Thermostaat vervangen wegens defect

Sebastiaanl

  • #1



Hallo

Ik loop tegen een probleempje aan bij het vervangen van mijn thermostaat. Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Het probleem zoals op de afbeelding afgebeeld komen er in plaats van twee of drie draden 4 draden uit de muur twee snoeren met ieder een rood en blauw draad.
ik heb al heel het internet afgespeurd maar er niks over kunnen vinden.
De thermostaat die er nu opzit slaat wel handmatig aan bij 22 graden pas. en slaat niet meer uit als ik hem zelf niet terug zet naar 10 graden. aan en uit dus.
Op de thermostaat staat 24 volt dus daar ga ik vanuit. ik denk zelf dat twee draden voor het stroom van de thermostaat zelf zijn.

Mijn vraag welke van de 4 draden ga ik nodig hebben bij het aansluiten van een nieuwe thermostaat en wat voor thermostaat kan ik het beste kopen. een simpele aan en uit thermostaat zou voor mij voldoen.

ik hoop dat iemand mij kan helpen alvast bedankt voor eventuele hulp of reacties.

vgr sebastiaan
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Ik kan het niet goed zien , haal die draden uit elkaar , lijkt of die blauwe en rode draad van linker kabel bij elkaar zitten onder 1 klem ? klopt het ?
dus 3 draads ?
 

Sebastiaanl

  • #3
Aller eerst bedankt dat je de moeite hebt genomen er naar te kijken.
:D ja wat je zegt klopt in mijn chaos heb ik slecht gekeken.
Toen ik net de draden uit elkaar haalde zag ik dat de draden van een snoer in de middelste aansluiting bij elkaar zitten.
Betekent dit dat het toch drie draads is dus dat die weg gelaten kunnen worden?

staat nu een iets duidelijkere foto op
vgr sebastiaan
 

Sebastiaanl

  • #5
Hoi

bedankt voor de handleiding. al had ik het originele boekje zelf ook. echter word ik daar niet veel wijzer uit. :oops: ik ben geen ster in schakelschemma's enz
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Sluit een batterij gevoede kamerthermostaat aan op draad 3-4. Op de thermostaat moeten dat de 2 bovenste draden zijn, als het goed is. Nummer 5 komt te vervallen
 

Sebastiaanl

  • #7


bedankt voor de tips voor zover. ik heb een extra afbeelding van de aansluiting in de cv gemaakt, wat mij gevraagt is hopelijk is het dan duidelijker.

Er is vandaag een instalateur geweest die vertelde dat de oude valliant ketels drie draden hebben en het lasting is, een thermostaat te vinden.

Is dit onzin? ik hoop het wel.

vgr sebastiaan
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Dat het een oude beestje is , wel duidelijk, kom je niet vaak tegen :mrgreen: in die tijd had ik nog luiers om , meestal werkt het zoals hierboven is aangegeven , nul draad hoef je niet aan te sluiten , sluit je die per ongeluk , dan blaas je een glaszekering op , geen ramp , draden los en nieuwe zekering in. staat ook duidelijk omschreven in handleiding op blz 14 !!



:idea:
 

Sebastiaanl

  • #9
Op een oude fiets moet je het leren whaha

Dus de monteur lult onzin dat er geen andere thermostaat op kan alleen de originele, die nu kapot is.
Ik ga het proberen bedankt allemaal :wink:
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
:mrgreen: probeer eens maar een nieuwe onderdeel op een antieke fiets te monteren, veel succes , neemt niet weg dat sommige ketels het beste werken met de door de fabrikant geadviseerde of bijgeleverde regelaars ...!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu