Te hoog vermogen erg voor pelletkachel

Jupijn

  • #1
Beste,

Voor mijn boerderij in Frankrijk heb ik de keuze laten vallen op een Etna kachel van 16KW. Het is een flinke jetser van 16KW, met 2 kanalisatiemogelijkheden. In het begin zal ik de 16KW denk ik zeker niet nodig hebben. Hoe erg is dat?

Zie het overzicht hieronder. Op minimaal vermogen heeft de kachel een rendement van 98%, op nominaal 94,85%. Het minimale vermogen is 3,7KW. Dat ga ik 100% zeker nodig hebben voor alleen al de kamer waarin hij staat. In het begin vermoed ik echter rond de 11/12KW nodig te hebben. Dus hoe erg is het als ik een 16KW kachel koop? (op termijn wil ik namelijk wel meer kamers ermee verwarmen).

Het argument wat ik tot nu toe op internet tegen kom is 'let op, bij een te krachtige kachel kan zelfs het minimale vermogen al te hoog zijn', dat is dus bij mij al niet van toepassing. Enige wat ik nog kan verzinnen is dat het slecht is voor de kachel als hij nooit op maximaal vermogen draait. Ik werk zelf bij de ANWB en ik weet bijvoorbeeld dat veel turbo's defect raken op vakantie omdat ze in Nederland nooit echt maximaal belast worden en dan ineens met een caravan in de Franse bergen maximaal moeten leveren, dat is niet goed. Werkt dat bij een pelletkachel ook zo?

Voor de kachel zie : https://www.topchaleur.com/poele-a-granules-canalisable-cayenne-16

1641931559305.png
 

Bernhard

  • #2
Ik kom voorlopig niet naar Franrijk ben bang dat jij dan een nieuwe turbo in mijn auto plaatst.
Je heb wel gelijk dat een een gasgestookte CV ketel op gas bij laaglast een hogere slijtage heeft .
Dat is bij de huidige ketels nihil.
Bij hout- en kolenketels is het slijtage wel hoger.
Bij deze ketels is het aan te raden ruim voor het einde stookseizoen de ketel te reinigen.
Bij laaglast kan er enige roetvorming ontstaan en dan met condensatie van de rookgassen kan je slijtage in ketel krijgen.
Goed onderhoud zal de eea voorkomen.
De kans dat je mij een nieuwe turbo aansmeert is groter
 
  • Like
Waarderingen: Jupijn

Jupijn

  • #3
Haha, wij proberen hem juist schoon te maken in dat geval ;). Hoe goed ik ook zoek, volgens mij is het grootste 'gevaar' dat de kachel op minimaal vermogen al teveel warmte afgeeft en dus telkens aan en uit moet (wat overduidelijk slecht is voor alles in de kachel).

Is slijtage ook hoger bij een pelletkachel? Juist omdat hij 5 standen heeft lijkt hij mij toch ontworpen om ook op stand 1 (die sowieso het meeste aan staat volgens mij) gewoon goed te werken zonder overmatige slijtage?
 

Bernhard

  • #4
Slijtage is echt nihil.
Corrosie komt voor bij onvolledige verbranding ( roetvorming) in combinatie met condensvorming.
Vuurhaard controleren op roetvorming en indien nodig reinigen.
Zal wel meevallen.
Vive la france.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu