Uitschuifbaar tafelblad voor legpuzzels

RikR

  • #1
Dag beste klussers,

Ik denk na over het toevoegen van een zwevend tafelblad onder het blad van een bestaande rechthoekige eettafel. Zie tekening.
Net zoiets als een uitschuifbaar toetsenbord plankje maar dan groter. Het doel is om legpuzzels daarop te maken en dus eenvoudig uit het zicht kunnen worden teruggeschoven onder het bestaande tafelblad. Het extra blad komt aan de lange kant naar buiten geschoven; de tafel wordt dan dus eigenlijk breder.

De tafel zelf heeft een stevig stalen frame met daar bovenop een houten tafelblad. Ik denk aan toepassen van 2 geleiderails (kogels) waar bovenop een iets kleiner rechthoekig tafelblad wordt gemoneerd. Bij een lade zitten de geleiders aan de zijkant, bij dit tafelblad dus aan de onderkant.

Vanzelfsprekend moeten minstens 2 dragers voor de geleiderails (over de lengte) op ongeveer 10 cm van onderkant van het huidige tafelblad worden gemonteerd.

Ik zoek nu al een tijdje naar geleiderails maar kan die niet eenvoudig vinden, bijna alles is voor zijkant lades bedoeld.
Het enige wat misschien zou kunnen is het volgende: zware ladegeleiderail

Is mijn tekening een prima werkwijze of kan het slimmer maar wel betaalbaar?
Heeft iemand een tip waar ik een typische geleiderail kan krijgen voor deze klus? (naast mijn eigen geleiderrail vondst hierboven vermeld)

IMG_20240328_200111.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je van de afstandshouders balkjes maakt, kunnen de geleiderails daar tegenaan, zeg maar tussen de afstandshouders en het nieuwe blad.
Je krijgt dan een soort uitschuiflade, dan zijn de meeste rails geschikt.
Je zal wel iets langere dan de 500mm uit de link nodig hebben denk ik. Hoe groot wordt het blad?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
De onderkant van de tafel zakt 70 mm. Kan je er dan nog met je benen onder, zittend op een stoel?
 

eezacque

  • #4
Houd er rekening mee dat je tafel kan gaan kantelen. Met een stevig stalen onderstel kan er bij het puzzelen niets misgaan, maar je moet er niet op gaan leunen.
 

RikR

  • #5
Bedankt voor de reacties:
- afstandhouders naar balkjes met rails op zijkant is goed idee

- 50 cm is inderdaad wel wat kort, 60 cm kan net iets beter zijn. Maar ik wil de momentkracht niet te groot laten als er inderdaad even op gesteund wordt.

- 7 a 10 cm zakken is geen probleem

- kantelen: dat is inderdaad een puntje, het gewicht van het extra tafelblad moet dus niet teveel worden. Hierbij vervalt dan een puur houten blad. Een licht frame maken met daarop een dun kunststoffen plaat is een alternatief. Ik zal een newtonmetertje (bagageweger) meenemen naar de bouwmarkt :)

Misschien kan ik de achterste tafelpoten fixeren op de vloer. Maar liever niet dus daar wacht ik dan mee als het niet anders kan.
 

RikR

  • #6
Extra info:
Het is voor een seniore dame bedoeld.
Dus een extra poot onder 2e tafelblad met een klepveer is geen optie. Dat vergt enige lichamelijke oefening op een leeftijd waarop dat niet meer echt gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu