Teruglevering omvormer zonnepanelen

Mattheus47

  • #1
Ik heb al acht jaar 15 zonnepanelen van 255 PW, aangeschaft via vereniging Eigen Huis. Negen zijn aangesloten op een omvormer van 2300W, 6 op een omvormer van 1600W. De meter heeft 3 fasen. De fabrikant van panelen en omvormers is inmiddels failliet. De installateur overgenomen door Eneco.
Ik had over het vorige jaar een opbrengst van 2700kWh. Veel lager dan de gebruikelijke meer dan 3000 kWh per jaar.
Dit jaar heb ik over de maanden april t/m juli een opbrengstderving van minimaal 150 kWh per maand. Toevallig zag ik dat er geen teruglevering plaatsvindt als de zon fel schijnt (ongeveer vanaf 11 uur). En dat de omvormers nog zijn afgesteld op 248 V. De omvormers schakelen zich uit, en proberen zich weer in te schakelen, maar zonder resultaat. De omvormers geven een wisselstroom overspanningsfout aan. Er wordt helemaal geen stroom gegenereerd. Aanzetten van vaatwasser en wasmachine helpt niet. Dus neem ik daarvoor dan stroom af van de leverancier in plaats van dat ik de zelf opgewekte stroom gebruik of teruglever. Ik heb begrepen dat nieuwere omvormers tot 253 zijn afgesteld en ook tot dat ze tot dat voltage terugleveren als de spanning hoger oploopt.
Door de netbeheerder zijn metingen gedaan. Gebleken is dat één fase veel hoger is ingesteld dan de andere twee. Geadviseerd is om het voltage en de verdeling van de fasering aan te passen.
Diverse buren geven aan dat ze geen problemen hebben met de teruglevering.
Contact met installateurs levert nog niet het gewenste resultaat op. Eerste vraag van hun kant: “zijn de panelen door ons geleverd”? Nee. “We kennen die omvormers niet”. Ze hebben “te veel werk, te weinig mensen, vakantie”. Ook zegt iemand dat als er op 248V niet wordt teruggeleverd, dat ook niet bij 253 zal gebeuren. En iemand anders merkte op dat een andere verdeling over de fasen niet zal helpen (als een emmer vol is loopt hij over). Maar als je drie emmers hebt?
Kortom ik kom er niet uit. Helpt een verhoging naar 253V? Helpt een andere verdeling van de fasen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de hoogte van de netspanning als de unit afschakeld?
Zijn het 1 of 3 fasen inverters?
Wat is het merk en type inverter?
 

Mattheus47

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik weet niet wat de netspanning is als de unit is uitgeschakeld. De omvormer geeft uiteraard 0 aan.
De fabrikant is Samil, het type Solar River 2300 (en 1600).
Ik ga ervan uit dat er 3 fasen zijn.
Zie bijgevoegde foto.
omvorrmer Samil Solar River 2300.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Die is monofase
Als je een fase hebt die lager blijft kan je de inverter daar naar overzetten, in ieder geval se beide unita op 2 verschillende fasen zetten.
248v is te.laag, ze moeten bij 253 pas uitvallen dus ik vermoed dat de verkeerde landcode gebruikt is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
1 druk korter dan 1 seconde op de toets.
2 steeds kort drukken totdat instellingen verschijnt.
3 bevestigen door lang drukken.
4 kortdrukken tot landcode

5 bevestigen door lang drukken
6 selecteer Nl
7 bevestigen door.lang drukken.

Nu zou hij op 253v moeten staan.

Beslist geen andere landcode invoeren, de spanning kan dan te hoog oplopen en alle aangesloten apparatuur in huis opblazen!
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Mattheus47

  • #6
Helaas lukt het niet om de landencode te zien en dus ook niet om die aan te passen. Bij het kort indrukken op de knop van de instellingen worden achtereenvolgende diverse instellingen/weergaves op het display getoond, maar geen landencodes. Dus wel gegevens als: SolarRiver 23000 RL, Netherlands, en de andere instellingen/weergaves. Maar lang drukken op een selectie geeft alleen als resultaat: Lock.
De spanning blijft maximaal 248V. Over twee dagen komt een installateur langs om nar de verdeling van de fasen te kijken. Hij dacht niet dat de verhoging naar 253V mogelijk zal zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat zou fan vreemd zijn omdat 248v onder de maximale netspanning zit.
Blijkbaar zit er nog een beveiliging op.
 

Mattheus47

  • #8
Ik zal het aan hem voorleggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De inverter kan tot 270v leveren dus moet kunnen worden ingestelt op 253 of dmv landcode.
Kan je in installingen komen als je de functie toets 5 seconden ingedrukt houd?
 

Datron

  • #10
@The headhunter: Wil je deze eens uitleggen? :roll: :lol:

Beslist geen andere landcode invoeren, de spanning kan dan te hoog oplopen en alle aangesloten apparatuur in huis opblazen!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
In theorie zou dat kunnen. Alleen is zover mij bekend 240V wel zo'n beetje de maximale netspanning die wereldwijd wordt gebruikt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Elk land heeft ondanks europese regelgeving een eigen netcode.
In heel Europa is de maximale netspanning 253v en als die waarde word bereiktmoet een inverter afschakelen.
Er zijn ook landen waar dat pas bij 263v moet....
Als je dat in nl doet blaas je alle apparatuur in huis op omdat de netspanning dan ruim boven de grens van +-10%Unominaal komt.
Vandaar de waarschuwing geen andere code invoeren dan NL, jouw meter bewaakt ook de netspanning en ga jij eroverheen dan heb je een heel groot probleem.
 

Mattheus47

  • #13
Nog eens geprobeerd, maar zoals ik hiervoor al aangaf, geeft het indrukken van 5 of meer seconden bij elke instelling als resultaat: Lock. En nergens een landencode te zien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Dan contact opnemen met de fanrikant om een unlock instrutie te krijgen om bij die instelling te kunnen komen.
 

Mattheus47

  • #15
Ok, hoewel de fabrikant niet meer bestaat, zal ik proberen de unlock instructie te achterhalen.
 

Fmrama

  • #16
Kun je wel een landkode wijzigen? Maw is die optie er bij instellingen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #17
De TS heeft er niets aan, maar vraag bij installatie zonnepanelen altijd naar garantie via bijvoorbeeld Garantiefonds duurzame energie. Er zijn nu heel veel bedrijfjes in de markt die over 10 jaar niet meer zullen bestaan. Als je je (voor een paar tientjes) inschrijft bij het garantiefonds wordt de garantie op product en installatie in dat geval overgenomen door het garantiefonds. Juist de cowboys in deze markt maken je daar niet attent op, omdat het de offerte iets duurder maakt.
 

Mattheus47

  • #18
De optie landencode is niet te zien bij instellingen. En de fabriek is weliswaar failliet, maar de door vereniging Eigen Huis geselecteerde leverancier is overgenomen door Eneco, waarmee ik ook in gesprek ben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Samilpower bestaat volgens mij nog steeds.
 

Mattheus47

  • #20
Op internet lees ik dat Samilpower volledig is gestopt met de productie en service van omvormers. Zoeken op internet geeft geen goede sites. Alleen een beginscherm met Chinese tekens of een dubieuze site. De site samilportal.com verwijst naar een registratie site, waarvan door de scanner op de pc wordt aangegeven dat die niet veilig is. Een eerdere site waarmee de opbrengst geregistreerd werd, is jaren geleden overgezet naar Duitsland (met verlies van historische gegevens), maar functioneert ook al meerdere jaren niet meer. (ik kan geen verbinding met internet krijgen omdat het initiële wachtwoord na een eerdere reset niet meer te gebruiken of te achterhalen is. Geen probleem, omdat ik de standen maandelijks bijhoudt).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu