Tips voor leggen van grenen/vuren vloerdelen in stacaravan

Charliefox

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben sinds kort een aluminium stacaravan van 8x3m. Vloer bestaat uit spaanplaten die op het metalen frame liggen met daartussen houten tussenbalken. Omgeving is uiteraard vochtig en temp verschillen zijn groot. Ondanks het feit dat het afgeraden wordt willen wij toch heel graag een houten vloer omdat we eigenlijk niet zo letten op een kiertje meer of minder. Hier en daar al wat info opgevraagd, maar je staat versteld hoeveel verschillende antwoorden je dan krijgt! Enige vragen:

- Caravan moet helaas elk jaar verreden worden dus gewicht moet acceptabel blijven. Wie weet het SG van grenen en van vuren hout? Wat zou een vloer wegen van circa 22 m2 effectief?

- Hoe groot moet de ruimte zijn tussen de wanden en de vloer? Iemand zei dat alleen de lange kanten een zwelnaad nodig hebben. Correct?

- Kan zo'n vloer geheel los gelegd worden? Ik ga er dan vanuit dat rondom een messing en groef zit.

- Ik denk zelf meer aan lijmen. Niet zwaar lijmen, maar hier en daar een druppeltje lijm op kopse en lange kanten om de boel bij elkaar te houden. Reacties, met name over het lijmen, zijn welkom!

- Ik kan een partij grenen vloerdelen kopen voor € 11,00 excl. BTW per m2. Delen zijn 2.70m lang, 18mm dik en 17cm breed. Mooie prijs lijkt me. Op de foto zie ik ingefreesde groeven aan de onderzijde van de delen. Waar zijn die voor?

- Of zou ik het los moeten leggen, maar wel de vloerdelen moeten vastlijmen aan de spaanplaat ondervloer?

- Nieten e.d. kan niet want ik heb daar geen stroom.

Nogmaals, we kijken niet op een barstje, krasje of bobbeltje, dus wat dat betreft is de keuze voor hout in de caravan wel okay. Oh ja, en ik heb (nog) geen ervaring met vloerdelen, maar dat merkten jullie natuurlijk al. :-)

Alvast hartelijk dank voor de reacties.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Er zullen misschien wel andere meningen zijn, maar hier even de ervaring van een buurman van mij op de camping.

Die had in zijn stacaravan ook grenen vloerdelen gelegd in het voorjaar.

Toen het zomers buiten 28 graden was, en in de caravan zo ongeveer 45 graden, waren de planken zo gekrompen dat er bijna een halve cm ruimte tussen elke plank was.

Met het natte vochtige najaar/winter lag de vloer ongeveer 3 cm hoger van de ondervloer door het uitzetten, en kreeg hij geen deur meer open.

Het volgende jaar heeft hij de vloer er weer uitgehaald, en zeil met een hout struktuur in de caravan gelegd.
Dat bleef door heel het jaargetijd mooi strak liggen.

Het voordeel was wel, dat we s'avonds een mooi kampvuurtje hadden van de vloerdelen die er weer uitkwamen. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu