Te hoge CV aanvoertemperatuur Intergas Xtreme 30 ketel

Walterjacobs

  • #1
Afgelopen zomer heb ik mijn oude CV ketel vervangen door de Intergas Xtreme 30 CV ketel. Omdat uitsluitend nog vloerverwarming gebruikt wordt is hierbij tevens de circulatiepomp in de vloerverwarmingsverdeler verwijderd. Om schade aan de vloerverwarming te voorkomen heb ik de maximale CV aanvoertemperatuur van de ketel vooralsnog ingesteld op 40⁰C (parameter: 059). Als extra beveiliging heb ik bovendien een maximaalbeveiliging gemonteerd die de 220V voeding naar de CV ketel uitschakelt indien de temperatuur van de CV aanvoerleiding ooit hoger mocht worden dan 50⁰C. Nu blijkt dat tijdens het tappen van warm water soms ook de aanvoerleiding van het CV water opwarmt tot bijna 53⁰C en dus de beveiliging aanspreekt. Dit is tot nu toe 2x gebeurd. Hoe kan het dat de ketel zowel tapwater als CV water tegelijk opwarmt?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
De intergas heeft 2 separate wisselaars 1 voor cv en 1 voor ww
Als het ww opgewarmt wordt warmt de inhoud van de wisswlaar aan cv water mee op hier kun je niks aan veranderen.
Kortstondig een iets verhoogde temperatuur aanvoeren is geen ramp, wilt u dit voorkomen zul je of een buffertje moeten plaatsen in de aanvoer of een 3weg mengventiel toepassen die als de aanvoer te hoog wordt gaat shunten naar de retour
 
  • Like
Waarderingen: Walterjacobs

Walterjacobs

  • #3
@Marcn.88: Bedankt voor uw reactie hoe verklaart u dan waarom de aanvoerleiding van CV water het overgrote deel van de keren helemaal niet opwarmt als er warm water getapt wordt? Zoals ik aangaf heeft het opwarmen van de CV aanvoerleiding tijdens het tappen van warm water tot nu nog slechts 2x tot aanspreken van de genoemde (nood)beveiliging geleid. Daarnaast vind ik het vreemd dat het ketelontwerp gelijktijdig CV en WW bedrijf mogelijk zou maken; wat is dan b.v. nog het nut van parameter 077 waarmee de wachttijd van CV bedrijf na WW bedrijf ingesteld kan worden?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Het nut van parameter 77 is energiebesparing en rust brengen in de CV regeling. Wanneer er CV vraag is en je gebruikt steeds kort kleine hoeveelheden warm tapwater, bijvoorbeeld tijdens het afwassen met de hand, dan voorkomt deze parameter dat de ketel steeds kortstondig aan- en afschakelt
 

Walterjacobs

  • #5
@Krunnie: helder. Maar mijn vraag blijft waarom het CV water soms ook opgewarmd wordt tijdens het tappen van warm water.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Het CV water en tapwater loopt door dezelfde warmtewisselaar, alleen door verschillende kanaaltjes. Het is onmogelijk om het tapwater wel warm te maken terwijl het CV water koud blijft.
 
  • Like
Waarderingen: Walterjacobs

Walterjacobs

  • #7
Toch is dit wat overwegend gebeurd tijdens het tapoen van warm water, het CV water warmt niet op. Hoe verklaart u dit?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Zolang het CV water niet stroomt blijft het in de warmtewisselaar zitten. Als de CV pomp aanslaat is het voelbaar in de leidingen.
 
  • Like
Waarderingen: Walterjacobs

Walterjacobs

  • #9
Helemaal duidelijk. De vraag blijft dus waarom de CV pomp toch af en toe aangaat tijdens tappen van warm water.
N.B. Een mogelijke hypothese dat de CV pomp al in bedrijf is en niet uitgezet wordt tijdens WW bedrijf heb ik zojuist getest en blijkt niet te kloppen: na opendraaien van een warm water kraan koelt de CV aanvoerleiding af. Na dichtdraaien ervan komt de ketel weer netjes in CV bedrijf na de ingestelde wachttijd van 10 minuten en warmt de CV aanvoerleiding weer op.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Wat ook nog kan voorkomen, is de situatie waarin er kort na het gebruik van warm tapwater, een warmtevraag vanuit het cv circuit komt. Als de warmtewisselaar dan nog heet is, kan het zo zijn dat de eerste stroom water die het cv circuit ingaat warmer is dan de ingestelde keteltemperatuur. Heel schadelijk zal dat niet zijn, omdat de hoeveelheid warmte die vrijkomt beperkt is en dus snel wordt opgenomen door het leidingwerk en daardoor afkoelt.

Mogelijk spreekt je beveiliging hier net door aan. Misschien kun je de beveiliging wat hoger zetten kwa temperatuur? Anders zul je een andere oplossing moeten zoeken. De ingestelde keteltemperatuur garandeert namelijk niet dat er nooit kortstondig water van een hogere temperatuur uitstroomt.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Walterjacobs

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Als de CV leidingen vanaf de ketel direct omhoog lopen kan dit ook door thermosyphon effect veroorzaakt worden. Oplossing is dan de Intergas retourbuis met keerklep ( 665007 ) er tussen zetten. De veer is sterk genoeg om het thermosyphon effect teniet te doen.
 

Walterjacobs

  • #12
@Mn22: Bingo! U veronderstelde situatie heb ik getest. Het te hete CV water, gevolg van het warm water tappen, blijkt inderdaad de CV aanvoerleiding kortstondig maar supersnel op te warmen tot boven de ingestelde maximum temperatuur. Waardoor de ketel wordt uitgeschakeld. Dit uitschakelen gebeurde zelfs voordat de brander kans had om aan te gaan. Bij CV warmtevraag begint de ketelcyclus namelijk met starten van de CV pomp waarna pas na ca. een halve minuut de brander aangaat.

Ik heb het probleem opgelost door de temperatuursensor die vlak onder de ketel op de CV aanvoerleiding was geplaatst een paar meter verderop te plaatsen. De temperatuurpiek is hier al een stuk lager.

Ik wil u in het bijzonder, maar ook Marco.88, Krunnie en Hessie van harte bedanken voor het meedenken en de suggesties. Mooi dat uw veronderstelling juist bleek te zijn. Top!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Walterjacobs

  • #13
Nog even ter aanvulling: In de Oktober 2020 uitgave van de Consumentenbond worden de testresultaten van de Intergas Xtreme 36 ketel besproken; de iets grotere uitvoering van de Xtreme 30. Vermeld staat dat de ketel ‘soms even loeiheet tapwater’ geeft. Ik realiseer me dat dit gedrag eenzelfde, maar dan omgekeerde, oorzaak heeft als mijn ketel die dus ‘soms even loeiheet CV water’ geeft. Bij een CV o.b.v. radiatoren is de temperatuur van het water dat naar de radiatoren gaat meestal zo’n 80 oC. Als dan gelijktijdig warm water getapt wordt vlak bij de ketel (WW vraag gaat boven CV vraag) zal dit water ook kortstondig heter zijn dan de 60oC die als maximumtemperatuur van het tapwater meestal ingesteld is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu