Bartafel aan muur

Cogi

  • #1
Hoi,

ik wil een bar tafel maken, vergelijkbaar als op de foto. Afmeting zou zijn, 90 hoog en 60 breed. Blad is 150cm lang, en 60 cm breed. Dikte had ik in gedachte 3cm.
Bij dit ontwerp had ik twee vragen.
1. hoe kan ik dit het beste onzichtbaar bevestigen aan de muur? Vroeg me af of een hoekprofiel (bv 2cm, 2 cm) sterk genoeg is.
2. Wat is de beste manier om de poot/staander aan het blad te vebrinden? Ik dacht bv aan dominos, maar heb twijfels of dat wel sterk genoeg. Als je per ongelukt tegen de zijkant trapt, houdt de verbinding het wel? Ik dacht eerst ook een regel toe te voegen voor de stevigheid, maar dat gaat wel ten koste van het ontwerp.



bar tafel.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor in de muur: Blinde plankdragers voor het draagvermogen, en 1 extra schroef + plug schuin vanaf de onderzijde voor het verankeren.

Verbinding plank - staander: Gewoon de combinatie lijmen en een paar flinke schroeven. De kop van de schroef verdiept plaatsen en het gat afwerken met een houtprop.
 

Willem52

  • #3
Voor de verbinding plank - staander zou ik stalen deuvels nemen op de bovenkant staander en onderkant plank. Het geheel lijmen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maak er een mooie tand of zwaluwstaart verbinding van.

over wat voor muur praten we
 

Cogi

  • #5
@Boertje125. De muur lijkt van gips- of gasbeton te zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Aan de kopse kant waar de plank tegen de muur komt een stuk uit de plank frezen, ongeveer 2,5 cm moet genoeg zijn.
Op de muur een plank zetten die precies in het uitgefreesde stuk uit de kopse kant valt en dan vanaf de onderkant met een paar schroeven vast zetten.
Voor de hoek verbinding zijn diverse technieken.
hier een leuke video hoe men zoiets maakt
diverse hoekverbindingen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
persoonlijk vind ik zoiets veel mooier

1666091194800.png
 

Cogi

  • #8
Goede tips van iedereen. Bedankt hiervoor.

wat verbindingen betreft. Ik heb zelf ook een mooie verbinding overwogen. Alleen is het voor een bevriend stel. Zo een verbinding kost natuurlijk veel tijd, en ik weet niet of ze dit soort dingen waarderen. Even overleggen.

iets anders waar ik nu even over twijfel. Ik wil massief houten panelen (verlijmd) van 2.6 cm dik gebruiken. Is dit dik genoeg voor een tafelblad van 150cm x 60cm, zonder regels die het ondersteunen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Hangt geheel van de kwaliteit van het verlijmde hout af.
Normaal zou dat prima moeten kunnen maar je kunt voor de zekerheid aan de onderkant 2 metalen hoeklijntjes plaatsen. Die zijn vrij klein zodat je ze niet of nauwelijks ziet en geven toch een stuk extra stevigheid (als je ze voldoende vastzet)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu