Tocht vanuit de aanbouw

Beste,

Ik heb een vraag. Het is een uitgebreid verhaal maar ik weet niet goed hoe ik dit kort op papier moet zetten. Ik merk dat ik het in ons huis 's winters niet goed warm krijg. Ook al staat de thermostaat op 22 graden, het voelt niet als 22 graden. Dit wordt naar mijn idee veroorzaakt door tocht. Bij navraag bij de vorige bewoners, bleek het dat zij hier ook last van hadden. Zij gaven aan dat dit probleem is ontstaan sinds zij een aanbouw aan het huis hebben geplaatst. In deze aanbouw bevindt zich de keuken. Tegen de muur van de aanbouw is een koof gemaakt waarin keukenkastjes incl ovens en een koelkast zijn gemaakt. (zie afbeelding 1: het grijze vak is de aanbouw en het bruine vak is de koof) Ik merk dus dat er vanuit de kieren van deze kastjes maar ook uit de kieren van de ovens veel koude lucht stroom. In de binnenkant van de kastjes bevinden zich aan de achterkant gaten (10cm doorsneden) waardoor je gemakkelijk bij stopcontacten achter in de muur kan komen. Ook hieruit stroomt veel koude lucht het huis in. Ik heb geprobeerd om deze gaten dicht te maken maar de kieren van de keukenkastjes en ovens blijven dan nog bestaan. Daarbij heb ik mij laten vertellen dat ik deze niet dicht moet maken omdat de ovens op deze manier lucht aanzuigen/afvoeren.

Ik heb de aannemer van de uitbouw gevraagd wat het probleem kan zijn. Hij geeft aan dat dit probleem niet vanuit de aanbouw komt maar dat de radiatoren te weinig vermogen leveren waardoor het niet warm wordt in huis. Hierdoor ontstaat er luchtstroom. Echter heb ik een energiecoach in huis gehad om mij hierin te adviseren, hij geeft vervolgens aan dat mijn huidige radiotoren meer dan voldoende zijn om de ruimte te kunnen verwarmen. Vervolgens heb ik een tweede aannemer ingeschakeld. Hij geeft aan dat de kou veroorzaakt wordt doordat lucht stil komt te staan achter de kastjes in de koof. Hierdoor koelt deze lucht af. Vervolgens krijg je luchtverplaatsing door de kieren van de kast. Hij adviseert om ventilatiegaten in de bovenkant en onderkant van de koof te maken zodat deze lucht niet meer stilstaat. Een derde aannemer adviseert om de gehele keukenwand eruit te laten halen en de koof weg te halen. Doordat de kastjes namelijk zijn afgesloten aan de bovenkant door de koof, is er geen luchtcirculatie. Hij is van mening dat ventilatiegaten onvoldoende helpen. Tot slot heb ik isolatiebedrijf telefonsch gesproken. Zij geven aan dat zij sterk het idee hebben dat de aanbouw niet goed geïsoleerd is.

Wat ik verder merk is dat ook uit de spotje in het plafond koude lucht stroomt. Ik heb het idee dat de koof en het plafond met elkaar in verbinding staan. De aannemer geeft aan dat de aanbouw wel geïsoleerd is en de muur dubbelsteens is. Tussen de achterkant van de keukenkastjes en de binnenmuur van de aanbouw bevindt zich ongeveer 10cm ruimte.

Ik heb hier onder nog wat foto's om het hopelijk wat duidelijker te krijgen. Mochten jullie nog iets willen missen, dan laat maar weten. Al het advies is welkom.

Algemene info:
Het huis is een rijtjeswoning uit 2000, de aanbouw is in 2017 geplaatst. In de aanbouw bevindt zich alleen de keuken en er is niet op de aanbouw gebouwd. Het betreft een plat dak.

Groet,

Joop


afb. 1
1752586492902.png

De keukenkastjes verwerkt in de koof
1752587545869.png

1752587561656.png

Gat achterkant keukenkastjes:
1752588554817.jpeg

Ruimte tussen de achterkant van de keukenkastjes en de binnenmuur van de aanbouw:
Zij aanzicht met vloer:
1752588593685.jpeg

Zijaanzicht
1752588618251.jpeg

Plafond(kreeg de foto niet veel beter
1752588643162.jpeg
 
Ja dat is een goede. Hierbij een plattegrond van de beneden verdieping:
- de grijs gearceerde muren is de aanbouw. Tegen deze aanbouw zitten geen muren van de buren. De zwart gearceerde muren is de bestaande woning. Aan deze zijde bevinden zich wel direct de woningen van de buren.
Verwarming A is 200cm hoog bij 60cm breed bij 20cm dik. Radiator B is 45cm hoog, 280cm breed, 5cm dik.

1752595177088.png
 
Heel eerlijk heb ik daar geen idee van. Volgens de aannemer is het dubbelsteens met spouw en is het dak geinsoleerd. Hier wat foto's, hebben jullie daar wat aan? De aanbouw is verzakt, maar ook weer verstevigd. Vandaar dat er zulke kieren tussen zitten. Dit is na het herstel niet meer toegenomen. Ik heb ook een spotje uitgehaald en daardoor een foto van het plafond genomen;

Hier de zijkant van de muur. Dit is genomen vanaf de tuin van de buren. De muur met het witte boeiboord is onze aanbouw. De muur die er haaks op staat is van de buren.
1752598650204.jpeg


Hier een foto ingezoomd bij het boeiboord(waar dit aansluit op de muur van de buren, of eigenlijk niet haha)
1752598835222.jpeg


Foto's gemaakt door het spotje:
1752599328489.jpeg


1752599342530.png
 
tocht het ook boven het plafond? ik verwacht dat er ergens openingen zijn naar de spouw of dakbeschot waardoor er een grote afkoeling is.
Als de winterdag de verwarming aanstaat zijn de radiatoren dan erg heet of zijn ze lauw?
 
Oke de binnenmuur is 307cm, de buitenmuur is 301cm. Ik heb van één muur van de aanbouw ook de dikte kunnen meten. Dit is 30cm (dit is niet de muur waar de keuken tegenaan staat). Kan dit alles een beetje kloppen, want is het niet gek dat ik binnen de aanbouw langer meet dan buiten?

Ter verduidelijking op de plattegrond:

1752601952493.png
 
@Marcn.88 :
Oke, ja ook uit de spotjes in het plafond lijkt tocht te komen. Deze tocht is minder sterk dan de tocht uit de keukenkastjes. Als ik een kaars bij het gat van 10cm achter in het keukenkastje houd, waait deze direct uit.

Ja die zijn altijd behoorlijk heet, dusdanig dat je ze niet vastpakt.
 
Dan heb je een spouwmuur van 26 cm. Dat is niet echt veel, dus zeer waarschijnlijk matig geïsoleerd.
 
Oke, dank voor je hulp. Wat ik mij afvraag, waar komt deze tocht vandaan? Want van de andere muur van de aanbouw heb ik niet echt kou/tocht. Kan dit iets te maken hebben met bijv. de kier die in de buitenmuur zit(alhoewel deze ook aan beide kanten zit doordat de gehele aanbouw verzakt is). Of is dit puur en alleen dat de muur matig geisoleerd is en dat dat net aan de kant van de koof/plafond tot uiting komt?
 
er is dus weinig verwarmingsvermogen geplaatst ten opzichte van het warmteverlies, als het zo tocht dat een kaars uitwaait is er een directe opening aanwezig naar buitenlucht.
Dit kan gaan via de spouw, isolatie niet dichtgezet tot aan het dakbeschot en de binnenmuur niet dicht tot aan het dakbeschot of een opening richting de boei/overstek.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan