Tijdelijke oplossing voor lekkend plat dak

Animallll

  • #1
Hallo iedereen,

We zijn al sinds mei aan het renoveren en na wat problemen met een daklegger - aannemer die een maand of twee spoorloos is geweest waardoor onze werken 4 maanden vertraging hebben opgelopen, hebben we ervoor gekozen om enkel met aannemers, dakleggers,... te werken waarvan we door de ervaring van anderen weten dat ze betrouwbaar zijn en goed werk afleveren. Zowel ons zadeldak als plat dak moeten volledig vernieuwd worden. We hebben een contract getekend bij een heel goede daklegger, maar die kan er pas in februari aan beginnen. Ook toen ik vroeg of hij voor het plat dak geen uitzondering kon maken, was dit niet mogelijk. Het zadeldak lekt voorlopig niet. Het plat dak is echter in erbarmelijk staat waardoor het op een welbepaalde plaats lekt. Aangezien de daklegger pas in februari komt, ben ik op zoek naar een goede, tijdelijke oplossing die ervoor zorgt dat ik tot februari een droog plafond behou waardoor de timmerman en plakker de woonkamer kunnen afwerken.

We hebben al plasticfolie op het plat dak gelegd en dit plastic in de muur vastgeschroefd met houten latten. Het dak blijft echter lekken. Ik vermoed dat het regenwater tussen de plastic en de muur doorsijpelt en er zo voor zorgt dat het dak blijft leggen.

Iemand tips voor de bevestiging van folie/zeil die het tegen februari uithoudt zodat we het deze winter droog houden?

Alvast bedankt!
 

Droid

  • #2
Misschien een foto van de situatie?

Ik zou er voor kiezen om een ander in armen te nemen... in deze tijden kun je niet tot februari wachten!

En als ze er dan mee bezig gaan ligt het dak als nog open, krijg je dan slecht weer kun je op zn minst je woonkamer opnieuw verven / behangen. First things first.
 

Animallll

  • #3
Ik heb momenteel geen recente foto's aangezien we al sinds mei in het huis wonen (geen internet, beperkte elektriciteit,...). Het dak is een goede 30 jaar terug gelegd en sindsdien hebben de vorige eigenaars geen euro meer uitgegeven aan onderhoud van het huis. Op heel wat plaatsen is er geen roofing meer. Op een bepaalde plaats groeiden er planten op het dak, de wortels groeiden tussen de 'roofing' en de betonplaat.

Zoals gezegd, het plat dak is in een vreselijke staat. :( Andere dakleggers zoeken, is geen oplossing. Iedereen heeft een gigantisch lange wachtlijst. Ondanks de crisis is het in de bouwsector in onze regio nog nooit zo druk geweest. Daarom zoeken we een tijdelijke oplossing. Anders moeten we wachten tot maart om de leefruimte verder af te werken. :cry: [/img]
 

Animallll

  • #4



Nog enkele foto's van enkele maanden geleden die illustreren hoe erg het dak er aan toe is. Die schoorsteen is weggekapt, het gat is dicht gemaakt door de aannemer. Op die plaats lekt het, maar er was al een lek voor het weghalen van de schoorsteen. Toen we het dak afdekten met plastic hebben we vanzelfsprekend eerst alle afval opgeruimd om scheuren in het plastic zoveel mogelijk te vermijden.
 

Millew

  • #5
Als ik het goed begrijp, gaat het om een (tijdelijke) waterdichte aansluiting van het zeil tegen de muur van het hoofdgebouw.

Eerst een aluminium profiel met kit tegen de muur schroeven. Op deze strip een tweede aluminium profiel schroeven, waartussen het zeil is geklemd met aan weerskanten een rubberstrip.

In principe zoiets dus:

Rood = muur
grijs = aluminium
blauw = rubber
groen = zeil

Hierop zijn diverse varianten op te bedenken. De hoofdzaak is dat je op de muur een aansluitend vlak krijgt, waar je het zeil tegen aan kan klemmen.

Je zit dan alleen nog met water dat in de muur trekt en dan naar beneden door de muur zakt. Om dit te beperken, kan je de muur behandelen met een hydrofobeermiddel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Afdekken met zeil heeft alleen zin als het water ook weg kan. Maar ik neem aan dat je hiermee rekening gehouden hebt?

Een andere oplossing, als je ongeveer weet waar het lek zit, is het insmeren met een reparatiemiddel. Ik heb zelf wat gerepareerd met een bitumenmiddel in blik, wat je met een plamuurmes aanbrengt. Dit werkt bij mij nu al 5 jaar :)

Is gewoon te koop in de bouwmarkt.
 

Animallll

  • #7
Het probleem is dat op vele plaatsen de roofing weg is of zeker niet sluitend. Op een heel grote plek van het plafond zie je vocht, 'slechts' op een beperkte(re) oppervlakte (minder dan 0,5 m²) drupt het op verschillende plekken. Er is hier natuurlijk het voorbije weekend heel wat water gevallen... ik probeer de twee ideeën te combineren voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Alvast bedankt voor de hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu