Temperatuur bij modulerende ketel omlaag zetten

Johan54

  • #1
Ik heb een modulerende CV ketel en tevens modulerende thermostaat.
De CV ketel staat nu ingesteld op 80 graden.
Heeft het eigenlijk zin om deze temperatuur lager te zetten?
Zover ik heb begrepen, past een modulerende ketel toch steeds zelf de temperatuur naar de vraag aan.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Nee dat regelt de thermostaat zelf.
Dus gewoon hoog laten staan.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ben ik het niet mee eens.

Als met een watertemp. van bijvoorbeeld 60 graden het huis snel genoeg opwarmt, is het onzin dat de ketel het nog sneller doet met 80 graden. Dat kost rendement.
 

Bernhard

  • #4
Ik ben het eens met Obelix.
Dat instellen van de keteltemperatuur zal wel nooit ophouden. Als de ketel gaat stoken in september gaat de watertemp echt niet naar de 80grd. De ketel stopt allang voordat die 80grd is bereikt. De watertemperatuur wordt bepaald door de grote van de radiatoren en de weersomstandigheden. Hoe kouder buiten hoe hoger de watertemperatuur. Bij een vloerverwarming en of met LTV-radiatoren is de benodigde watertemperatuur veel lager.
Er is geen kamerthermostaat die kijkt of ziet wat de watertemperatuur zou moet worden. De invloed van het rendement is bepaald bij het ontwerp van de installatie. Is er gekozen voor grote radiatoren dan wordt de keteltemperatuur automatisch laag. mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Als de ketel gaat stoken in september gaat de watertemp echt niet naar de 80grd
Zeker wel, als ik opstook van 17 naar 20 gaat ie gewoon naar de maximaal ingestelde temperatuur.

Daarom bespaar ik ook flink (8%, bewezen aan de hand van graaddagencalculator) door de ketel te begrenzen op 60 graden. Vele klanten van mij trouwens ook.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Ja maar dan heb je het over een MAXIMALE temp van 60 graden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Ja natuurlijk, welke temperatuur wil je anders instellen op je ketel?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Weet je het zeker, ik twijfel of de nachten van September al voor een afkoeling van de woning zorgen die lager wordt dan 17 gr..
De laatste dagen is het in de morgen rond het vriespunt, nu zie ik pas dat mijn ketel een korte perioden op 74% draait. Dan moet de temperatuur van 19,5 naar 21,5. De watertemperatuur loopt dan op naar de 65gr.
 

Kacheltje

  • #9
Het heeft zin als je radiatoren berekend zijn op een lagere temperatuur.
Wel of geen modulerende thermostaat zegt nog niet zoveel.
Als het verschil tussen gewenste en gemeten temperatuur genoeg uit elkaar liggen zal de ketel zeker de ingestelde cv temperatuur aanmaken.
Pas als de temperaturen dicht bij elkaar liggen zal de thermostaat de ketel wat temperen.

De aanwarmtijd neemt altijd wel af na deze maatregel overschrijdingen na aanwarmen nemen dan wel af.
wel of geen zin hangt af van de installatie die achter de ketel zit. Een verandering van de woning kan ook een reden zijn. Is het huis na geïsoleerd of verbouwd.

Na verbouwen heb ik mijn temperatuur verlaagd naar max 50 graden maar dat kan nog wel wat lager. Komende winter kan je dat aan de hand van proberen prima uitvogelen.
 

Bernhard

  • #10
Het vermogen van de ketel en de radiatoren zijn op elk moment gelijk. Als de radiatoren bv 50% moeten leveren dan zal de ketel ook 50% leveren.
En 50% vermogen is ongeveer 50-55grd. Bij het opwarmen heb je in een zeer korte periode iets meer nodig. Een CV-installatie gebruikt gedurende 90% van het stookseizoen minder dan 50% van het vermogen.
Het maximale vermogen vn de radiatoren is nodig bij het opstoken in een uur van 15 naar 20grd, na de nachtverlaging, en bij -10grd en een windsnelheid van 5m/sec en dat in de koudste periode van 7-8uur.
Met een WA-regeling wordt vlgs de ingestelde stooklijn de watertemp gestuurd. De stooklijn kan aangepast worden aan de installatie. De stooklijn moet worden aangepast voor vloerverwarming of LTV-verwarming en bij een afwijking in de capaciteit van de radiatoren, te klein te groot en bij niet ingeregelde radiatoren. De watertemp bij een installatie is een indicatie of er voldoende vermogen aan radiatoren is geinstalleerd en of er wel of niet is ingeregeld. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hoe zit het of wat weet je over de waterinhoud van een CV installatie. Lijkt mij dat deze eigenlijk gekoppeld zou moeten zijn aan de inhoud van de woning?
 

Bernhard

  • #12
WGB, de waterinhoud van een installatie is een optelling van van inhoud van de:
- leidingen
- ketel
- radiatoren.
Misschien bedoel je iets anders.mvgr bernhard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik denk dat hij bedoeld de hoeveelheid water vs benodigd vermogen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Inderdaad meer water is meer buffer, kan prettig zijn bij het afkoelen van het water, heeft meer vermogen nodig om te worden opgewarmd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu