Stukje mantel meerlagenbuis weglaten

Hallo,

De nieuw aan te leggen waterleidingen (16mm) in mijn badkamer kruisen elkaar 2x. De mantelbuizen zijn 28mm en ik krijg deze niet weggewerkt, nog een heel stuk dieper vrezen vind ik te riskant. In hoeverre is het erg als ik de mantel van de warm water leiding een stukje weglaat? De kans op legionella lijkt me vrij klein over zown klein stukje.

Zijn er nog andere risico's die ik over het hoofd zie?

Hetzelfde probleem heb ik ook met het maken van de bocht in de muur, door de mantelbuis gaat dit vrij stroef. Zou hier de mantelbuis ook kunnen ontbreken? bij de koud waterleiding is er kans op condens maar in hoe verre is dat erg op een klein stukje? De koppelingen in de muur liggen namelijk ook een stukje bloot zonder mantel, hier treed dan ook condens op?

Zelf zat ik nog te denken om een mantel/ribbelbuis te zoeken met een buitendiameter van 20/22mm en deze toe te passen op deze kleine stukjes.

meerlagen kruisen.jpg
 
Zelf zou ik het zo niet doen.

Kun je ze niet gewoon verticaal naar de vloer brengen, en in de vloer de aftakking naar de andere kraan laten kruisen?
 
De vloer is helaas geen optie, dan moet ik de riolering 75mm kruisen en komt de vloer weer 28mm hoger te liggen. Het is een wat ouder huis met schuin dak dus de afstand naar het plafond is al niet heel hoog. De vloer gaat al 5cm omhoog ivm nieuwe riolering.
 
Volgens mij zorgt jouw mantel niet voor isolatie, maar voorkomt het scheuren/barsten door het uitzetten/krimpen van de leidingen t.o.v. de dichtgesmeerde muur.

Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar je zou eventueel dat kleine stukje waar geen mantel zit met isolatietape of duct-tape bijvoorbeeld in kunnen tapen en paar keer omwikkelen zodat de tape (die vaak soort van elastisch is) de krimp/uitzetting deels kan opvangen.

Voor wat betreft legionella durf ik je echt geen advies te geven.
 
Een mantel doet weinig tegen legionella en is inderdaad puur bedoeld voor beschermen/uitzetten/krimpen van de leiding.

In de richtlijnen voor legionellabeheersing staat ook dat de leidingen geen onderling contact mogen maken. Dit is dus niet helemaal handig zo.
 
Bij de koudwater leiding laat ik de mantel wel zitten, er is dan dus geen direct contact met de leidingen. wellicht kan de temperatuur van de koud waterleiding minimaal oplopen.

Maar voor tap water maakt het toch niet uit of deze elkaar kruisen? Het warm tap water moet toch ook zo snel mogelijk weer terug onder de 25 graden? of zie ik dit verkeerd?
 
Het lijkt logisch om koud en warm paralel en naast elkaar te laten lopen. Toch is het soms handiger om ze zover mogelijk van elkaar te leggen. Kun je de koude leiding niet boven langs het plafond over rechts naar de kraan leiden?
 
Maar voor tap water maakt het toch niet uit of deze elkaar kruisen? Het warm tap water moet toch ook zo snel mogelijk weer terug onder de 25 graden? of zie ik dit verkeerd?
.

Ik snap je probleem best wel hoor. Het is natuurlijk maar een klein stukje leiding die kruist, maar ik kan als professional niet zeggen dat het niet uit maakt. Want dat is niet zo.

De warme leiding wordt altijd wel weer een keer 60 graden waardoor de bacterie afsterft.
De koude leiding niet en daar zit nou juist het probleem. Zet je de kraan uit dan gaan de 2 leidingen warmte uitwisselen, 60 graden warm en 10 graden koud komt uiteindelijk gemiddeld uit op 35 graden in beide leidingen. De ideale kweektemperatuur voor legionella.
 
Over de rechte stukken laat je de leidingen idd parallel aan elkaar lopen, maar omdat de warm water aansluiting altijd links zit van je douche, bad en wasbak ontkom je er niet aan om de leidingen een keer te laten kruisen.

Het verhaal van ADDave is wel duidelijk. Iemand misschien ervaring met hoeveel warmte een uponor leiding daadwerkelijk uitstraalt? dat speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Tijd dat iemand hier eens een keer aan gaat rekenen :P

Nog een andere gedachtegang, ook je warmwaterleiding zal tijdens het afkoelen tussen de 25 en 45 graden komen, hier zou dan ook legionella kunnen groeien. Stel dit gaat om een aantal meter leiding dan zou de eerste 10/20 seconde ook water met legionella uit je douche kunnen komen?

Op internet zie ik ook een hoop afbeeldingen met leidingen die elkaar kruisen. ik heb het nu toch als volgt gedaan. Ik ga nog eens opzoek naar een dun stukje isolatie voor tussen de buis.

Fotoooo.jpg
 
Sinds de legionella besmetting in 1999 is er veel meer aandacht voor preventie en zijn de richtlijnen aangescherpt zodat men het z niet meer mag installeren.

Een prof zal je nooit het advies gevevn om kruising zo te laten.
Hoe het dan wel moet wat ook nog praktisch is is niet altijd duidelijk

Je zou bovenlangs kunnen gaan

1692860449574.png


Echter zijn er in elk ouder huis natuurlijk situaties die al ooit zijn aangelegd en met kennis van nu niet optimaal zijn en echt niet meer aangepast worden.

Advies om na je vakantie alle leiding met stilstaand water te spoelen doet ook geen hond volgens mij (tenminste niet in mijn kennisenkring)

Ik zou me er niet te druk om maken, maar het is niet mijn huis
 
Toevallig hier wel iemand die het na elke vakantie doet. Zelfs als ik een hotel/huisje betreed laat ik het water altijd even lopen. Je weet immers nooit hoe lang er niemand geweest is.

Bovenlangs zou een optie geweest kunnen zijn, voor je gevoel ziet er er weer heel omslachtig uit. ook weer meer bochten dus meer drukval? (of kan je die koppeling ook omdraaien?) Bij de badkraan wordt het dan ook een mooie looping.

Het klink wel weer als iets typisch Nederlands, er gebeurd een keer iets en dan worden er gelijk 100 regels bedacht om het 100% te voorkomen. Als het niet hoeft te kruisen is het beter maar gezien de omstandigheden (geen warm water cv) durf ik het wel aan.
 
Als je je bij renovatie aan de richtlijnen/regelgeving e.d wilt houden, dan zul je met je leidingen rare omleidingen moeten maken. Tegenwoordig moet je je ook weer verantwoorden met foto's (wkb). Als je alles volgens de regeltjes wilt doen, is het bijna niet meer te doen. Nood breekt wet is mijn motto in zo'n geval. Zal wel commentaar op komen, maar er niet 1 iemand die alles doet zoals het moet.
Je had beter de mantel over de warmwaterleiding kunnen laten zitten. Die werkt meer dan een koudwaterleiding.
 
Ik sta er ook zo in, soms kan je niet alles volgens de regeltjes doen en moet je het anders doen. Als ik volgens de regels een beluchtingsbuis 75mm naar boven zou trekken houd ik ook geen badkamer meer over..

Ik kan de mantel nog verplaatsen, het is nog niet geperst. Is het niet zo dat je bij koudwater juist de mantel wilt behouden i.v.m. condens? Meende dit ergens een keer gelezen te hebben.
 
Dan snap ik je niet,

je zegt " Ik sta er ook zo in, soms kan je niet alles volgens de regeltjes doen en moet je het anders doen"

en tegelijk zeg je " Zelfs als ik een hotel/huisje betreed laat ik het water altijd even lopen. Je weet immers nooit hoe lang er niemand geweest is. "

Blijkbaar hou je je aan de adviezen om elke keer kranen door te laten lopen, maar eenmalig een stukje sleuf hakken en buis trekken is dan weer te veel werk........

In de tijd dat je op forum hebt zitten tikken had je leiding erin kunnen hebben
 
Het is sowieso handig om de kraan minimaal een minuut te laten lopen na de vakantie of in dit geval een vakantiehuisje, ongeacht hoe de leidingen lopen.
Als H2Niek de leiding niet had laten kruisen, dan nog de kraan laten lopen na vakantie.
 
Het verhaal van ADDave is wel duidelijk. Iemand misschien ervaring met hoeveel warmte een uponor leiding daadwerkelijk uitstraalt? dat speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Tijd dat iemand hier eens een keer aan gaat rekenen :P

Dat is gewoon bekend hoor, kijk maar in het technisch informatieblad.

Ik sta er ook zo in, soms kan je niet alles volgens de regeltjes doen en moet je het anders doen. Als ik volgens de regels een beluchtingsbuis 75mm naar boven zou trekken houd ik ook geen badkamer meer over..

Je bent als particulier vrij om te doen wat je wilt, niemand die je tegenhoudt, maar die richtlijnen zijn er niet voor niets. Professionals dienen zich hier gewoon aan te houden.

Het is ook niet zo dat het ook nergens op gebaseerd is. Er is jarenlang over nagedacht en wordt tot op heden nog steeds gefinetuned. Soms zit men er ook wel eens naast, dan wordt het weer aangepast.

Mooi voorbeeld: men dacht vroeger dat een leiding afdoppen op 5cm van de hoofdleiding voldoende was om de groei van legionella te beperken. Achteraf blijkt dus dat het nog steeds een grote bron van de bacterie is, dus hebben ze de norm erop aangepast.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
345
Badkamer, waterleiding en afvoer
7416bram
Reacties
9
Weergaven
750
Badkamer, waterleiding en afvoer
UtrechtHJ
Reacties
2
Weergaven
440
Badkamer, waterleiding en afvoer
Klusje123

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu