Verlaagd plafond --> tips om zo min mogelijk hoogte te verliezen

bstonez

 • #1
Ik ben bezig met de renovatie van een jaren 50 huis. Nu zat er boven overal van dat gaas tegen de zoldervloer constructie gespijkerd waar overheen gestuct is.

Dit heb ik dit op de meeste kamers kunnen laten zitten alleen op de hal en de badkamer heb ik deze netten moeten verwijderen.

De hoogte van de bovenverdiepingvloer tot de draagconstructie van de zolder (balken zoldervloer), zegmaar het toekomstige plafond is vrij laag. Nu zou ik graag een plafond willen monteren waarbij ik zo min mogelijk hoogte verlies.

Rachelwerk (19mm latjes) + gipsplaat verlies ik al minstens 3cm plafond hoogte mee. Op de badkamer is dit al helemaal problematisch omdat de vloer hier al omhoog is gekomen.

Nu dacht ik er zelf aan om 44x44 balkjes aan de zijkant tegen zoldervloer balken aan te schroeven en deze enkele milimeters onder de zoldervloer balken te laten uitsteken. Deze nieuwe 44x44 balkes overal waterpas plaatsen en daar de gipsplaten tegenaan te schroeven. Zodoende verlies ik alleen de dikte van de gipsplaat als hoogte.

Maar ik vraag mij hard op af of ik dit strak genoeg ga krijgen of niet.

Hebben jullie tips? Ik ben dus opzoek naar een manier om een plafond op de bovenverdieping te maken waarbij ik zo min mogelijk hoogte verlies.

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Lijkt me een prima plan. Je zou ook 67 x 44 tussen je huidige balken aan kunnen brengen. Want dan kom je wellicht beter uit met de h.o.h. afstanden van de gipsplanten.

NB: Jammer dat je het stuc-op-gaas boven hebt laten zitten.
 
 • Like
Waarderingen: Tiho en bstonez

bstonez

 • #3
@Walker dat is misschien ook wel een goed idee. De balken die jij voorstelt haaks om de bestaande balken. Ik was van plan om ze in de lengte er tegen aan te schroeven.

Hoezo is het jammer dat ik het stuc op gaas heb laten zitten?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Dat is extra hoogte die je had kunnen winnen.
Elektrische installatie boven het plafond ook vernieuwd?
 
 • Like
Waarderingen: bstonez

bstonez

 • #5
@Rola ik heb het op de slaapkamers boven laten zitten omdat ik het niet dunner dan dat terug kon plaatsen. Ik schat dat de dikte van dit stuc op gaas met stuc ongeveer 10mm is.

Elektra heb ik allemaal vernieuwd (althans bedrading).
 

Robbie's

 • #6
Omdat dit onderwerp precies aansluit bij mijn uitdaging in de huiskamer. Hoe zorg je ervoor dat je die balkjes goed uitlijnt zodat het echt 100% waterpas is voordat je de gipsplaten vast ga zetten? Ik ken het principe van een laser maar die zijn toch voor horizontaal uitlijnen van bijvoorbeeld badkamer tegels?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
de laser 10 cm onder het plafond laten schijnen.
Een latje met een potloodstreep op 10 cm geeft altijd de juiste afstand tussen streep en plafond.
 
 • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

 • #8
Hi Walker. Bedankt. Ik zal eens op het Internet zoeken naar een video hoe dit het beste aan te pakken maar het principe is nu duidelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu