Overgang inbouw/opbouw in inbouwkast

Y020S

  • #1
Goedenavond,

Ik wil graag een tussenwand op zolder maken om hier een extra kamertje te creëren.
Hierbij wil ik een inbouwkast maken tegen de achterwand die in de nieuwe kamer uitkomt.
In de achterwand bevindt zich momenteel aan de linkerkant een inbouw WCD die wordt gevoed vanuit de centraaldoos van de verdieping eronder. Vanuit deze WCD wordt een WCD aan de rechterkant van de zolder gevoed.

Om een tweetal WCD's en lichtaansluiting in de nieuwe kamer te maken wil ik in de toekomstige inbouwkast een aftakking op de verbinding tussen de bestaande WCD's maken. Mag ik de bestaande pvc-buis in de inbouwkast uit de wand laten komen door deze in een flauwe "S" bocht te buigen om hierop een opbouw T-lasdoos te plaatsen? Vanuit deze lasdoos gaat de verbinding naar rechts weer de muur in middels wederom een flauwe "S" bocht. De aansluiting voor nieuwe ruimte wil ik op de achterwand omhoog laten lopen tot deze boven de nieuwe inbouwkast uitkomt en dan 90 graden buigen om zo in de nieuwe muur uit te komen. Door deze op de muur te plaatsen hoef ik geen nieuwe sleuf te frezen en gat te zagen in de betonmuur. De bestaande sleuf is met gips afgewerkt en makkelijk uit te bikken en naderhand weer te herstellen.

Onderstaand heb ik geprobeerd e.e.a. in een tekening toe te lichten.

Hoor graag of dit veilig en conform is, alsmede eventuele tips en aandachtspunten.

Schetsje E zolder.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja hoor je mag lasdozen plaatsen zoveel je wilt zolang je ze maar bereikbaar houdt.

Maar wil je nu een bestaande leiding nog buigen en naar voren laten komen? Dat zal niet meevallen...
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Y020S

  • #3
Helder antwoord, bedankt. De lasdoos blijft bereikbaar in de inbouwkast.

M.b.t tot het buigen en naar voren laten komen ben ik het als volgt van plan:
De bestaande leiding ligt in een sleuf die met gips is afgewerkt, deze kan ik makkelijk uit bikken. Ik wil de huidige bedrading loskoppelen en de mantelbuis uit de muur halen om op maat te zetten en te buigen. Moet de draden dan vanuit de nieuwe lasdoos intrekken en hierin doorverbinden. Hierna de sleuf weer afwerken.
Daarna kan ik verder met opbouwen van de inbouwkast/tussenwand.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Helder, je onderbreekt de leiding dus gewoon, past hem aan en trekt nieuwe draden. Dat is natuurlijk prima zo.

Succes met de klus!
 

Y020S

  • #5
Inmiddels wat verder met de plannen. Aan de hand van reacties op andere vragen op het forum probeer ik een plan te maken wat conform is en ik hoor graag of dit zo goed gaat, alsmede tips en tricks om rekening mee te houden.

De stroom kunt nu vanaf de onderliggende verdieping binnen op WCD, links op tekening. deze zit op een 5cm diepe inbouwdoos. Naar ik begrijp, mag ik van hieruit achter de WCD doorlassen met lasklemmen richting een nieuwe lasdoos in de nog te maken inbouwkast en van hieruit aftakken naar de rechtermuur en een nieuwe leiding trekken die bovenin de nog te realiseren tussenwand komt te liggen.

In deze tussenwand wil ik de leiding horizontaal aan de bovenkant in de wand plaatsen. Hier wil op 1/3 en 2/3 van de lengte van de wand bovenin een inbouwdoos plaatsen waarop een wandlamp wordt geplaatst. Vanaf deze inbouwdoos een aftak naar beneden voor een WCD/schakelaar. Bij de achterste wcd/schakelaar wil ik een las maken voor een nieuwe wcd in de bestaande muur aan onderkant van de tekening.

Ik gebruik 5cm inbouwdozen om hierin met lasklemmen de aftakken te realiseren.

Tot slot de opmerking dat op de bestaande WCD links op tekening nu de wasmachine (2300W) staat. Verder zullen op de complete installatie hooguit de lampen, een laptop en een bureaulampje komen te staan.

IMG_20210424_134924671.jpg IMG_20210424_134929445.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu