Stucvraag - kleine scheurtjes

Florijna

  • #1
Beste,
Ik heb een probleem waar ik niet van weet hoe ernstig het is:

De keukenmuur is gestuct door iemand die zei ervaring te hebben. Dit heeft geresulteerd in een flink golvende laag van 3,5 cm dikte en zes zakken roodband op (merendeel lag op de grond en in het hele huis).

Het is de bedoeling dat het aanrecht er tegenaan komt maar door de grote verschillen kon dat niet. Na inmiddels uit woede zelf geleerd te hebben stucen heb ik de wand nogmaals vlak gezet met ong. 5 mm roodband en afgewerkt met 1 laag f&f. Heel goed geworden, mooi vlak en klaar dacht ik. Nu ong. 2 weken later zie ik dat er hele fijne scheurtjes in zijn gekomen.

Het zijn echt haarscheurtjes, ze lopen gekronkeld en de langste is ong. 50 cm.
Weet iemand wat de scheurtjes heeft veroorzaakt? Komt het doordat ik 1 laag fix heb gebruikt of idd door de te dikke ondergrond? (hier zaten geen scheuren in, niet in laag roodband 1 en 2)

Lang verhaal kort: moet ik deze scheurtjes verdiepen en kitten met acrylaat oid? Ik ben bang dat je het dan gaat zien terwijl ze nu zo fijn zijn dat je er echt met je neus bovenop moet om ze waar te nemen. Maar ik wil niet het risico lopen dat ze groter worden.

Bedankt alvast, fleur
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet niet hoeveel tijd er tussen de eerste en tweede laag gezeten heeft maar het lijkt mij dat het droogte scheurtjes zijn.
Ik denk dat je het nog een keer met f&f af moet smeren.
In ieder geval niet gaan knoeien met kit in je stucwerk.
 

Florijna

  • #3
Bedankt voor je reactie Ron. Ik weet niet welke lagen je bedoeld met 1 en 2 maar het is als volgt gegaan: Tussen de eerste dikke laag roodband en de tweede laag roodband zat 5 weken. Tussen de tweede laag en de laag fix zat ong. een week.

Moet ik me zorgen maken om die scheurtjes als het idd droogscheuren zijn? Gaan dat proces verder of kun je nu na ong. twee weken stellen dat er niets meer bij komt? En worden deze scheuren nog groter naar verloop van tijd?
Ik wil het anders nl verven met elastische verf voor gescheurde plafonds ed.

bedankt!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk niet dat het erger zal worden. Als je nog een laagje f&f aanbrengt zal er vermoedelijk nooit meer iets van te zien zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik heb het vermoeden dat het door te grote zuiging van de ondergrond komt, waarschijnlijk is de later opgebrachte laag te snel gedroogd.

Wil Flepke hier nog op reageren ?
 

Flepke

  • #6
Zou je gelijk in kunnen hebben jan, maar ik durf het niet zeker te zeggen zonder dat ik het heb gezien, sorry :?:
 

Florijna

  • #7
Bedankt weer! gelijk weer een vraag: moet ik de bestaande laag f&f nog voorbehandelen? Ik heb hem namelijk wel geschuurd met spons en later met fijn schuurpapier. Misschien dat het nu dan weer te weinig zuigt?

En... is het echt nodig? Je ziet ze namelijk echt niet. Pas als je er echt met je neus bovenop zit. Heb vandaag de laatste muur gedaan en hoopte een beetje klaar te zijn na het hele huis gestuct te hebben. :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vraag is dan: wat ga je met de muren doen?

- Tegelen
- Behangen met papier- of vinylbehang
- Behangen met glasvezel
- Latexen
- Structuurverf

In de meeste toepassingen zul je er niets van zien, denk ik, alleen bij heel fijn latexwerk zou je het erdoorheen kunnen zien.
Ik zelf zou er niets (meer) aan doen...
 

Florijna

  • #9
Sorry voor de onvolledigheid. Ik wil het verven met ofwel schrobvaste satin verf van dat olifanten merk of van die elastische verf als dat beter is om die scheurtjes in toom te houden. Boven het aanrecht komt een geharde glasplaat van 35 cm hoog.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Van die eindbehandelingen heb ik geen kaas gegeten, dus daar kan ik zelf niets over zeggen.

Wat betreft die scheurtjes: misschien kun je een paar foto's maken en opsturen of zelf plaatsen? Als het foto maken lukt tenminste, als ze zo klein zijn wordt het misschien moeilijk het er goed op te krijgen.

Dan kan de vakman (Flepke) er misschien wat meer over zeggen?
 

Florijna

  • #11
Ik zal het proberen. denk dat je ze idd niet ziet.
Ik had begrepen dat Flepke de specialist is :D

Echt fijn om zo vragen te kunnen stellen trouwens.
Moet zeggen dat het goed lukt maar ik merk wel dat stucen een wetenschap op zich is. Heb veel verschillende ondergronden en dan weet je eigenlijk niet goed genoeg waar je mee bezig bent om dit soort dingen te voorkomen.

Heb bijv. ook een deur dichtgemaakt met mdf, stucplaat eroverheen. Naden netjes met band gedaan en... scheurt toch langs de rand. Heb dat wel dichtgekit. Zie je niet meer nu maar wel balen!
 

RobdR

  • #12
In dit soort gevallen kan ik glasvlies zonder structuur sterk aanbevelen.

Ik heb dat op alle plaatsen in het huis gebruikt waar overgangen van verschillende materialen aanwezig zijn en/of een oude muur en een nieuw muurgedeelte.

Goed vol in de lijm zetten en daarna latexen. Nooit geen scheur gezien. Dit spul wordt ook gebruikt om gescheurde plafonds er weer netjes uit te laten zien.

Toevallig heb ik de muur achter het aanrecht ook zo gedaan omdat ik niet van tegels hou. Afgewerkt met schrobvaste buitenlatex. Zit al jaren prima en kan onderhouden/afgenomen worden met Jif indien nodig.

Zie verder ook de postings over glasvlies.

Succes.

Rob
 

Florijna

  • #13
Dat is een goed idee! Ik wist niet dat het structuurloos bestond!
Ik heb trouwens geprobeerd foto's te maken maar je krijgt de scheurtjes er niet op. Ze zijn te dun en ik heb niet zo'n geweldige camera.

bedankt weer! fleur
 

RobdR

  • #14
Nog even een tip. Controleer wel even of de gescheurde vlakken niet los zitten door er met een hard voorwerp op te tikken. Als het "dof" klinkt zit het los en als het grote vlakken zijn moet dat eraf en bijgewerkt worden.

Glasvlies kan je in verschillende soorten krijgen van flinterdun (en lastiger te verwerken vind ik) tot dik (renovlies).

Succes Rob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu