Tips om stampende bovenburen weg te isoleren

Peekie

  • #1
Hallo, ik heb al wat op het forum gespit maar wil toch graag mijn vraag stellen:
Ik heb flink last van geluidsoverlast van stampende bovenburen door slechte isolatie (bovenbuurman heeft een stenen tegelvloer(!) op de houten vloer in zijn woonkamer, en in de gang/keuken/slaapkamers 1 laag isofelt met daarover laminaat). Hij zegt het 'zwevend' gemaakt te hebben, maar ik ben daar niet zeker van :-(.
Het is een oud huis,met de bekende dunne stro en gipsstuuc met mijn mooie ornamentenplafond/zijn houten vloer als 'isolatie'. Buurman wil gelukkig wel meewerken als het betaalbaar blijft, en dacht aan rubber tegels (schokdempend) over zijn tegelvloer heenleggen. Wegbikken van tegels wil hij niet. Ik dacht aan nog een dunne isolerende onderlaag (bestaat er een folie-achtig iets?) onder zijn rubber tegels, voor dubbele demping. Zou dit afdoende zijn? Hij wil geen isofelt platen onder de rubber tegels daar het geheel dan te dik zou worden en hij alle deuren moet inkorten (en dit niet wil). Betere tips dan rubber tegels, of dunne ondervloer zijn welkom!

groeten, Peek
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik denk dat er weinig anders op zit dan de tegelvloer eruit te halen, zodoende komt er ruimte vrij voor isolatie.
Dit is een betaalbare oplossing.
 

Roman

  • #3
Impact geluid (stampende voeten etc) is 1 van de meest lastige hindernissen. De enige oplossing is een daadwerkelijke verende vloer (ook wel zwevend genoemd). Maar die oplossing is niet zo eenvoudig als het lijkt. Maar wel betaalbaar gelukkig.

Om een "veer" te activeren moet de juiste huidige en verwachte lading berekend worden. Dus het gewicht van de constructie+meubilair plus gewicht van mensen en andere zaken.
Als een veer niet wordt geactiveerd (dus of te lage spanning of te hoge) dan fungeert het als flankerend pad en trilt je geluid er dwars door heen.

Je zult dus, weer, massa nodig hebben.

Een beproefde oplossing is minerale wol als verend materiaal. Een laag van 5 cm kan al heel veel hebben. Daarop een laag licht-beton op zwaluwplaten bijvoorbeeld, afgewerkt met de laminaat of andere vloer.

Toch nog een redelijke ingreep die wel wat (denk) werk vereist.
Hier zul je met de bovenbuurman een plan voor moeten maken.

Het aanbrengen van massa aan het plafond in de eigen ruimte zal wel iets oplossen. door er een loshangend plafond (welke feitelijk ook zal moeten veren...) in te plaatsen zal de overlast nog minder worden. Maar impact-geluid blijft altijd veradelijk en lastig op te lossen. Tenzij dit bij de bron gebeurd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu