Kleine opbolling stucwerk, wat is hier aan de hand?

Joris_Klussertje

  • #1
Hallo allemaal,

ik en mijn vrouw hebben een huis gekocht uit 1960 en zijn dit aan het verbouwen. Zolder was als eerste aan de beurt. Tijd voor wat flinke isolatie.

Gister avond (na die vreselijk hete dagen gevolgd door frisse buien) zien wij een kleine opbollong onder ons stucwerk (is inmiddels geverfd). De randen van de opbolling waren zacht en indrukbaar, het midden was hard. Eerste gedachte was een schroef door onze gips/pir-plaat die aan de andere kant van het dak eruit steekt, en mogelijk water van de regenbui geleid naar deze plek. Een andere gedachte was een schroef die te ver door was gedraaid door de gipsplaat heen, met een lucht-pocket tot gevolg tussen schroef en stucwerk, en door de kou/warmte afgelopen dagen heeft de lucht uitgezet richting het stucwerk. Maar wat het nou precies is weten we niet (weinig ervaren klussers).
Vanochtend ben ik nog eens naar de plek gegaan, die is nu niet meer zo zacht als gister avond en moeilijker indrukbaar. Opgedroogd? Lucht is ontsnapt en bolling leeggelopen?

We hebben alles, behalve het stucen, zelf gedaan. Stucen is afgelopen februari gedaan. We hebben het late drogen tot alle donkere plekken waren verdwenen voordat we gingen schilderen. Schuine dak bestaat dus uit verflaag, stucwerk, gipsplaat, aluminium laag, pir, aluminium laag, latjes, onderdak, dakbedekking, dakpannen. Onderdak is (voor zover wij weten) vocht doorlaatbaar.
Ik heb wat foto's mee gestuurd van de opbouw. Ook heb ik een foto van de plek gemaakt maar is slecht te zien op de foto, daarom heb ik ook nog dezelfde foto meegestuurd maar dan bewerkt (hoger contrast, en zelf een lijntje getekend rond de plek) om beter aan te geven hoe de plek eruit ziet). Plek is ongeveer 3.5 mc breed en cirkel vormig.

We willen grotere problemen voor zijn als het een lekkage blijkt te zijn, dus wij waren benieuwd of mensen hier ideeen bij hebben.

Bedankt!
Joris

WhatsApp Image 2022-07-22 at 8.42.11 AM.jpeg WhatsApp Image 2022-07-22 at 8.42.10 AM (2).jpeg WhatsApp Image 2022-07-22 at 8.42.10 AM (1).jpeg WhatsApp Image 2022-07-22 at 8.42.10 AM.jpeg WhatsApp Image 2022-07-22 at 8.42.10 AM - bewerkt.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Hharbers

  • #2
Waar heb je mee gesticht?
Stucwerk wat weer zacht en indrukbaar word kan niet als het stucwerk eenmaal uitgehard is. Ik neem aan dat je pas bent gaan schilderen toen stucwerk droog was?

Weet je zeker dat het niet een stuk is wat niet gehecht is en los komt van achtergrond
 

Joris_Klussertje

  • #3
Hoi Hharbers,
we hebben het stucen niet zelf gedaan maar door een vakman laten doen.
Het kan kloppen wat je zegt, het stuckwerk was gister indrukbaar, maar behield zijn vorm. Onder het stucwerk voelde sponzig aan. Dat gevoel is nu verdwenen.

Daarom dat we dachten aan water, maar dat lijk mij erg sterk gezien er dakpannen, onderdak, 2 lagen alufolie, 10 cm pir en een gipsplaat tussen zitten. Zelfs als de schroef een stukje door het dakbeschot naar buiten steekt verwacht ik niet dat water van de regen zo ver naar binnen kan leiden op zo'n specifieke plek.

Het zou dus kunnen dat het inderdaad los aan het komen is, zeker weten doe ik dat niet. Maar het lijkt vandaag weer een stuk vaster/sterker te zijn dan gister. Dus dat blijft vreemd...
 

Hharbers

  • #4
Los is los en gaat echt niet meer vast zitten. Vraag de vakman om ff langs te komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu