Etna oven thermische zekering blijft uitvallen

JohanO

 • #1
Ik ben ik al 17 jaren in het bezit van een Etna oven type 7560RVS.
Element hete lucht/motor zijn inmiddels al een keer vervangen.

De laatste maanden is al 3x mijn thermische zekering (therm 167gr M.Faston) er uit geklapt, waardoor de oven niets meer doet en ook de electrische ontsteking van mijn gaskookplaat het niet meer doet.
Ik heb niets aan de oven en/of inbouw veranderd.

Als ik de zekering vervang doet hij het wel weer, maar de laatste keer heeft hij het maar 2 wkn volgehouden.
Ik heb gekeken of de temperatuur te hoog wordt en/of dat de thermostaat wel afslaat. De temperatuur wordt niet te hoog en ik zie dat het lampje na verloop van tijd uit gaat wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. Het eten of brood is niet verbrand door een te hoge temperatuur.
Wie weet de oorzaak van het eruit klappen van de thermische zekering? De oven wordt dus te warm aan de achterzijde waar hij op de achterwand geschroefd zit.
De kast waar de oven is ingebouwd heeft aan de achterzijde onder een opening van 3 cm en ook bovenaan de oven onder het aanrechtblad is een opening van 2 cm.
Wie kan mij helpen? Ik ben een ervaren klusser.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Oorzaak kan zijn dat de heteluchtmotor niet draait of niet meer hard genoeg draait waardoor de achterwand te warm wordt.
  Ook kan het zijn dat er een opening is wat normaal door een isolatiedeken afgedicht hoort te zijn.
  Muizen zijn gek op dat spul!
  Heeft de temperatuurbeveiliging ook zwarte verbranden contact?
  Het kan zijn dat een slechte verbinding ook warmte veroorzaakt!
  Heeft dit toestel ook een mantelkoeling , dan bedoel ik niet de heteluchtmotor maar een motor die de buitenkant van de oven koelt.
   

  JohanO

  • #3
  Dank voor uw snelle antwoord. Ik zal voor zover ik het nu kan nagaan even e.e.a. beantwoorden n.a.v. uw vragen.
  - de heteluchtmotor draait wel. Heeft geen lagerspeling. Vier jaar geleden is er een nwe. in gegaan. Ik heb niet kunnen testen of hij wel hard genoeg draait, maar je hoort hem gelijk opstarten bij het aanzetten van de hetelucht stand. Hij zoemt niet/blijft in ieder geval niet hangen.
  - opening/gat in iso-materiaal aan de achterzijde ga ik morgen even bekijken. Het is mij niet opgevallen, bij de eerdere vervangingen van de thermische zekering.
  - De temperatuur beveiligingen die ik de laatste maanden heb vervangen hebben geen van allen last gehad van zwarte contacten. De kabelschoentjes zitten er strak op en n.m.m. is er geen vonkoverslag.
  - de oven heeft (helaas) geen mantelkoeling.
   

  Ypuh

  • #4
  Hallo JohanO,
  in het nieuwe huis van mijn zus zit ook een Etna oven waarvan de thermische zekering defect is. Ik ben een beetje huiverig om deze te vervangen als ik je vraag zo lees.
  Heb je nog een aanwijsbare reden kunnen vinden voor het frequent doorbranden van de zekering?
  Ik zie ze eigenlijk ook niet veel te koop staan.
  Het is er toch een zoals op de afbeelding toch ?

  Graag je reactie
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu