Teak tafel afschuren, en dan?

Erik74

  • #1
Ik heb geprobeerd een nieuwe teakhouten keukentafel te lakken met 2-componenten protector. Hij is erg vlekkerig geworden (zie foto), waarschijnlijk door niet goed genoeg doorroeren van de pot lak (ik dacht dat flink schudden met het blik genoeg zou zijn).
Ik wil hem afschuren om de lichte/donkere vlekken eruit te krijgen. Wat adviseren jullie? Bandschuurmachine (eng want ik wil hem graag mooi vlak houden) of excenter schuurmachine? En dan op het eind met de hand opschuren/polijsten?

Wat adviseren jullie voor een veelgebruikte keukentafel? Teak olie? Of toch een transparante lak? En hoe zorg ik ervoor dat het me dan die keer zeker wel lukt?

Alvast bedankt!
tafel.jpeg
 

huisverbouwer

  • #2
Hoeveel lagen heb je aangebracht? Het lijkt er eerder op alsof niet alles gedekt is?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
teak is best een moeilijke houtsoort om te lakken.
doordat het enigszins vettig is van zichzelf
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een bandschuurmachine zou ik niet gebruiken, die zijn veel te agressief. Een excenter is wel prima.

Wat betreft de afwerking: dat hangt er nogal vanaf wat je wensen zijn qua bescherming en uitstraling. De beste bescherming is waarschijnlijk een PU-lak, maar niet iedereen kan zo'n plastic-achtige toplaag waarderen (qua uitstraling en/of gevoel).

Alleen een olie lijkt me voor een keukentafel dan weer onvoldoende beschermend. Je kunt wel naar een hardwaxolie kijken; daar heb ik zelf goede ervaringen mee en bij het verwerken kan eigenlijk niks fout gaan. Je hoeft alleen te zorgen dat je de stoelen, vloer en je handen niet besmeurt, want dat krijg je er niet meer af. Gebruik dan ook nitrile handschoentjes. Bijkomend voordeel tegenover een lak is dat je (net als bij een olie) altijd een extra laag kan toevoegen zonder daarvoor te hoeven schuren: alleen grondig schoonmaken is dan genoeg.

Mijn acacia koffietafel heb ik behandeld met twee lagen hardwaxolie en ziet er na anderhalf jaar nog als nieuw uit, ondanks dat er dagelijks aan gegeten en gedronken wordt zonder onderzetters (het blad klapt omhoog en functioneert dan als eettafel). In die tijd heb ik er één keer een derde laag overheen gedaan, maar verder is er alleen eens in de paar maanden een beetje was op gesmeerd.

PS. mocht je van plan zijn om een (hardwax)olie te gaan gebruiken, smeer dan eerst de hele tafel even in met terpentine. Dan zie je ongeveer welke kleur het hout gaat krijgen, en kun je bovendien goed kijken waar je eventueel niet de volledige lak heb weggeschuurd: die plekken blijven dan lichter van kleur.
 
  • Like
Waarderingen: Erik74

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu