Teak tuintafel met blanke lak weer verweerd

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Vorig jaar na de zomer heb ik mijn teakhouten tuintafel helemaal gevernist met bonje lak van Sikkens. Alles volgens de stappen van reinigen, ontvetten, opschuren, enz.. Ook tussen de lagen door.

De tafel zag er prachtig uit. Ik heb hem helemaal uit elkaar gehad zodat alles rondom 3 lagen heeft gehad.

Nu de sneeuw van de tuintafel af is zag ik dat deze weer flink wat zwarte vlekken heeft gekregen. Zie de foto’s. Wat is hier fout gegaan?

25D0CA95-FC81-4A64-9C71-EF0FED535D35.jpeg 81321601-B416-4586-8DD7-D3F9F1B00097.jpeg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Beste Bert, er is duidelijk sneeuwwater tussen de verbindingen gekropen. Sneeuw isoleert prima zodat het eronder goed kan broeien. Dat vocht zet uit en drukt de vernis van het oppervlak en dan speciaal daar waar het vernis niet op de kopse kanten kan komen. Er zit niets sanders op dan de boel - na goede droging- weer te schuren ( en mogelijk de zwarte verkleuring met ontweringswater behandelen) voordat je weer vernis aanbrengt.
En de volgende winter een plaatje board over je tafel of stukje dekzeil.
Of sochtens na sneeuwval er een sneeuwpop van maken
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dank je voor de uitleg. Goed om te weten voor de volgende sneeuwbui. Ik zal na droging het blad aan de bovenkant afschuren, de zwarte plekken met ontweringswater behandelen en daarna 3 x aflakken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik heb een tuintafel met massief eiken blad dat in de olie zit. Staat onder een overkapping maar hevige sneeuw en regen komen er toch bij.

Ik leg in het najaar er een transparant tafelzeil overheen tot aan het voorjaar. Kost bijna niets en ziet er nog redelijk fraai uit. Tafel lijdt bij mij op die manier niets. Ik zet het zeil op de hoeken vast met van die kleine zeil/marktklemmen.

Wellicht is het ook iets voor jou.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu