Temperatuur radiatoren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een huis met stadsverwarming en normale radiatoren. Nu worden de grote radiatoren aan de bovenkant redelijk warm en de rest van de radiator is koud. De kleine radiatoren worden heel heet.

De energieleverancier zegt, dat het juist goed is, dat alleen de bovenkant warm wordt en het CV-installatiebedrijf zegt, dat dat niet hoort. Ik zit dus tussen twee ongetwijfeld deskundige meningen in.

Ik heb het idee, dat de temperatuur in huis wel net zo hoog is als de thermostaat aangeeft, maar misschien kost dat wel meer energie dan eigenlijk nodig is.

Wie kan mij aan het juiste verhaal helpen?
 
Zou kunnen dat 't bij het inregelen van de radiatoren in de verschillende vertrekken zo is ingesteld. Worden de vertrekken met dezelfde snelheid warm en komen ze op de gewenste temperatuur?
 
Eén radiator blijft volkomen koud. De rest wordt wel warm en krijgt ook wel de gewenste temperatuur. De kleine radiatoren worden gloeiend heet. Qua temperatuur heb ik dus geen klagen, maar ik vraag me dus af of de "ketel" er extra hard voor moet werken.
 
Bij een vol geopende radiator hoort er +/- 20 graden verschil te zijn in temperatuur.
Als die kleine zo heet wordt kan het zijn dat hij te veel krijgt.
Zet die kleine eens dicht en kijk wat er dan gebeurt.
De stadverwarming heeft een retourbeveiliging en laat het niet toe dat er te heet water terug stroomt.

Als een radiator helemaal niet warm wordt kan het zijn dat de klepzitting blijft plakken. Het bekende pennetje van een thermostaatkraan, veel beschreven hier.
 
Neesje schreef:
Wederom een gevalletje niet ingeregelde installatie!

Iemand van Eneco over de vloer gehad en die komt tot dezelfde conclusie. Hij heeft één kleine radiator doorgemeten. Deze moet 18 liter water vragen, maar vraagt er 190! Niet gek dus, dat die heel heet was. Dat was ook de radiator, die het dichtst bij de ketel staat. Dus die trekt kennelijk veel weg voor de rest.

Hieronder staat, dat er een "pennetje" moet worden gebruikt om de radiatoren in te regelen. Zo'n pennetje had de Eneco-monteur ook bij zich. Maar hoe heet zo'n pennetje en waar kan ik die krijgen? Ik begreep, dat aan de onderzijde ook het nodige geregeld kan worden met een inbus-sleutel, maar met welk nummer is mij niet bekend.

Kan iemand mij verder op weg helpen?
 
Kan hier een heel verhaal op gaan hangen over het inregelen van radiatoren maar om dit goed te doen heb je toch wat meer kennis nodig en is eigenlijk niet te doen voor een doe het zelver.
Wat zou je ervan denken om de installateur terug te laten komen?
Om in te regelen heb je in ieder geval dubbel instelbare kranen nodig met het bijbehorende stukje gereedschap om deze kranen in te regelen zoals wij dat noemen.
Op het onderblok kan ook maar dit is absoluut natte vingerwerk.
Ik heb schuiftabellen voor diverse merken kranen waarbij je aan de hand van het vermogen van de radiator en een aantal andere factoren de juiste instelling kunt vinden, kortom, bijna niet te doen voor een doe het zelver dus.
De installatie hoort ingeregeld opgeleverd te worden aan de hand van het ontwerp waarbij aangegeven wordt hoeveel vermogen de energieleverancier aan moet leveren.
 
Ik heb een tabel van de Eneco-man gekregen waarin ik precies kan zien bij wat voor afmetingen en bij wat voor type radiator ik hoeveel liter water nodig heb. Hij heeft het bij één radiator voorgedaan en ik kon op de meter bij de stadsverwarming precies zien hoeveel liter water er werd afgenomen. Het leek me zeker niet moeilijk, alleen heb ik zo'n pennetje niet om de radiator wat af te knijpen.

Het is geen optie om het CV-onderhoudsbedrijf terug te laten komen, want geloof het of niet: die heeft nog nooit van inregelen gehoord en de oorzaak werd gelegd bij een verkeerd werkende stadsverwarmingspomp. En aangezien ik zelf geen technische bagage heb, kan ik een discussie met zo'n bedrijf nooit winnen. Maar ik heb dus ook geen aanleiding hem nog een keer terug te laten komen.

Het gaat mij nu eigenlijk alleen nog maar om de naam van het door mij aan te schaffen stukje gereedschap.
 
Zoals jij het wil doen gaat niet helemaal werken.
Stuk voor stuk inregelen en dan op het metertje kijken wat hij afneemt gaat niet werken. Als je de eerste die je ingeregeld hebt weer dichtzet en de volgende doet etc.etc.en je zet ze allemaal weer open is de volumestroom per radiator weer helemaal ontregelt.
Welk sleuteltje je nodig hebt hangt af van het merk en type radiatorkraan die je hebt.
Het juiste woord daarvoor is trouwens inregelsleutel.
Ik blijf bij mijn stelling dat de installateur in grote gebreke is gebleven en hij is dan ook volledig verantwoordelijk voor een ingeregelde installatie.
Je zult niet de eerste zijn die zich scheel betaalt aan stookkosten en een huis dat niet op de juiste manier te verwarmen is.
Ben laatst ook in een woning geweest waar de energieleverancier weigerde energie te leveren omdat er veel meer geleverd werd dan overeen gekomen was volgens het ontwerpplan, pas na het inregelen en de juiste hoeveelheid liters wilde men leveren.
Het is maar dat je het weet!

Suc6, René.
 
190 liter door een klein radiatortje resulteert niet in hogere stook kosten.
Als je de eerste die je ingeregeld hebt weer dichtzet en de volgende doet etc.etc.en je zet ze allemaal weer open is de volumestroom per radiator weer helemaal ontregelt.

Dat is bij een stadverwarming anders dan bij een cv ketel met een eigen pomp.

Het is wel verstandig om eerst de feiten bij het installatiebedrijf neer te leggen en dit niet zelf op te pakken. Dat kan altijd nog wel.
 
Het inregelen van radiatoren:
-zet de regelthermostaat op verwarmingsset op bv 60grd
- alle radiatorkranen open
-meet na ca 10 min. de temperatuur van de retouraansluiting van alle radiatoren
-zet de gemeten waarden in een lijstje bv
1e meting
slaapkamer 1 = 45grd
slaapkamer 2 = 33grd
keuken = 28grd
badkamer = 55grd
woonkamer 1 = 40grd
woonkamer 2 = 38grd
- na de 1e meting worden de radiatoren met de hoge retourtemp ingeregeld (geknepen )
-na het knijpen ca 10min wachten en dan opnieuw inregelen
- het meten en knijpen herhalen tot de retourtemp nagenoeg gelijk zijn, ca 3 grd verschil is acceptabel.
De radiator die dicht bij de "ketel" zit zal veel geknepen moet worden en dat kan dan stromingsgeruis veroorzaken.
Deze radiator aansluiten met het eenpijp principe kan een oplossing zijn.
Het inregelsleuteltje is een staafje van 4-6mm met een gleufje aan de onderzijde van ca 3mm.
mvgr Bernhard
 
Dit is zeker ook een goede methode. De temperatuursmethode. Het kost wat meer tijd en geduld.

Echter als je zo mooi kan aflezen hoeveel liter er door een radiator gaat geniet dat lijkt mij de voorkeur.
Je houdt echter wel een kleine afwijking. Als alle radiatoren achteraf bij staan zal elke radiator iets minder water krijgen door het extra verlies in de leidingen. Voor het goed functioneren zal je het haast niet vernemen.
 
Het inregelen van radiatoren zal minder dan 1 uur zijn en het is een standaard toegepaste methode.
Er komt zeker geen natte vingerwerk bij te pas.
Mees kan jij aangeven waarom het inregelen bij jou zo lang duurt.
mvgr Bernhard
 
Ik denk dat we nu met zijn allen appels met peren aan het vergelijken zijn.
Met mijn manier van inregelen doel ik op stadsverwarming en op het feit dat er een ontwerpplan gemaakt wordt waarna de energieleverancier te horen krijgt op hoeveel liter de installatie berekend is.
Dit gaat die leverancier dan ook leveren.
Als de radiatoren en de vermogens hiervan bekend zijn dan kun je met een schuiftabel van bijvoorbeeld heimeier kranen deze zodanig inregelen dat het juiste aantal liters per radiator ingesteld wordt.
Neem je teveel liters af dan stemt de leverancier hier niet mee in.
Als we praten over inregelen in algemene zin met bijvoorbeeld een eigen ketel dan zijn er meerdere methodes en is het bijvoorbeeld logisch dat een radiator die dicht bij de ketel zit wat geknepen zal moeten worden om een betere verdeling over de radiatoren te krijgen.
Dit even ter verduidelijking van mijn eerdere betoog.
 
De installateur vraagt toch een standaard warmte leveringsset aan bij de energieleverancier?
Dit zijn standaard sets die in verschillende vermogens te verkrijgen zijn.
Net als bv. je een gasmeter. G4, G6, enz.
Die zal niet tot op de watt afgemeten zijn.
 
Dat is wel zo maar dan moet je installatie wel kloppen natuurlijk.
Als alles volledig openstaat gaat het dus mis.
Was laatst in een woning met zo'n 16 radiatoren die vele malen boven het aantal liters zat als berekend volgens de installateur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan