Knarsend/ tikkend geluid verwarming (geen uitzetten leidingen)

MSchuurmans

 • #1
Goedendag,

Wij hebben last van een aantal radiatoren welke zowel bij het aanslaan van de verwarming als midden in de nacht een knarsend geluid maken. Gezien 1 van deze verwarmingen zich op onze slaapkamer bevindt levert me dit de nodige slapeloze nachten op. Dit geluid gaat soms uren door, het is een knarsend geluid met een bepaalde regelmaat van soms om de 3 seconden. Dit gebeurd ook om 3 uur s'nachts, terwijl de verwarming al rond 22:00u uit gaat. De thermostaat gaat dan naar 15 graden. Daarnaast staan de betreffende radiatoren nog eens dicht ook en voelen niet warm aan.
Bij het aanslaan van de verwarming is het geluid meer aanwezig dan wanneer de thermostaat uit staat, zowel bij radiatoren waarvan de knop open als dichtstaat. Bij het aanslaan zijn er een aantal radiatoren dat het geluid in het begin continu is.

Ik heb al verschillende forums doorzocht maar eenzelfde situatie als deze kom ik niet tegen.

Om even mijn situatie uit te leggen:
Het gaat om een woonhuis welke in 2009 is opgeleverd. Wij wonen in een gebied waar de huizen standaard op stadsverwarming zijn aangesloten. De klachten zich eigenlijk pas sinds deze winter begonnne, we wonen inmiddels al 3 jaar in het huis. In de lente zijn er wat wijzigingen geweest in de situatie. We hebben op zolder een extra kamer gemaakt welke nu ook voorzien is van een radiator. Er was op de voorzolder al een radiator aanwezig. De loodgieter heeft achter het knieschot de een T-stuk op de leidingen gezet en zo de extra radiator gemaakt. Bij het ophangen heeft hij deze ook ontlucht.
Omdat we ook een douche op zolder hebben gemaakt heb ik het stadsverwarmingsbedrijf gevraagd of het mogelijk is dat we meer druk op de waterleidingen konden krijgen, om zo ook tegelijkertijd douchen mogelijk te maken. Ze hebben bij ons kosteloos een nieuwe afleverset opgehangen. Hij heeft hierbij ook een nieuwe (zeer degelijke) thermostaat op de retourleiding gezet.

Inmiddels heb ik ook de radiatoren al meerdere malen ontlucht. Hierbij heb ik niet gemerkt dat er lucht uit de radiatoren kwam, het water kwam er direct uit. Een installateur die ik laatst sprak gaf ook aan dat bij stadsverwarming de druk vaak zo hoog is dat de lucht ook weinig kans heeft om in de radiatoren achter te blijven.

In de meterkast bij de afleverset zijn weinig rare geluiden te horen als het geluid wel in de radiatoren hoorbaar is. Wel zie ik dat de zwarte wijzer op de Flexcon drukmeter niet stil staat. Deze gaat constant op en neer tussen de 3,4 en 3,5 bar. De rode (vaste) wijzer staat overigens op 3 bar. Het aangegeven groene gebied zit tussen de 1,5 en 4 bar.

Hieronder een link naar de video van het geluid 's nachts (je ziet er niks op, maar je moet wel het geluid even op maximaal zetten)

Hieronder een video van het geluid overdag als de thermostaat aan springt (ook even het geluid op maximaal zetten)


Ik ben inmiddels een beetje radeloos. Wie kan me verder helpen?

Alvast bedankt voor de reactie.
 

MSchuurmans

 • #2
Helemaal niemand die enig idee heeft?
 

Bert pit

 • #3
Het lijkt erge op een geluid van microbellen ergens in het systeem, de oorzaak zou kunnen zijn dat het water niet goed ontgast is.

Ik weet dat microbellen in een 'normale' CV installatie niet te verwijderen zijn met de normale ontluchting en dat er specifieke filters voor zijn.

Dit soort filters wordt in het groot ook toegepast in stadsverwarming systemen. Wellicht staan de systemen niet goed afgesteld. Echter normaalgesproken hoor je die geluiden juist bij doorstroming, maar ik weet er te weinig van om hier zeker van te zijn.
 
 • Like
Waarderingen: MSchuurmans

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #4
klinkt mij als uitzetten van de radiator, hoe is de druk in het cv systeem en koopt deze ook op bij opwarmen?
 
 • Like
Waarderingen: MSchuurmans

ADDave

 • #5
Bel het stadsverwarmingbedrijf en vraag of ze de CV druk wat lager kunnen maken. 3,5 bar op je cv-net is namelijk nergens voor nodig in een woonhuis.
(dit heeft niks met het warmwater voor je douche op zolder te maken)
 
 • Like
Waarderingen: MSchuurmans

Onderhoudtje

 • #6
Het is inderdaad moeilijk hoorbaar, maar het lijkt bijna wel alsof er een steentje in de leiding zit.
 
 • Like
Waarderingen: MSchuurmans

MSchuurmans

 • #7
Allereerst bedankt voor de reacties!

De druk op het systeem leek mij ook al vrij hoog. 's Nachts als de thermostaat uit staat is het geluid dus ook hoorbaar, maar dan in mindere mate dan wanneer de thermostaat net open gaat. Alleen naast je bed midden in de nacht een behoorlijk storend geluid..
Ik heb zojuist naar de drukmeter gekeken (thermostaat staat uit) en de druk schommelt eigenlijk constant tussen de 3,6 en 3,8. ls ik de thermostaat aan zet dan valt de druk heel even licht weg maar gaat daarna ook weer naar deze waarde toe. Het verbaast mij overigens dat deze druk niet stabiel is als de thermostaat dicht staat, maar misschien hoort dit wel gewoon zo.

Ik heb 's nachts ook een filmpje gemaakt van de drukmeter (tja je moet iets doen als je er wakker van ligt he..). Ook dan staat de verwarming/ thermostaat dus uit en wordt er niet verwarmd. Zoals in mij startpost staat aangegeven schommelt de druk dan tussen de 3,4 en 3,5. Dit is zo'n beetje in hetzelfde ritme als het geluid hoorbaar is.


Als ik de verhalen zo lees dan denk ik dat ik toch vooral even contact op moet gaan zoeken met de leverancier van de stadswarmte. Druk niet constant of te hoog.
Indien het de genoemde microbellen zijn dan zou dat ook in het systeem wat bij het onderhoud van de stadswarmte hoort geregeld moeten zijn.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
de druk is wel hoog en kan het geluid van de radiator veroorzaken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu