Systeem vrijstaande woning

Systeem verwarmen

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben opzoek naar een nieuw systeem ons huis te verwarmen, en heb al wat zaken onderzocht waardoor ik weet wat ik wil. Is het technisch mogelijk of zijn er betere alternatieve? Ik laat me graag adviseren :)

Situatie: woonhuis uit '88 met een oppervlakte 150m2. spouwmuren nageisoleerd met endirifoam, zoldervloer met steenwol en 11 zonnenpanelen van 360wp geplaatst. In 2023 gaan wij verbouwen en komt er een aanbouw van z'n 45m2 bij. Hierdoor gaat het betondek(begaande grond) eruit om zo overal dezelfde isolatiewaarde te hebben en wordt vloerverwarming geplaatst. op dit moment hebben wij een (gas) cvketel met een prima contract tot april '25. Echter orrienteer ik me nu suf naar diverse mogelijkheden.

Er komt zowiezo een vloerverwarming en daar wil ik een buffervat met minimaal 2 warmtewisselaars. Ik dacht deze aan te sluiten op #1. de cv ketel tot april '25. #2. heatpipes. #3. pelletcv kachel deze komt in de woning te staan. De bovenverdieping verwarmen middels radiatoren d.m.v. warm water of elektrisch. Vloerverwarming (bijverwarming)zou ook een optie kunnen zijn, maar daar lees ik weinig over. We hebben boven de verwarming nooit aan.

Ik las ook dat er buffervatten zijn die een elektrische spiraal hebben om hem daarmee op te warmen, is dat mogelijk met de voorgestelde combinatie? Zo ja, voorbeelden? merk/types?
Ik heb voldoende stroom over en heb ruimte voor z'n 20/30 extra panelen indien nodig.
Heb geen voorkeur voor een warmtepomp, aangezien je dan nog steeds gas verbruikt. Ik las dat Masterwatt elektrische warmtepompen heeft en dat zou een goede aanvulling kunnen zijn.

Zie ik iets over het hoofd of heeft u aanvullingen, hoor ik deze graag :)
 

ADDave

  • #2
Hoe kom je erbij dat een warmtepomp nog steeds gas gebruikt? Die gebruikt alleen stroom. Jij bedoeld een hybride warmtepomp.

Verder is dit niet een doe-het-zelf klus. Er komt veel meer bij kijken dan dat wij zo op een forum kunnen beantwoorden.
Schakel een installateur in met kennis van zaken die de situatie ter plekke kan bekijken en laat je daardoor adviseren.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Systeem verwarmen

  • #3
Dave, dank voor je reactie.
Een warmtepomp gebruikt geen gas maar een hybride systeem is in combinatie met een gas cvketel wat ik niet wil.

Ben niet voornemens om dit zelf aan te leggen, maar ideeën opdoen mag toch wel op dit forum? Mogelijk dat meerdere leden een zelfde soort vraag of systeem al hebben.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Elke oplossing met elektrische weerstandsverwarming is niet toekomst vast. Als je helemaal van het gas af wil, moet je een warmtepomp toepassen. Dat is het meest efficiënte qua energieverbruik.. Of bijvoorbeeld een pellet ketel, maar het is de vraag hoe aantrekkelijk dat is.

Zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd, heb je weinig aan je zonnepanelen om de elektrische verwarming te voeden. Verwarming heb je immers nodig op het moment dat je zonnepanelen weinig tot niets opbrengen. Dat ga je voor de wintermaanden ook niet oplossen met een buffervat.

Dat is echt iets waar je nu al goed rekening mee moet houden, anders ben je zo dadelijk elektriciteit aan het leveren tegen een dumpprijs en kun je op een ander moment grote hoeveelheden inkopen tegen de hoofdprijs.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Bernhard

  • #5
De capaciteit en keuze van de warmtepomp, pelletkachel en buffervat zijn afhankelijk van de capaciteit van de vloerverwarming en of radiatoren.
Begin met het laten maken van een warmteverlies berekening door een adviesburo.
Het opsplitsen van de installatie 1x voor de begane grond en 1x voor de verdieping maakt de installatie overzichtelijk en zal het energieverbruik lager zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Laat een plan uitwerken
De advieskosten verdien je met gemak terug.
en met een goed plan krijg je ook een offerte waar je iets aan hebt.

persoonlijk denk ik overigens dat een hybride oplossing zo gek nog niet is.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Systeem verwarmen

  • #7
Dank voor de reactie's :)

@Mn22, ik ben mij bewust van de salderingsregels en de prijzen die men in de toekomst krijgt voor terug leveren. In de zomer kom je makkelijk uit, maar de winter.. Daarom dacht ik aan een pelletcv kachel of een elektrische warmtepomp.(neem aan dat je de elektrische ook bedoelt, met een hybride reduceer je alleen gasverbruik.
@Bernhard, ervaring met een adviesbureau?
@Boertje125 ervaring met een adviesbureau? Hybride is idd toepasbaar, maar een tijdelijke oplossing, en 'tijdelijk' kan nog heel lang zijn. Ik verwacht dat de regering het gasverbruik steeds moeilijker maakt i.c.m. schaarste/overspannen markten.

De bedoeling is dat ik kan switchen tussen bijv een cvketel(tot '25) een zonnenboiler, pelletcv/houtcv en stroom( evt d.m.v. een gloeispiraal in het buffervat of een elektrische cvketel). Maar ik sta open voor suggesties :)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Kijk ook naar een airco (lucht-luchtwarmtepomp). Wij gebruiken die het hele najaar en voorjaar om de belangrijkste leefruimtes te verwarmen. Met een COP van 4,7 en toch nog wat rendement van de zonnepanelen verwarmen we dan heel veel goedkoper dan wanneer je je hele vloerverwarming moet opstoken (met gas of via een lucht-water warmtepomp). De vloerverwarming en gas (en vanaf komend jaar waarschijnlijk de warmtepomp) gebruik ik alleen in december en januari, of een enkele koude week buiten die maanden.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Pellets zijn op dit moment ook erg duur, als je ze al kunt kopen. Verder wordt de installatie veel te complex en daarmee duur als je ook nog op pellets en elektrische weerstandselementen wil verwarmen.

Elektrische weerstandsverwarming heeft ook een hoge aansluitwaarde, dus dan heb je al snel een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig met het bijbehorende dure vastrecht.

Dan kun je beter een keuze maken voor een elektrische warmtepomp en daar de rest van de installatie op aanpassen. Dan kun je ook je gasmeter weg laten halen, scheelt ook weer vaste kosten.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik verwacht dat gas langer blijft dan nu aangegeven tenzij waterstof op grotere schaal beschikbaar komt.
 
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
Volgens mij wonen we in dezelfde gemeente (je nickname). Het plan / de ambitie van de gemeente is (het grootste deel van) de bebouwde kom vanaf 2030 van het gas te halen. De status van dit energietransitieplan is me niet duidelijk en het lijkt me erg ambitieus, maar je weet nooit en ik ga zelf in ieder geval niets meer in installaties op gas investeren, ook niet hybride.

Heb de transitievisie zojuist teruggevonden:
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Systeem verwarmen

Systeem verwarmen

  • #12
@Mn22 pellets zijn wel te krijgen, ook over de grens wat dichtbij is. De elektrische warmtepomp had ik al voorzien, die zou mooi op het buffervat kunnen icm de zonneboiler.
@Edwinnn Klopt, kom ook uit Nederweert wat toevallig. Het rapport ken ik niet maar ga deze eens voorleggen aan bekende uit de lokale politiek. Ik verwacht nog niets actueels en/of subsidies.
Ik heb hetzelfde, de ketel is nog goed en hebben een contract tot april '25 dus heb nog even tijd :)
Voor airco heb ik wel gekeken, maar dat is een losstaand systeem wat geïntegreerd kan worden in een palet van mogelijkheden.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Als je wil stoken met een pellet ketel heb je eigenlijk ook een silo nodig om ze in op te slaan. Anders blijf je aan het slepen met zakken pellets. Daarnaast kun je erop wachten dat er discussie ontstaat over de milieueffecten van het stoken van pellets. In een pelletketel zou ik m'n geld daarom niet steken.

Gas is voorlopig nog gewoon beschikbaar en voorlopig is het ook nog helemaal niet duidelijk hoe een en nader zich zal ontwikkelen. Het elektriciteitsnet kan het in ieder geval niet een op een overnemen en materiaal en mensen zijn ook niet beschikbaar.

Ik kies er zelf voor om nog een nieuw gasketeltje op te hangen, dan zie ik over een aantal jaar wel weer verder.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Systeem verwarmen

  • #14
@Edwinnn, volgens mij is het rapport cq. onderzoek niet geheel actueel. Mijn bekende bij de politiek kende het niet en een vriend die in de aandelen van newcope zit wist er ook niets van..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu