Tafel aan muur bevestigen

Glis

  • #1
Ik wil een kinderhoek/tafel maken. Idee is om een massief houten keukenwerkblad (eucalyptus hout) te kopen (dikte 26mm) en deze op maat te laten zagen (180 x45cm). Standaard zijn ze namelijk groter. Dan wil ik aan de voorkant twee poten bevestigen en de andere kant aan de muur bevestigen.

Nu weet ik niet goed wat de beste en mooiste manier is om hem aan de muur te bevestigen. Een hoekprofiel kan, maar echt mooi is dit ook weer niet. Heeft iemand een idee en/of foto.?

Tevens de vraag wat voor poten ik er het beste onder kan zetten en hoe deze te bevestigen op het keukenblad? Wil graag houten poten. Zou ik soms ook van het overgebleven hout van het keukenblad, poten kunnen maken. Hou namelijk een strook over van 250x16 cm (standaard is de maat namelijk 250x61cm.
Graag jullie reactie.
Bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een hoekprofiel onder het blad zie je toch niet ?

Voor de poten kun je het stuk dat overblijft inkorten en vier stroken zagen en twee ervan aan elkaar lijmen/schroeven, hiervan zijn de poten te maken.
De poten schuin aanzagen en vanaf het blad schuin naar de muur laten lopen en op de gewenste hoogte ook vastschroeven, gewoon uitproberen wat mooi en handig is, ook met schoonmaken/onderhoud.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Je zou ook van het hout dat je afzaagt een lijstje kunnen maken (max 160mm breed als ik het goed uitreken). In die lijst frees je dan in het midden over de lengte een sleuf uit van de plaatdikte breedte en halve plaatdikte diep. Aan de zijkanten van de lijst frees je nog een afgerond of afgeschuind randje. Je bevestigt de lijst tegen de muur door door de zojuist gefreesde sleuf te boren en schroeven.

Je hebt dan een bijpassende muurbevestiging gemaakt, waar je geen schroeven van ziet. Je hebt dan alleen geen hout genoeg over om poten van te maken zoals Jan beschreef, maar daar zijn natuurlijk ook hele fraaie alternatieven voor te koop. Als je de lijst aan zowel de lange als de kopse zijde maakt heb je nog maar 1 poot nodig.
Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu