Tijdelijke afvoer gaskachel, gevaarlijk???

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een gaskachel in de woonkamer. Zo'n hele oude van een jaar of 30. Die gaat met 1 afvoerbuis (of spreek je hier van af- en aanvoerbuis ivm aantrekken verse luch?t) de schouw in.

Nu heb ik een muurtje rondom de schouw verwijderd en is er wat meegegaan van de schouwmuur waardoor het gat van de afvoer heel groot is geworden.

Is dit een probleem? Moet de schouw echt helemaal dicht zijn?

Deze gaskachel moet het nog een paar maanden doen maar op dit moment was ik eigenlijk niet van plan de schouw weer helemaal dicht te metselen.

Is dit nou heel onveilig???
Ik kan een 90 graden bocht en een meter buis kopen, om de af/aanvoer een meter in de hoogte van de spouw te laten uikomen. Is dat soms aan te raden?

Ik heb in die ruimte altijd een raam op een kiertje.
 
Als het gat heel groot is zal je ook veel warmte verlies, tocht hebben. Dat van die spouw hoe moet ik dat lezen.
 
Dat is inderdaad correct. Ik moet ook wel iets doen. Ik zou met een stuk gipsplaat en wat steenwol het gat zo goed mogelijk kunnen dichten. Deze materialen zouden geen probleem moeten zijn lijkt me zo dicht bij de warmtebron.

Maar het ging mij er meer om, of je geen giftige lucht kan creëren in huis.
Ik neem aan dat als er altijd lucht toevoer in je woonkamer is, de lucht kwaliteit voldoende is.
 
Ja de spouw, zo'n hol muurtje loopt helemaal door tot aan het dak.
Dat is de afvoer altijd al geweest. Ging er meer om, dat die ruimte nu in verbinding staat met de woonkamer. heb het nu met gips en glaswol wel wat dicht gemaakt. De aansluiting naar de schouw was volgens mij sowieso nooit helemaal hermetisch afgesloten.
 
Plaats even een foto van je weg gebroken schoorsteenmantel (schouw)

want je moet niet gaan knoeien met rookgassen want dan creëer je onveilige situaties.
 
Je moet je houden aan de installatievoorschriften die nu gelden, je maakt
een nieuwe aansluiting, ondanks dat het toestel oud is, en als ik mij niet
vergis, dien je een gesloten afvoer te realiseren tot buiten aan toe, dit ook
ivm verzekeringsverhaal, dit mede doordat een stenen schoorsteen nooit
100% gasdicht is (poreus)
 
De gesloten afvoer tot bovenaan gaat het niet worden voor die paar maanden. De stenen afvoer is al zolang die huizen hier staan. Jaren 30 huizen. Het gaat mij er alleen om of zo'n kachel nou zelf giftige uitlaat gassen geeft. De kachel stond altijd gewoon met de afvoer buis geschoven in het gat in de muur. Dus dat is ook niet echt lucht dicht.

Ik zal even foto's maken.
 
Hier de foto's. Het muurtje wat je op de eerste foto ziet wat dus om het rookkanaal, is weggebroken.
Op de laatste foto heb ik het dichtgemaakt, echter is dat uiteraard niet luchtdicht. Ik begrijp dat dit een open gaskachel is, oftewel, lucht aanvoer uit woonkamer en afvoer via rookkanaal. Is die optie die ik beschreef, dus om een meter de hoogte in te gaan niet voldoende veilig voor een paar maanden? De hete lucht stijgt toch? Het is een jaren 30 huis, met momenteel veel openingen en kieren naar kruipruimte en naar buiten en altijd raampje op kier, dus genoeg aanvoer frisse lucht.
Ik heb een koolmonoxidemelder.

22321_kachel2_1.jpg
 
Trouwens, waar blijft al dat regen water? Mijn schoorsteen heeft geen dakje, alleen een paar van die ijzertjes zodat er geen vogel in kan.
Beneden in het rookkaneel is het leeg. Wel aarde achtige substantie.
 
Veel water zal er niet door zo'n pijpje komen, alleen het water dat recht het pijpje in regent. Aantal mm regen x binnenoppervlak pijpje, dat verdeelt zich over het grotere oppervlak van de bodem van het rookkanaal. Misschien kan het de grond in, afhankelijk van de situatie. De rest zal, zeker met kachel in gebruik, weer verdampen. Maar voor de langere termijn is een kapje misschien wel nuttig, hoe minder vocht in huis, des te beter.
 
Als alle gaten tussen de muur en die plaat dicht zijn zou het moeten lukken lijkt mij.
Geen idee hoe dicht je de kachel tegen het papier van die gipsplaat kan zetten.
 
Een gevaarlijke situatie, het is helemaal geen kanaal voor een gaskachel.
Het is een gemetseld rookkanaal voor een hout- of kolenkachel, die vervolgens ook boven nog "geknepen" wordt doordat het gat bovenin kleiner is dan het rookkanaal.
Je kunt zo'n kanaal wel gebruiken, maar dan moet er een pijp van beneden naar boven ingetrokken worden.
Ik weet niet of het kanaal enkel door jullie woning loopt, maar als het ook door het huis van de buren of bovenburen loopt breng je die ook in gevaar.
Stel dat het kanaal daar beschadigd is, komt de giftige gas bij je buren binnen.
 
Gewoon een standaard rookkanaal met bovenin waarschijnlijk een schoorsteenpot no7. voorheen werd er na de kolenkachel ook een gaskachel op het rookkanaal aangesloten. het probleem met en gaskachel is dat je met het verbranden van gas waterdamp krijgt , en dat dat bij een te lage schoorsteen temperatuur kans hebt op condensatie. met kans dat de schoorsteen bovenin nat begint te worden dan krijg je vlekken ,en dan wordt de schoorsteen nog natter en kouder .met kans dat de afvoergassen weer terug in het vertrek komen. de modernere gaskachels hebben een ttb een soort voeler die zorgt dat de kachel uitslaat als de afvoergassen terug de ruimte in komen.het voordeel van een oudere gaskachel is dat ie meer warmte het kanaal inbrengt, waardoor het condensatie probleem minder snel optreed ,of er moet iets anders aan de hand wezen.ik zou het gewoon proberen. er zit waarschijnlijk geen ttb op . je zou kunnen proberen als de kachel goed brand om een spiegeltje onder de buis,[ tegentrek ] van de kachel te houden beslaat dit spiegeltje dan deugt het niet.beneden goed afdichten is dus heel belangrijk.
 
Bedankt voor de reacties en duidelijke uitleg!

Inmiddels staat de kachel al weer een aantal dagen dag en nacht aan.
Er is voldoende ventilatie aanwezig en er is een mooie blauwe vlam.
Het schoorsteenkanaal is zeker niet perfect afgesloten van de woonkamer,
want die kieren zit steenwol in. Ook is de afvoerbuis van de kachel iets kleiner dan het afvoer gat in het schoorsteenkanaal.
Mogelijk dat ik daar tijdelijk van die aluminium tape omheen kan doen als dat genoeg warmte kan verdragen. Maar goed, we hopen dan maar dat het condensatie probleem niet optreed en zowel, de afvoergassen minimaal zijn en met de aanwezige ventilatie geen kwaad kunnen.Hoop toch binnen paar maanden centrale verwarming te hebben.
 
Ach en als het fout gaat lig je er warmpjes bij.
Ik kan niet begrijpen dat je zo'n risico durft te nemen, CO ruik je niet zie je niet en je word er niet wakker van.
 
Ik heb er uiteraard een CO meter bij hangen en goed geventileerd.
Kachel staat alleen op waakvlammetje en gaat alleen wat hoger als temp onder 15 graden komt. Als we in de wonkamer/keuken een tijdje aanwezig zijn(is klushuis, we wonen eigenlijk boven) dan wordt de kachel tijdelijk even hoog gezet. Ik begrijp dat het niet ieeaal is, maar deze kachel staat al 30 jaar in dit huis en schadelijke afval lucht zou altijd al terug gekomen kunnen zijn door het gat. Echter was dat eerste alleen het gat. Nu nog wat meer plekjes.
 
Kan ik alles dichten met PUR misschien??? Als tijdelijke oplossing?
Of wordt de buis daarvoor te warm?

Op onderstaande foto kan je zien, dat wanneer je schoorsteenkaneel 100% dicht zou zijn en ook de aansluiting met de afvoerbuis rondom dicht was, de afval gassen via de afvoerbuis zelf ook weer in de woonkamer kunnen komen. Het gedeelte wat rood gemarkeerd is, als je daar je hand insteekt, zit je in de afvoerbuis.

Is dat soms niet mogelijk dat gassen via de afvoerbuis zelf terugkomen?

De buisovergang links heb ik inmiddels met aluminium tape omwikkeld.

22321_100_1795_2.jpg
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu