Thermostaat radiator kraan voordeliger in gebruik

A

Anonymous

Gast
  • #1
Is dat nu ook voordeliger in gebruik (gas) als een gewone kamer thermostaat?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
A. Lucas, die vraag is "te kort door de bocht"!

Hangt van de situatie af. Je kunt nooit de kamerthermostaat vervangen door thermostaatkranen (dus ook in de kamer) zonder daarvoor een speciale weersafhankelijke regeling in de plaats te zetten. In dat geval wordt het cv-water op een vaste temperatuur gehouden, afhankelijk van de temperatuur buiten, en heb je in het hele huis thermostaatkranen.

Kan niet zomaar, meestal moet je dan ook voetventielen hebben. Wat wél kan (heb ik ook) is de kranen in andere kamers dan de kamer waar de kamerthermostaat hangt, vervangen door thermostaatkranen. De kamerthermostaat regelt de temperatuur in de huiskamer, de thermostaatkranen zorgen dat de temperatuur in de overige vertrekken niet hoger komt dan de ingestelde, ook al zet je (bijv 's avonds) de kamerthermostaat nog zo hoog!

En dat dit energiebesparend werkt lijkt me duidelijk! Het nadeel van deze methode tov een weersafhankelijke regeling is dat als het kamerthermostaat 'vindt' dat de temperatuur in de huiskamer hoog genoeg is, de radiatoren in de overige vertrekken niet warm zullen worden, ook al staan die nog zo hoog!

Dat komt bijv voor indien er in die huiskamer ook nog op andere manier wordt gestookt (open haard) of de zon nét op het kamerthermostaat schijnt!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Als ik de thermostaat draad van de thermostaat doorverbind, blijft mijn ketel inpricipe verwarmen. Als ik warm water wil, krijgt dit voorrang.

Ik wil dan door mijn hele huis de kranen vervangen voor thermostatische radiator kranen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
De vraag was of radiatorthermostaatkranen voordeliger zijn dan kamerthermostaat. Nou als je inderdaad je thermostaat-draad doorverbindt, blijft het hele systeem steeds op de maximum temperatuur van het ketelthermostaat (die je dus wel kunt instellen...).

En dat kost flink energie, vooral in minder koude periodes. Vandaar het principe van weersafhankelijke regeling! Of het dan voordeliger is dan kamerthermostaat betwijfel ik... Daarbij komt dat als je alle radiatoren van thermostaatkranen voorziet er problemen kunnen ontstaan met oa de pomp, er moet dan een retourleiding oid. komen.

Vergeet niet dat als je systeem blijft pompen, terwijl alle radiatorthermostaten dicht zijn omdat het overal warm genoeg is, het water nergens meer heen kan en de pomp dus defect kan raken (en misschien nog wel meer). Van zo'n retourleiding etc. weet ik echter het fijne niet, ik verwijs daarvoor nogmaals naar de cv rubriek!
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Bypass is het juiste woord, niet retourleiding...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu