Thermische beveiliging Ikea oven blijft af gaan

ErwinF

  • #1
Ik heb sinds een tijdje het probleem dat wanneer de oven boven de 170 graden C is ingesteld, de thermische beveiliging bij het bereiken van deze hogere temperaturen ingrijpt en de oven uitschakelt. Pas wanneer deze weer helemaal is afgekoeld, kan ik de oven weer gebruiken, maar wederom tot 170 graden. Ik had het idee dat de thermische beveiliging defect zou zijn. Deze is vervangen door een nieuw exemplaar van Conrad, maar daarmee gebeurt precies hetzelfde. Er is in alle jaren dat ik de oven heb niets veranderd wat plaatsing o.i.d. betreft. Vandaar dat ik geen idee heb waar het probleem door veroorzaakt kan worden.

Heeft iemand een idee?

Als het modelnummer per se nodig is, moet ik de oven van de muur halen en dat is een behoorlijke klus, dus als iemand me zo al een richting op kan sturen.. graag!


Erwin
 

ErwinF

  • #2
Ik vergeet nog toe te voegen dat het volgens mij om dit model gaat: Ikea Whirlpool model pr0 a10.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Meestal(altijd) is de temperatuur regeling en de beveiliging volledig appart.
Werkt de temperatuur regeling wel correct?
Je hebt echt de maximaal vervangen of de regelthermostaat?
 

ErwinF

  • #4
Ik heb het niet nagemeten, maar naar mijn idee werkt de regelthermostaat prima. Om de thermische beveiliging te vervangen, heb ik de bovenplaat van de oven af moeten halen. Bij één van de achterste pitten in de buurt was deze aan de behuizing geschroefd. Is dat antwoord op je vraag?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Als de thermostaat defect is zal toestel dus te warm worden en zal dus niet afslaan bij het halen van de ingestelde temperatuur.
Draait de koelventilator wel dan?
 

ErwinF

  • #6
Nee, die draait dan nog niet.

Overigens: nu al bedankt voor het meedenken beide.
 

ErwinF

  • #7
Heeft er iemand nog suggesties?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Als de koelfan niet draait kon het probleem wel eens daarin kunnen zitten.
 

ErwinF

  • #9
Ik volg het niet helemaal.. waarom zou de koelfan gaan draaien als de temperatuur nog niet zo hoog is als ik ingesteld heb met de thermostaat van de oven? Daarbij: de oven blijft het doen als ik niet hoger instel dan 175 graden, als is het 2u lang, geen probleem.
 

Lampje45

  • #10
Wat is de waarde die op de overheatthermo is vermeld?
 

ErwinF

  • #11
Ik heb mijn bestelling bij Conrad er even bij gezocht. Dit heb ik destijds besteld: "IC Inter Control 162571.004D02 Temperatuurzekering 170 °C 16 A 230 V/AC (l x b x h) 45 x 30 x 12.3 mm 1 stuk(s)". Zoals gezegd was dit dezelfde als die er in zat.
 

ErwinF

  • #12
Ik realiseer me net dat ik de titel van dit topic "Thermische beveiliging blijft af gaan" heb genoemd. Maar het is wellicht niet die beveiliging, bedenk ik me nu...
 

Lampje45

  • #13
Ja dat is hij wel, maar je hebt gewoon de verkeerde geplaatst, want de regelthermostaat doet blijkbaar wel zijn werk en is instelbaar . Wat is de maximale temperatuur die in te stellen is? Ik ga er van uit dat je instelling in de buurt van maximaal 250 graden is, dan zal deze beter in de buurt komen als overtemp beveiliging
inter control temperatuurzekering 298 gr C
 

ErwinF

  • #14
De maximale temperatuur die ik kan instellen, is inderdaad 250 graden. Maar eeeh.. de originele beveiliging was ook 170 graden. Kan ik dan zomaar een exemplaar van 298 graden erin zetten?
 

Lampje45

  • #15
Dat kan gewoon niet, een maximaal instelling is altijd hoger als een regelinstelling.

Als er niets aan de hand is en het systeem gewoon binnen zijn grenzen werkt zal de beveiliging niet aanspreken. De 298 graden is de eerste in de range die boven de 250 zit en ook niet zo ver van de maximale waarde. Want een gemiddelde huishoud thermostaat is ook niet zo nauwkeurig en zal niet veel nauwkeuriger zijn als 10 %. Als dan de beveiliging ook 10% nauwkeurig is dan zit het toch dicht in de buurt.
 

ErwinF

  • #16
Ik ga de beveiliging van 298 graden bestellen. Allemaal bedankt voor de ondersteuning!

Gr
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu