Suizend geluid in radiator(-en)

Suizend geluid

  • #1
Ik ben in februari 2013 in een appartement uit 2007 komen te wonen.
Ik had een Nefit Combi CV ketel (Smartline basic) uit 2007. Deze gaf door ouderdom zoveel storingen en reparaties dat er in oktober 2019 een nieuwe CV combiketel geplaatst, een Vaillant eco tec plus 5 30/34.

Kort daarna bleek dat deze ketel mijn woonkamer niet kon verwarmen op de gewenste temperatuur van 20,5 graden. Monteurs van de firma Vaillant zelf hebben toen, samen met mijn toenmalige monteur naar de installatie gekeken, het een en ander veranderd, zoals temperatuur wateraanvoer (80 graden) en afstelling pompsnelheid naar 70%, deellast ingeregeld op 12 kw., etc. Zij gaven ook het advies een radiator van 400x1000 voor de schuifpui terug te plaatsten die al sinds de vorige bewoners van mijn appartement niet meer aanwezig was (wat overigens nooit voor temperatuurproblemen had gezorgd bij de Nefit Combi CV ketel. Mijn woonkamer werd altijd snel warm en op de gewenste temperatuur). Om de reden dat de radiatoren onvoldoende capaciteit hadden zijn er in april 2020 2 nieuwe radiatoren in de woonkamer geplaatst, 1x radiator Brugman 21s-400x3000 en 1x radiator Brugman 21s 400x1000. De radiator bij de schuifpui is niet teruggeplaatst. Voorheen stonden er in mijn woonkamer 2 radiatoren van dezelfde afmeting, maar dan 1-plaat’s, type 10.

In oktober 2020 merkt ik dat ik wel erg veel gas verbruikte ten opzichte van voorgaand jaar 2019. Ik heb dit gemeld bij mijn CV monteur die aangaf “dat hij wel eens langs zou komen”. In december 2020 kreeg ik een lekkage van, wat achteraf bleek, en druk-overloop ventiel (wist ik veel). Ik heb wederom mijn CV monteur benaderd die aangaf dat hij geen tijd had om langs te komen, ook niemand anders beschikbaar had en ik, min of meer, het probleem maar zelf moest oplossen.
Ik heb toen een andere CV monteur benaderd die aangaf wat ik, na het sturen van een foto van de lekkage, moest doen om de lekkage te stoppen (bar verlagen) en hij kwam diezelfde namiddag nog langs. Hij constateerde dat de CV ketel aan het pendelen was, te zwaar voor het benodigde gebruik (ik ben alleenwonend in een hoek-appartement, 1e verdieping zonder woonruimte onder mijn appartement = open parkeerruimte in een 4 verdiepingen tellend appartementengebouw).

Ook constateerde hij dat er geen waterzijdige inregeling had plaatsgevonden en de kleine radiator in de woonkamer verkeerd aangesloten was (de ingang van het water was de uitgang en andersom).
In overleg met hem en Vaillant is er een andere CV combiketel geplaatst en wel de Vaillant eco tec VHR NL 20-24/5-5 L R6. Gelijktijdig zijn er ook ventielen geplaatst om de radiatoren in het hele appartement (3 kamers en hal. Niet in badkamer waar een design radiator hangt) en de in- en uitgang van de kleine radiator in de woonkamer is aangepast.

Deze nieuwe monteur krijgt echter het suizen in de grote radiator in de woonkamer niet weg. Volgens een bepaalde berekening (grootte radiator, warmte aanvoer water en capaciteit CV ketel??) zou de radiator goed waterzijdig ingeregeld staan. Hij heeft veel instellingen geprobeerd. Het enige wat volgens hem het suizen kan veroorzaken is dat de grote radiator een ingang heeft aan de rechterkant van de radiator en een uitgang aan de linkerkant, terwijl alle andere radiatoren een in- en uitgang aan dezelfde kant van de radiator hebben. Zijn advies is dan ook om de uitgang van de radiator te verplaatsen naar dezelfde kant van de ingang, wat betekent dat er een lange buis onder de radiator door naar de andere kant van de radiator gevoerd moet worden (3 meter). Er loopt dan bovendien ‘zomaar’ een extra radiatorbuis onder de radiator; en wat als dit toch niet de oplossing is?

Maar wat mij tegenhoud is dat de andere radiatoren in de woon- en slaapkamers ook enigszins ‘suizen’. Niet zo hard als de grote radiator van 400x3000, maar toch hoorbaar als ik aan het werk ben in, bijvoorbeeld de werkkamer, of als ik ga slapen in de slaapkamer.

Nu blijkt echter ook weer dat deze Combi CV ketel mijn woonkamer pas aan het eind van de middag (en soms zelfs dat niet) op de gewenste temperatuur heeft. De CV ketel stond op een water aanvoer met een temperatuur van 70 graden. Deze heb ik zelf verhoogd naar 80 graden en dat helpt ook niet, alleen wordt het nu wel sneller zo’n 20 graden, maar de gewenste temperatuur van 20,5 graden wordt niet behaald. Zet ik de thermostaat op 21 graden dan wordt het ‘maar’ 20,5 graden enz. De CV ketel haalt/geeft net niet de gewenste temperatuur.
Er zit geen lucht in de radiator(en)!

Wat adviseren jullie mij te doen? In 1e instantie ten opzichte van het suizen en daarna ook wat betreft het niet de gewenste temperatuur behalen (of misschien is het wel een gevolg van....).
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Vragen graag wat korter formuleren.
Mijn advies zou zijn: laat een goede instsllateur die weet waarover het gaat, de installatie waterzijdig inregelen.
Dat is momenteel trouwens verplicht (net als zoneregeling), maar veel installateurs weten nog totaal niet hoe je dit aanpakt.
 
  • Like
Waarderingen: Ronny

ADDave

  • #3
Pomp snelheid verder verlagen. Water stroomt te snel waardoor je geluidsproductie krijgt.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
eerst inregelen, dan de ketel zelf laten moduleren op pomp en brandervermogen eventueel zou je de maximale pompsnelheid kunnen begrenzen maar als de installatie goed ingeregeld is zou dit niet nodig moeten zijn
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu