. Hierna brengt u een watergedragen hechtprimer aan ( 1 laag ) in een kleur die zo dicht mogelijk bij de afwerkkleur ligt.

Na de ( snelle ) droging - dus na enkele uren kunt u op sokken , - en absoluut niet op blote voeten - de trap weer belopen.

Breng daarna de eerste watergedragen zijdeglans aflaklaag aan. Werk wel vlot door met deze verfsoort en gebruik een voldoende grote kwast waar u mee opzet en een viltroller om uit te rollen. Verzadig beide goed voor het gebruik met de verf.

Beoordeel het resultaat en breng zonodig de tweede lag aan. Als u een PU-watergedragen lak gebruikt is afwerken met een blanke lak niet nodig. Poly-Urethan is al en versterkte lak.

Belangrijkste bij verwerking met watergedragen verf: draag handschoenen en zorg dat de ondergrond steeds goed vetvrij is door voor elke laklaag met een biologische verfreiniger het oppervlak af te nemen.

Water en vet - dus ook dat huidvet wat onder uw voeten zit- gaan niet samen en beïnvloeden de hechting wat vooral op en trap belangrijk is.

Terpentineverf kan natuurlijk ook. Dat stinkt, u moet een dag wachten voordat u de trap weer kunt gebruiken of verder kunt en lichte kleuren vergelen sterk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu