Teakhout behandelen met bankirai olie

Luuk-V

  • #1
Beste klussers,
Om een nieuwe teakhouten tafel te beschermen wil ik hem graag in de olie zetten. Bij eerdere ervaringen met gewone olie van de bouwmarkt en speciale teakolie viel het op dat er een soort 'plastic' laagje op het hout komt te liggen ter bescherming. Heel handig 1-2 jaar maar daarna moet de hele tafel geschuurd worden voor een nieuwe laag.

Nu ben ik voor onze schutting erg enthousiast over de bankirai olie, deze trekt er in maar geeft niet zo'n laagje. Kan ik dit ook op teakhout smeren? Waarom bestaat er speciale bankirai olie terwijl er geen acacia olie bestaat? Ik kan helaas nergens (betrouwbare) info vinden. Wie is hier expert in?

Bedankt!
Luuk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Bij de meubel winkels, hebben ze hier de juiste olie voor.
 

Luuk-V

  • #3
Dank voor je antwoord!
Ik heb het er niet duidelijk bij gezet, maar het gaat om buitenmeubilair. En ik vind het juist lastig om alle verkopers te geloven gezien de eerdere matige ervaringen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik denk dat als er een laagje op blijft liggen de olie verkeerd is aangebracht.

Ik lees op een website van een goede leverancier:
Code:
Afwerken na het Bankirai schoonmaken

Als het Bankirai schoon en droog is werkt u dit als volgt af:

Als het hout erg droog / kaal is behandeld u dit eerst met een laag Impregneerolie.
Vervolgens behandeld u het hout met 1 of meer lagen Bankirai olie, afhankelijk van hoeveel het hout op neemt. Doel is om het hout wel te verzadigen met olie maar om geen oliefilm op het oppervlak aan te brengen.
De algemene werkwijze voor het aanbrengen van de olie is als volgt:

De olie dun aanbrengen met kwast, roller of doek
Ongeveer een half uur in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen direct nogmaals behandelen en met name kopse kanten, knoesten, scheuren en dergelijk extra aandacht geven
Het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft
De lappen uitgespreid laten drogen om broei te voorkomen
Eventueel volgende lagen na steeds een dag wachten aanbrengen en zoveel lagen aanbrengen tot het hout niets meer op neemt en dus verzadigd is.
Deze werkwijze is dus exact hetzelfde als met andere hout- en oliesoorten.
 

Luuk-V

  • #5
Duidelijk! Ik zal de instructies goed opvolgen. En is het dan, zover u weet, geen probleem om bankirai olie op teak te smeren? Ik begrijp niet goed wat de verschillen tussen de verschillende oliën zijn. Marketing of zit er daadwerkelijk een functieverschil in?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu