Tips voor bevestigen gevelsteen

Wart87

  • #1
Goedemiddag,

Vrienden van mij hebben in hun huis boven de voordeur een uitsparing in het metselwerk zitten waar een gevelsteen geplaatst kan worden.

Verdiept in deze uitsparing zit een dikke plaat EPS, deze loopt door achter het metselwerk. Als ik de gevelsteen hier rechtstreeks op plaats dan ligt deze mooi gelijk met de gevel.

Hoe kan ik het beste de gevelsteen (beton), stevig en veilig bevestigen?

Met constructielijm vastzetten en dan rondom afvoegen? Of moet er eerst een ander plaatmateriaal in de uitsparing worden geplaatst?

Alvast bedankt voor jullie advies.
 

Wart87

  • #2
Bij nader inzien loopt de plaat niet door, maar hij zit wel muurvast. Hieronder een fotootje van de situatie. Het huis staat er inmiddels al een aantal jaar waardoor er wat vergeling is.

IMG-20221110-WA0001.jpg
 

Wart87

  • #3
Heeft iemand advies?:)
 

Willem52

  • #4
Zou op een aantal plaatsen verdiept vastzetten met constructie lijm. Zou vermijden om aan de EPS vast te maken. Daarna gewoon voegen. Of past de gevelsteen exact in de sparing ?
 

Wart87

  • #5
Hoi Willem,

Bedankt voor je reactie. Hoe bedoel je dat verdiept vastzetten? Dat zie ik even niet voor me.

De gevelsteen past vrijwel exact in de uitsparing (rondom ong 1 cm ruimte) en o.b.v. het geplaatste EPS valt hij ook mooi vlak met de gevel. Mijn gevoel zegt dan ook dat hij op de EPS geplaatst moet worden en dan rondom afgevoegd moet worden. Maar kan ik daar gewone constructielijm voor gebruiken en is dat voldoende icm het voegen? Het voegen lijkt me belangrijk omdat de steen anders aan de EPS hangt, dat lijkt me niet wenselijk.

Alvast bedankt voor de tips!

Gr,

Wart
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Maar kun je die steen niet gewoon inmetselen in de gevel? en dan later netjes afvoegen? er zijn tig huizen met gevelstenen, hoe zitten die dan vast?
 

Wart87

  • #7
Dat zou inderdaad langs de rand kunnen, maar hij is slechts 2 cm dik dus weet niet of dat voldoende is?

Is dit dan een juiste werkwijze;
  • rondom de rand de EPS wat uitkrabben zodat je wat meer oppervlakte met de bakstenen hebt, en de gevelsteen ook aan de achterzijde wat in specie kunt drukken.
  • Gevelsteen erin plaatsen. Eventueel aan achterzijde voorzien van constructielijm oid voor extra stevigheid.
  • Na drogen specie rondom afvoegen.
Het was nogal een dure steen, dus wil voorkomen dat hij naar beneden komt zetten haha.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu