Tijdelijke bouwkast: toegestaan?

Fendtgek

  • #1
Goedenavond,

Wij zijn hier thuis druk bezig met een aanbouw, de aannemer is net begonnen. Ik zorg zelf voor de electra, de installateur houd een oogje in het zeil en doet water en gas. Nu was de aannemer bezig en die pakte zijn stroom gewoon uit de schuur, waardoor die groep er weleens uitvloog vandaag omdat daar meerdere gebruikers opzitten en het is niet erg wenselijk dat de bouwvakkers dan naar binnen komen rennen met beton onder de voeten om de groep weer in te schakelen.

We hebben 4 groepen over in onze kast, deze komen pas in gebruik als de nieuwe keuken is geinstalleerd, dus zouden deze tijdelijk gebruikt kunnen worden. Nu sprak ik vandaag met mn zwager, en die heeft nog een bouwkast staan die we wel mogen gebruiken, hij dacht met 4 groepen erin.

Hoe kan ik deze verstandig aansluiten? ik kan hem niet zomaar op een groep zetten ivm met de selektiviteit lijkt me, maar hoe dan?

Ik wil hem ook wel direct achter de hoofdschakelaar zetten, maar dan moeten er 2 draden op 1 aansluiting. Wat is het beste?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Direct op de hoofdschakelaar kan niet, je zal dan maximaal 3m brandvrij gelegde kabel kunnen aansluiten.
 

Fendtgek

  • #3
Oke, heb je een idee hoe het wel kan? We hebben een 1 fase hoofdaansluiting, 3 fase hoofdschakelaar met brug, 3 aardlekschakelaars en 9 groepen. Enig idee?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Is het niet makkelijker gewoon een tweede verlengsnoer op een andere groep voor de aannemer neer te leggen, zodat hij de boel een beetje kan verdelen?
Voor zo'n bouwkast heb je weer een selektieve voorbeveiliging in de groepenkast nodig. De waarde daarvan hangt weer af van de waarde van de hoofdzekering. Ook heb je dan een extra dikke kabel nodig om de kast mee te voeden.
 

Fendtgek

  • #5
Nou het probleem is opgelost...

Ik gebruik de kast nu alleen omdat hij waterdicht is. Er zat een grote houten plaat in, wat wel ideaal is. Ik had nog een waterdicht dubbele wcd liggen, die heb ik erin gezet en toen met een lange kabel op een vrije groep in de groepenkast gezet en de aannemer verteld dat hij die 2 wcd's dus moet gaan gebruiken en daar was hij al zeer blij mee.

Nu zit ik echter met een ander probleempje...

Die bouwkast is van mn zwager en die gaat hem over een paar weken gebruiken. Hij is een bedrijf aan het opstarten, en heeft daar een grote schuur met grond voor gekocht. Er zit nog helemaal geen stroom in de schuur, en dat ga ik aanleggen. Er komt ongeveer 5 jaar een woonunit bij te staan, en dan gaan ze een huis bouwen. Maar nu het probleem.

Hij wil eerst de bouwkast gaan gebruiken in de schuur. In de woonunit zit een kleine groepenkast, met ik geloof 4 groepjes. In de bouwkast zitten hoofdzekeringen, 3 krachtgroepen en 3 230 volt groepen waar op elke groep 2 wcd's zitten. Ook zit er een 40A keetgroep in, die aangesloten kan worden met een klemmenstrook. Mag ik die kast in de schuur zetten, op die wcd's die erin zitten de verlichting en een paar wcd's zetten en op de keetgroep de woonunit? Dan gebruik ik dus die kleine groepenkast als onderverdeler.

Er komt trouwens een aansluiting van 3X63A op mijn advies, dan kan ik die 40A keetgroep wel als onderverdeler gebruiken toch?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Dan zal die bouwkast binnen 3 meter van de hoofdaansluiting opgesteld moeten worden, geschikt voor 63A, voorzien zijn van een hoofdschakelaar en aardlekschakelaars. Verder dien je een hoofd aardaansluiting te voorzien. Een afgaande groep van 40A zul je met tenmiste 6mm2 moeten bekabelen.
 

Fendtgek

  • #7
Ja die bouwkast is geschikt oor 3X63A. Er zit een hoofdschakelaar in en de automaten zijn aardlekautomaten (of hoe je die ook maar noemt), van die gecombineerde dus. De 3 meter is alleen wel een probleem, het is ongeveer 20 meter, de kabel word wel ingegraven, die 6 mm2 is geen probleem lijkt me.

Wat bedoel je trouwens met een hoofd aardaansluiting? Een aardpin dus?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Dan zal er nabij de hoofdaansluiting een hoofdverdeler met hoofdschakelaar en afgaande selektieve groepen voor de onderverdelers geplaats moeten woren. Waarschijnljk zal er idd ook een aardpen geslagen moeten worden.
Waar komt de hoofdaansluiting trouwens?
 

Fendtgek

  • #9
Nou, ik wou dus als hoofdverdeler die bouwkast tijdelijk gebruiken, en als het huis klaar is (over een termijn van ongeveer 5 jaar), dan komt er een vaste kast in waar dan ook weer een onderverdeler opkomt.

De hoofdaansluiting komt in de schuur.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Overleg het met de netbeheerder, die moet het aan gaan sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu