Teak tafel met witte poten ... 'schoonmaken'

Ijsselg

  • #1
In onze kamer staat een tafel, met teak blad en witte poten. Wij willen deze tafel liefst helemaal schoonmaken. Dus oude lak- of waslaag van het blad verwijderen, witte verf verwijderen van de poten, daarna op de juiste lichte houtkleur beitsen en aflakken. En liefst ook nog een beetje vergrijst.. Kan ik de witte verf met afbijt verwijderen en het mooie hout daaronder behouden? Ik heb niet eerder met afbijt gewerkt. Maar ik weet hoe het werkt want mijn buurman gooide het ooit over mijn auto :) Het werkt prima dus - de verf gaat er wel af - maar blijft het hout mooi?

Wie heeft tips wat we het beste kunnen doen om dit tot een goed einde te brengen? Ik voeg foto's toe van de tafel.

afbeelding_2024-03-05_172904755.png afbeelding_2024-03-05_172914631.png afbeelding_2024-03-05_172928810.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De hedendaagse afbijt is lang niet meer zo sterk als vroeger.
De kans is groot dat er witte sporen in het hout achter blijven.
Met schuren en schrapen zijn deze wel weg te krijgen, maar dat kost wel de nodige tijd.
 

De Bob

  • #3
Hallo
Als u het niet bij de vakhandel/magazijn kunt verkrijgen, dan bent u aan gewezen op de afgezwakte afbijt uit de bouwmarkt.
Deze werkt wel, maar u moet het meerdere malen herhalen.
Net zo als de thinner zijn deze producten "vriendelijker/minder schadelijk" gemaakt voor de consument.
Daarna grondig schuren.
 

Ijsselg

  • #4
Bedankt voor jullie reacties, ik ga het proberen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Kan prima, ook met de hedendaagse afbijt. ik zou er dan wel eerst een grof stuk schuurpapier overheen halen, eventueel een schraper er over heen, en dan pas in de afbijt. Probeer met afbijt buiten te werken, want het blijft rommel. Nog een tip, als je hem in de afbijt inkwast, draai er dan daarna een stuk huishoudfolie om, hoe langer de afbijt "nat" blijft hoe beter en langer het werkt.
 

Emiel1

  • #6
Wat is de houtsoort van de poten ? En welke verfsoort zit erop ? Kans bestaat dat de verf teveel in het hout is getrokken. Probeer mbv verffohn eerst plaatselijk wat af te schrapen om te kijken wat er aan blank hout tevoorschijn komt. Anders misschien poten overschilderen in kleur naar smaak (NB wat is er mis met wit ?) en de aandacht op het teakhouten blad richten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als hij redelijk simpel uit elkaar kan is dat meestal de beste manier om een meubel echt goed te ontdoen van zijn afwerking.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu