Trap olieën - wat voor olie?

Assepoester

  • #1
Hallo,

Ik ga dit jaar verhuizen naar een woning die op dit moment gebouwd wordt.
De twee vaste trappen zijn van onbehandeld, ongeschilderd beuken.
Naturel laten lijkt mij het mooiste.
Ik las in het vorige (gesloten) onderwerp hierover dat je heel goed met olie de trap kunt afwerken en beschermen tegen het dagelijks gebruik.
Mijn vraag is nu: wat voor een olie is dat? Een speciale houtolie die je bij de doe-het-zelf zaak haalt of een gewone huis tuin en keuken slaolie?
Misschien een wat naieve vraag :oops: , maar ik ben een geheel beginnend klusser maar wel heel leergierig en ik hoop op dit forum dan ook heel wat wijsheid op te steken, want het lijkt me ontzettend leuk om zelf dingen in je huis te doen!

Groetjes,
Assepoester
 

Pepjo

  • #2
Er zijn speciale olies die je bij parket/houtenvloerenzaken kunt krijgen.
Een uit de oude doos-klassieker is lijnolie vermengd met terpentine. De terpentine zorgt ervoor dat de lijnolie beter in het hout trekt. Wel goed in de olie zetten voor het eerste gebruik, dan hoef je het daarna alleen maar bij te houden.

lijnolie is bij de betere doe-het-zelfzaak te koop.
 

H@ns

  • #3
Euhm... je bedoelt hopelijk terpentijn!! en niet terpentine...

(terpentijn komt uit het hars van de pijnboom en terpentine is een aardolie destilaat)
 

Pepjo

  • #4
:oops: Sorry, tiep/typfout. Raadt ook niet dagelijks deze dingen aan :wink:
 

Assepoester

  • #5
Oke, bedankt voor de tip.
Ik zal ongetwijfeld nog meerdere (vele :lol: ) malen vragen stellen dit komende jaar!!

Groetjes,
Assepoester
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
Toch nog een kleine bijkomende tip betreffende de lijnolie : laat je geen "rauwe" lijnolie in je handen stoppen, die droogt héél langzaam en blijft lang, zelfs héél lang kleverig. Dus geen optie op traptreden.

Je vraagt naar "gekookte" lijnolie, of beter nog "gebleekte lijnolie". Aan die twee laatsten zijn droogmiddelen toegevoegd. De gebleekte versie gaat ook minder vlug vergelen dan de gewoon "gekookte" versie.

Nog een tip die ik je kan meegeven : voeg aan de olie een kleine hoeveelheid (5 %) synthetische vernis toe. Het zal de zaak vlugger doen drogen en zal ook iets meer waterbestendig zijn.

Maar deze producten zijn, zoals reeds hierboven vermeld, kant -en klaar te koop, maar wel tegen een serieuse meerprijs , uiteraard!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu