Tegelen over beton ciré

Frank Barc

  • #1
We willen het beton ciré in onze badkamer (met inloopdouche) laten betegelen, aangezien het behoorlijk vies is geworden, vooral in de natte hoek. Helaas kom ik niets tegen op het internet voor wat betreft ervaringen hiermee. Ik lees alleen ergens dat het moet worden opgeruwd door te schuren. Nu hoor ik van de oud-bewoner dat het zo'n tien jaar geleden is aangebracht en dat het toentertijd is geïmpregneerd met een 'niet-vettig spul', maar hij weet niet precies waarmee.

Heeft iemand eerder over beton cire heen getegeld? Hoe is dat afgelopen? Is licht opschuren voldoende?
 

Haplo

  • #2
Misschien Google eens raadplegen. Als ik "tegelen over beton cire" invoer, kom ik al een advies tegen.
 

Frank Barc

  • #3
@Haplo Dank voor het reactie, maar dat heb ik vanzelfsprekend al gedaan. En ik kom welgeteld één resultaat tegen (wellicht hetzelfde advies als door jou genoemd), waarin wordt aangeraden het eerst te schuren, maar verder niets. Geen ervaringen. Mocht je een link zijn tegengekomen met uitgebreidere informatie, dan hou ik me aanbevolen. Over de andere kant op (beton ciré over tegels) kom ik genoeg tegen, maar dat is dus verder niet interessant.
 

Haplo

  • #4
Ik kom ook maar 1 link tegen. Op de site staat ook een contact button, misschien levert die meer op dan je vraag hier neer te leggen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als de beton cire goed vast zit, dan eerst even goed ontvetten, daarna opruwen/schuren.
Daarna voorstrijken met een tegel voorstrijk voor niet zuigende/gladde ondergronden.
Dan de tegels lijmen met een poeder tegellijm.
 
  • Like
Waarderingen: Klussss

Frank Barc

  • #6
@Peter bedankt voor je reactie! De beton ciré lijkt er prima vast op te zitten, en strak. Waarom raad je aan om poedertegellijm te gebruiken? Kan ik uit je antwoord opmaken dat je zelf eerder over beton ciré hebt getegeld? Hoe heftig moet er geschuurd worden? Groet, Frank
 

Frank Barc

  • #7
@Haplo Ik had dat bedrijf vorig week al benaderd, maar aangezien zij zelf juist beton ciré verkopen, konden ze me niets meer vertellen over hoe eroverheen te tegelen. En niet zo negatief hoor, ik plaats mijn vraag juist op dit forum om reacties te krijgen van mensen die er wel ervaring mee hebben.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Over beton cire tegelen, is niet anders dan over elke gladde dichte ondergrond.
Mits dat de ondergrond goed vast zit.
De beton cire moet gewoon wat ruw geschuurd worden, zodat de glans er af is.
Als je pasta lijm gaat gebruiken, dan kan die niet uitdrogen door de niet zuigende ondergrond en tegel.
Dus die hard dan niet helemaal uit. (zie het net alsof die in de emmer blijft zitten)
Poeder lijm hard uit zichzelf uit door de chemische reactie van de lijm met het water waarmee die gemengd wordt, dus die is wel geschikt voor niet zuigende ondergronden en tegels.
 

Frank Barc

  • #9
@Peter Ik snap het, heldere uitleg. Dit laat ik sowieso door een professionele tegelzeter doen, maar op deze manier ben ik wat kennis betreft voorbereid en weet ik waar ik op moet letten. Nogmaals bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Je tegelzetter zou het moeten weten... Hij is ook degene die garantie moet geven op de door hem uitgevoerde werkzaamheden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Het is ook eigenlijk niet de bedoeling van het forum dat je hier komt uitzoeken hoe iemand anders zijn werk moet doen of te controleren.
Dat had je eigenlijk eerder moeten vertellen dat je het niet zelf ging doen.
Want er is niets zo vervelend als een klant je gaat vertellen hoe jij je werk moet doen.
Als je het niet vertrouwd, moet je het zelf doen.

Ik heb ook ooit zo een klant gehad, daar wist de vrouw in het huis alles beter en vertelde mij hoe ik mijn werk moest doen en stond constant op mijn lip om mij te controleren.
Dit omdat ze op het internet allerlei informatie en filmpjes had gekeken hoe een badkamer verbouwd moest worden.
Toen heb ik haar de tegels in haar handen geduwd en mijn gereedschap ingepakt en weggegaan, en moest ze het zelf maar afmaken.
Is toen nog voor de rechtbank geweest, omdat ze zogenaamd extra kosten had moeten maken om de badkamer af te maken, en omdat het langer duurde voordat de badkamer klaar was.
Maarja die zaak verloor ze, omdat ze het ook beter als de rechter wist, en haar badkamer voor niets wilde hebben.

Daarom is dit ook mijn laatste antwoord op deze vraag.
 

Frank Barc

  • #12
@Walker Klopt, maar ik moet het zelf geschuurd opleveren, want precies op het schuren zei hij geen garantie te kunnen geven. En aangezien andere tegelzetters niet zo happig waren om hier aan te beginnen, dacht ik dat het wellicht gewoon niet zo vaak wordt gedaan, over beton ciré tegelen. Hoe dan ook, hij komt over een paar dagen langs om even te kijken dus dan kunnen we het goed doorspreken en ben ik alvast voorbereid.
 

Frank Barc

  • #13
@Peter Ik ben niet 'zo'n klant'. Zoals in antwoord op @Walker aangegeven zal ik zelf het schuuronderdeel voor mijn rekening moeten nemen en aangezien ik hier verder op het internet niets over tegenkwam, hoopte ik op dit forum antwoorden te vinden. Daar ging mijn aanvankelijke vraag ook over, het schuren. Ik heb er volledig vertrouwen in dat de tegelzetter zijn werk goed zal doen. Hier in huis weet de vrouw trouwens ook alles beter, maar die zal niet thuis zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Er wordt hier een hele simpele en normale vraag gesteld, en het 1e antwoord daarop is totaal overbodig.

De vraag:
Heeft iemand eerder over beton cire heen getegeld? Hoe is dat afgelopen? Is licht opschuren voldoende?

Kunnen we niet gewoon antwoord geven op de vraag in plaats van iemand direct door te sturen
naar Google en vervolgens een onnodige discussie te starten?
 

Haplo

  • #15
Pasta lijm is te gebruiken op niet zuigende ondergronden, zolang de tegel niet dubbelhard gebakken is.
 
  • Like
Waarderingen: Ronny

Haplo

  • #16
Als de tegelzetter geen garantie op schuren geeft, en je doet het zelf, hoe kan hij dan garantie geven op de rest. Mocht er in de toekomst iets gebeuren dan kan het zo'n welles nietes spelletje worden.
 

Gijzz

  • #17
Hoi, wij zijn om dezelfde reden ook van plan om onze badkamer te betegelen over de beton cire. Hoe ben je uiteindelijk te werk gegaan en wat is het resultaat? Ben je tevreden?
Ik hoor graag je reactie…
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Misschien kun je beter een "Privé conversatie" starten en vragen of de topicstarter zijn ervaringen wil delen, of anders een eigen topic beginnen. Want wellicht zijn jouw omstandigheden weer heel anders dan die van de topicstarter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu