TL-verlichting aansluiten op bestaande kasten

Jbekerom

  • #1
Goedemiddag,

momenteel ben ik bezig met het aansluiten van mijn tl op elektriciteit, wel zo zo handig. Ik heb overigens al verder gekeken (o.a.: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/aansluiten-van-tl-verlichting.60829/) , maar het is me als electro-leek nog niet geheel duidelijk.

Ik heb een kabel met aarde, blauw en bruin aangesloten op de tl-balk (begrijp uit voorgaande link dat bruin in dit geval kan fungeren als zwart??).

Nu is de situatie bij mijn bestaande bekabeling als volgt, schakelaar (dubbel) onder, en daarboven een dubbel stopcontact, met daarboven overigens een kabel naar de hoofdingang:



naar de onderste schakelaar gaat alleen zwart en bruin, aan de onderkant in de kast is evt. nog een gat te openen:


Het dubbele stopcontact erboven heeft ook de aarde:


Mijn vraag als simpele klus-leek is: hoe kan ik mijn tl-lamp 'makkelijk' op deze bestaande situatie aansluiten, zodat ik deze met (1 van de 2) schakelaars aan- en uit kan zetten, of welke ingreep is nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Ben benieuwd.

Groet,

Jan
 

Peter_H

  • #2
Als ik het goed zie, wordt de dubbele wcd geschakeld met één knop van de lichtschakelaar. Je kunt de tl verlichting voorzien van een drie aderig snoer met stekker en deze in de wcd steken, dan zou het moeten werken.

Wil je de wcd daar niet voor gebruiken, dan kun je boven de wcd een lasdoos monteren, waarin je de bovenste kabel invoert. Van hieruit ga je met fase, nul, aarde en een schakeldraad naar de wcd en van daaruit naar de schakelaar, zoals het nu is gemonteerd, met het verschil dat je die extra schakeldraad aansluit op het vrije contact van de schakelaar.
Nu kun je met de andere schakelwip de tl bedienen. In de lasdoos maak je een las tussen de nieuwe schakeldraad en de bruine draad van de kabel die naar de tl loopt.

De flexbuis zou ik beter bevestigen, minstens met 2 klemmen.
 

Jbekerom

  • #3
Beste Peter,

Dank voor je reactie. Het klopt dat alleen de linkerschakelaar is aangesloten.
Met je eerste (simpelste) optie bedoel je dat ik op mijn bestaande kabel vanuit de tl (aarde, blauw en bruin) slechts een stekker hoef te monteren en deze in het stopcontact kan stoppen? Dat is voor mij een prima oplossing, scheelt idd extra ombouwen. De tl hangt in een vrij vochtige garage, maar door de aarde is er met een stekker dus geen gevaar meer op kortsluiting?

Groet,

Jan
 

Peter_H

  • #4
Hallo JBekerom,

Dat bedoel ik inderdaad, alleen krijg je op een kabel (hierin zitten draden met volle kern) geen stekker gemonteerd. Ik zou een huishoudsnoer gebruiken, met aarde uiteraard en dit snoer netjes wegwerken zodat je er niet aan blijft hangen.

Wat betreft de vochtigheid, ik neem niet aan dat het binnen regent of dat je tl armatuur vol hangt met condensdruppels. Dan zou ik me daar niet druk om maken.

Met aarding voorkom je trouwens geen kortsluiting, het zorgt er voor dat geleidende delen, zoals een metalen behuizingen van elektrische apparaten niet per ongeluk onder spanning komen te staan, deze wordt namelijk meteen weggevoerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu