Min. vermogen Calenta 40C is nog te hoog.

Wij hebben 2 jaar geleden een nieuwe REMEHA Calenta 40C laten installeren als vervanging van een NEFIT HR 42. Daarvoor stond er een Buderus van 57,5 Kw. Het huis is gebouwd in 1977/78 en het gas was goedkoop...... Niks geen extra heffingen op je energie-nota. Nu krijg ik tranen in de ogen als de afrekening op de deurmat valt. Terzijde: en dat te bedenken dat wij van 1975 tot 1988 in de tropen hebben gewoond, geen verwarming, wel airconditioning, levert ook een aardige energierekening op.
Terug naar de Calenta. Inmiddels heb ik door verbetering van de isolatie van het huis en nieuwe ketels, deels vloeverwarming, het gasverbruik terug weten te brengen van 6000 M3 naar 2300 m3. Dat kan nog verdder omlaag met de installatie van een 5 Kw warmtepomp. Op dit mment heb ik de watertemperatuur van de ketel naar 40 C gebracht om een betere verdeling van de warmte over vloerverwarming en radiatoren te krijgen. Voor een prettig stookregime met vloerverwarming moet de ketelniet in de aan / uit regeling komen. Het vermogen is te groot, zeker met het zachte weer. In de handleiding lees ik dat een 40C een min. vermogen heeft van 7,1 kW. en een max. van 23,3 afgesteld in de fabriek of max. 39,7 kW als je de teugels laat vieren. Is het binnenwerk van een 40cC gelijk aan een 25S zodat min. vermogen naar 5 kW kan worden afgesteld?
 
Dit is een bekend euvel, zeker in goed geisoleerd huizen icm met een (te) grote ketel, vaak gekozen voor het warmwater comfort.

Om het aantal starts te verminderen, kan het slim zijn een kleine buffer (van 50-100 liter) op de nemen in het circuit.

Het minimale vermogen is niet lager af te stellen.
 
Jammer dat het niet lager kan. Het ketelvermogen is al historisch gezakt van 57,5 via 42 naar 24 kW (afgeregeld). Het komt er eigenlijk op neer da we moeten naar Duitse systemen met zeer kleine ketels en buffervat. Echter een buffervat is vloeken in de kerk met een warmtepomp. Je komt dan met te hoge temp. terug naar de WP en dan dondert de arbeidsfactor naar beneden.
Ik denk dat ik dat alleen op kan lossen door de 5 kW WP alleen voor de vvw te laten draaien, dus geheel gescheiden houden van de ketel. Daar ben ik eigenlik oop niet zo gelukkig mee, want juist in de overgangstijd heeft de WP een zeer goede arbeidsfactor en wil je ook een snel aansprekend verwarming voor de avonduren.
Wie heeft nog goede ideeën?
 
Of je gaat bivalent stoken, met een of-of schakeling.

De WP probeert het eerst. Komt deze met 5 kw tekort, dan schakelt hij af (dat zal toch in koude periodes zijn) en gaat de gasketel met 7.1 kw (of meer) aan. Dat moet te realiseren zijn.
 
Bivalent stoken had ik ook in gedachte, doch de beoogde lucht-WP heeft bij buitentemperaturen omstreeks het vriespunt nog een arbeidsfactor > 4. Daar wil ik zo lang mogelijk van profiteren. Beide tegelijk laten draaien geeft te warm retourwater naar de WP en dondert de arbeidsfactor in het ravijn. Dan zou ik b.v. de grondverdieping op de WP moeten proberen te houden tot ca. -4 C en de bovenverdieping + sanitair op de Calenta en hem lekker laten pendelen......? Bij serieuze vorst moet de Calenta alles verwarmen, kan dan ook wel 30 M3 op een dag aan :shock:
Ik kan in het stookhok boven redelijk gemakkelijk kogelkranen plaatsen en zo de scheiding maken. Voor 1 slaapkamer moet ik wat bedenken, want die krijgt zijn aanvoer van beneden. Ook heeft 5 kW warmtepomp m.i. genoeg aan de 100 M2 beneden, moet hij al hard werken.
 
Achter de calenta een buffer at zodat deze zijn vermogen kwijt kan.
Vanuit daar voed je de bovenetage en indien nodig dmv een menggroep een lage temperatuur naar de BG zodat je retour niet te hoog oploopt voor de wp.

Als je de buffer alleen achter de calenta zet, kan je warmte productie van de wp bij voldoende warmte ook standalone injecteren in het boven circuit.

Hydraulisch is het lastig maar het kan wel.
 
Het zal ambitieus worden om het allemaal technisch en vooral regeltechnisch goed aan elkaar te knopen. Ik wil zo veel mogelijk de WP aan het werk zetten.
Complicerende factor is dat 45 m2 livinggoed op de zon liggen en vloerverwarming hebben. Dezelfde openruimte heeft op de koude zijde van het huis ook nog eens 50 m2 met een mooie natuurstenen vler, helaas zonder vloerverwarming. Met moeite heb ik daar nog 12 m2 wandverwarming gerealiseerd. Dat wordt dus een PLC of ik ben de hele dag bezig met drieweg kogelkranen aan het omstellen. Dat kunnen we hier niet oplossen.
Terug naar een practisch punt:
Ik probeer een WP te simuleren door de aanvoertemperatuur van het cv water naar beneden te brengen, naar 35 C. wat overéénkomt met de aanvoertemperatuur van een WP. Dat lukt aardig al komt de ketel in het aan/uit gebied en moet eigenlijk tijdens de uit-fase de pomp ook worden gestopt. Daarvoor is een apparaatje meegeleverd met een voeler op aanvoer etc. Echter het werkt niet goed. De voeler is netjes op de buis is geklemd.
IS ER IETS BETERS OP DE MARKT?
 
@Headhunter,
Na een nachtje peinzen en woelen in mijn bedje, heb ik de goede richting gevonden voor de regeling, althans hoe het leiding-circuit omgebouwd moet worden. De Calenta staat boven en voedt via een 1 1/4" gelaste leiding de verdeling op de onderste etage. Die onderverdeelleidig is heeft 2 ongeveer "poten" van ongeveer dezelfde lengte en dezelfde belasting. Direct na de splitsing komt in in de linkerpoot, waar ook de verdeler voor de vloerverwarming op staat, een 1" klep met open/dicht functie. De WP wordt achter de klep aan het systeem aangesloten. In de overgangstijd kan de 5 kW warmtepomp waarschijnlijk de gehele begane gond verwarmen + de badkamer boven. Op de vertikale daalleiding (=steigleiding voor de WP) komt ook een klep met open/dicht functie. Boven de klep tomt de verdeling voor de bovenverdieping.
Het bedrijf:
- Overgangstijd : WP voedt alles, alle kleppen open, Calenta alleen voor sanitair water
- Tussen +2 en +10: WP voedt alleen de begane gond, Calenta voedt bovenverdiepng en sanitair water.
- Tussen +2 en -4 : WP voedt alleen de linker onderpoot, Calenta voedt bovenverdieping, beneden de rechterpoot en sanitair water.
- -4 en kouder, WP stopt, Remeha verwarmd alles.
In de eerste 3 modi moet de verdeler actief zijn geschakeld. In de laatste modus, dus met Calenta voedt alles, moet de verdeler passief geschakeld zijn vanwege de hogere aanvoertemperatuur. Dat omschakelen van actieve verdeler naar passieve verdeler kan misschien met een regelbare klep in de retourpoot van de verdeler.

Dan zou ik wel een andere verdeler moeten installeren. Daar zie ik wel tegen op en ben een beetje bang of ik de registers wel weer lekvrij aan de verdeler krijg. Ook moet ik nog in detail kijken of in alle 4 bedrijfsmodi de expansie van het water voldoende gewaarborgd is. Expansievat (groot) zit in de kruipruimte. Rgeltechnisch is het ook te overzien, als ik met de hand ga omzetten naar de verschillende modi. Je gaat natuurlijk niet iedere dag de operatiemodus aanpassen. In een volgend stadium kan ik er open/dicht kleppen met thermo-motor tussen plaatsen.
Yiep, ik zie het helemaal zitten :D .
Alles met elkaar een stevige klus in de kruipruimte, kan ik aan als werktuigbouwer. Hooguit zal het lichaam protesteren :cry: . Ik zal proberen nog een schema te tekenen in op te laden op dit forum.
 
@Ingmar89,
Ik kan de fabrikant hier niet noemen, zou de regels overtreden. Je moet denken aan een hoogontwikkeld eilandenrijk in het verre Oosten, grenzend aan de Pacific. Fabrikant is ook zeer sterk in aircondtion apparaten. Het moet nu niet moeilijk zijn het merk te raden. Op het Duitse forum "Hausetechnikforum" staat machtig veel goede informatie wordt zij de "Asiatin" of "Kleine Geisha" genoemd.
Anders mij bnaderen met een PB.
 
@Headhunter,
Je bent er vroeg bij vanochtend, doch het antwoord is niet goed. Laaste aanwijzing:
De eerste 2 letters zijn een familielid in gezinsverband. Ze zijn ok erg goed in oplaadbare batterijen, ook electrisch gereedschap, beetje duur voor de hobby, zie je vrijwel alleen bij proffessionals.
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu