Tafel is te laag, hoe oplossen?

Ellencharissa

 • #1
Hoi Allemaal,

Ik ben superfanatiek geweest met het restylen van een paar stoelen. Helemaal tevreden. Later heb ik een tafel erbij gekocht. Ik had opgemeten hoe hoog de tafel moest zijn en volgens de verkoper (stom, niet zelf nagemeten) was de tafel hoog genoeg. Mooi niet dus....

Er zijn 2 opties: of een andere tafel aanschaffen of creabea zijn. Ik wil het laatste proberen met behulp van jullie ervaring en ideeën.

Het gaat om een grenen tafel waarbij de poten niet demontabel zijn. Het zijn rechte poten met bijna bovenin 2 inkepingen. Ik zat te denken om:

1) ze bij de inkepingen door te zagen en een groter gedeelte erin te plaatsen (moet wel vloeiend zijn). Aangezien het mij lastig lijkt om dezelfde kleur te krijgen als de tafel zelf, dacht ik aan verven (alleen die stukken) of bewerken met messing/koper oid (goudkleur en makkelijk te bewerken).

2) Een ijzeren onderstel eronder te plaatsen met allerlei krullen (ik ken niemand die sierhekken maakt). Nadeel is dat het dan een duurder verhaal wordt.

Ideeen, tips?? Alvast bedankt!!

Dit is de tafel: 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • System7

  • #2
  Hoeveel hoger wil je de tafel hebben?
   

  Ellencharissa

  • #3
  Zo'n 8 cm
   

  Sjaan Smit

  • #4
  Kan je ook een foto maken van de binnenkant van de poten??
   

  Tiho

  • #5
  Leg er eerst eens een paar boeken onder zodat hij zo hoog staat.
  Kun je even proefzitten, het lijkt mij namelijk erg hoog te worden.
   

  Ellencharissa

  • #6
  Hierbij wat foto's van de onderkant:   

  Ellencharissa

  • #7
  Ik heb er nog even boeken onder gelegd. Tafel was inderdaad vrij hoog. De stoelen passen er dan wel goed onder. Bij 4 cm passen de stoelen er minder goed onder, maar wel acceptabel.
   

  Sjaan Smit

  • #8
  Pfff lastig hoor,je wilt natuurlijk ook weer niet teveel aanhalen...Misschien toch nog iets onder de poten maken maar wat...Nog zo'n bolletje ofzo maar het zal niet meevallen...Bedankt voor het snel uploaden from de pictures...
   

  Ellencharissa

  • #9
  Haha, daar was ik ook al achter :wink:
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  Bijvoorbeeld tussen het frame waar de poten aan vast zitten en het blad een lat maken, met groef aan de achterzijde om het blad aan vast te zetten. Ter plaatste van de poten een groter blokje toepassen, of alles in één lijn met de poten.

  Aan de onderzijde verlengen is lastig, dit zou wel kunnen door het bolletje eraf te zagen en vervangen door een grotere of ovale bol.
   

  Ellencharissa

  • #11
  Bedankt voor je antwoord. Ik denk alleen niet dat het gaat helpen. Het blad wordt inderdaad verhoogd, maar het frame blijft op dezelfde hoogte. Dat betekent dat de stoelen er nog steeds niet onder passen. Klopt dit?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  :oops:, vraag niet goed gelezen.

  De verbinding open zagen lijkt mij geen goed idee, om dit weer goed in elkaar te krijgen moeten er eigenlijk nieuwe, langere poten gemaakt worden.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Die bal er af en dan de poot verlengen qua vorm van de poot

  een houten deuvel er in voor stevigheid

   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Ik zou die ronde uiteinden er af zagen en de poten verlengen met 4 donkerbruine of zwart geverfde stukken vierkant.
  Alsof het ebbenhout is.

  De twee groeven bovenin geef je dan dezelfde donkere kleur als de verlenging, zodoende maak je er qua stijl weer een beetje een geheel van.

  Om dat uit te voeren moet je wel een beetje handig zijn met houtbewerken. Recht afzagen van de 4 poten op dezelfde lengte, verlenging maken, en verlenging en poten verlijmen en schroeven.

  Edit: Henk was me voor.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Geeft niks frank jij bent goed in woorden :wink:

  ik ben daar wat minder in :mrgreen:
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #16
  En jij kan heel goed tekenen, en je weet een plaatje zegt meer dan duizend woorden...
  :wink:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  :super: echte teamwerk :wink:
   

  Veronika

  • #18
  Ik vraag me af of je eigen idee niet het beste was: ter hoogte van de inkepingen een stuk tussenplaatsen.

  Voordelen hiervan zijn:
  - groter vlak om te lijmen (de poot is daar veel dikker)
  - je hoeft het tussenstuk niet te verjongen (schuin af laten lopen) want de verjonging van de poot begint pas daaronder. Je kunt dus vrij makkelijk bij een houtzaak blokjes op maat laten maken.

  Je moet wel super goed haaks zagen natuurlijk. En idd een contrasterende houtkleur nemen. En evt verlijmen met deuvels, hoewel ik denk dat als je goed lijmt en klemt, het ook wel zal houden.
   

  Ellencharissa

  • #19
  Bedankt voor het reageren! Erg duidelijk met de tekst en plaatjes.

  Voordat ik een keuze maak hoe ik het precies wil hebben, moet ik eerst orienteren bij de bouwmarkten. Even kijken wat ze hebben en hoeveel ik moet ' sleutelen' om het goede te krijgen.

  Ik heb al wel besloten om met nep-goudblad te werken ipv koper of messing. Veel gemakkelijker mee te werken en het resultaat is denk ik ook mooi. (Ik heb namelijk geen donkerbuin of zwart in mijn interieur :D ) Weten jullie waar ik dat kan kopen?
   

  Veronika

  • #20
  Een zaak voor kunstenaarsbenodigdheden?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu