Stuc vraag. Kalkcementlaag verder glad afwerken

Coen17st

  • #1
Hallo,

Ik heb voor het eerst een wandje gestukadoord, lees berapen. mede dankzij de tips en kennis van @stucDennis maar gewoon geprobeerd. Dit heb ik gedaan met een kalkcement mortel. (een mengsel van rivierzand, kalkdeeg, cement en water) het was in eerste instantie erg zoeken naar de juiste consistentie, (de hoeveelheid water) en ik merkte ook bij het opbrengen dat de mortel al heel snel van de muur af valt.

Wat ik ook lastig vond is de timing van afwerken, het moment dat de laag is aangetrokken, ik begon namelijk al veel te vroeg met afreien en dicht schuren met een kunstof schuurbord. Ik merkte dat pas uren later een goed moment is en kon de wand ook heel mooi glad afwerken met een pleisterspaan, precies wat ik wil een glad, sausklaar resultaat. Hopelijk gaat de volgende wand beter.

Nu kom ik bij mijn vraag, omdat deze wand nog niet helemaal optimaal recht is, hier een daar wat golven als je met de hand er overheen aait. Kan ik dit nog weg krijgen door er bijvoorbeeld een dunne laag erboven op te smeren? zo ja, waarmee zou ik dat het beste kunnen doen?





 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is in een kelder? Betonwand?

Wat voor voorstrijk heb je gebruikt?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Ziet er al goed uit Coen! Ik snap je met de gladheid maar het is wel mooi vlak. Mortels op kalk of cement krijg je nooit zo glad als gips. Omdat ze te schraal zijn, door te toevoeging van zand en andere toeslagstoffen. Vaak word het opgeleverd als schuurwerk. Dit is met een licht vochtige spons fijn opschuren, wanneer de mortel begint hard te worden. Afhankelijk van de ondergrond kan dit wel een paar uurtjes duren. In persoonlijk bericht hebt je enkele merken waarmee je dit zou kunnen bewerkstelligen.
@ Ijkenhout, je gebruikt geen voorstrijk met cementgebonden producten tenzij dit een fabrieks samengestelde mortel is waarbij dit op de zak staat vermeld. Vaak zijn dit mortels die na 4 uren volledig zijn uitgehard. Klassieke kalkmortel bevochtig je slechts de muur voor het aanbrengen van mortel.
 

Coen17st

  • #4
IJkenhout,

Het is inderdaad in een kelder, de wanden bestaan uit twee soorten materiaal; een deel is een waterdichte cementpleister en heeft geen zuiging, een ander deel bestaat uit kalkcement stenen, hier heb ik een diepgrondering op gedaan tegen de sterke zuiging, verder geen voorstrijk gebruikt.
 

Coen17st

  • #5
StucDennis,

Dankjewel! ben zelf ook aangenaam verrast met het resultaat ook wederom bedankt voor je privé bericht wat betreft geschikte materialen. Inmiddels heb ik een tweede wand gedaan en moet zeggen dat ik deze al veel vlakker, recht en haaks heb kunnen krijgen dan de eerste. Wat je al eerder zei kalk is mooi spul om te oefenen want ik heb het redelijk vaak opnieuw moeten afreien en bij moeten opbrenge maar heb ondertussen goed manier gevonden die ik op youtube tegen kwam, een "franse guide" aan twee kanten maken door een sleuf te maken met de waterpas en tot op de diepte van de sluif afreien, werkt top om hem waterpas te krijgen!




 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Haha merk dat je jezelf goed hebt verdiept in het stukadoren. Franse guides inderdaad dan maak je twee afrei stroken in de net beraapte muur. Maar je kunt ook Hollandse guides maken. Dan zet je eerst twee stroken van 10 cm breed op aan weerszijden van de muur en maakt deze te lood(waterpas) en zet dan de rest van de muur vol en rei je af op de twee stroken. En hoop voor je dat de kalkzandsteen nog wat aantrekt aangezien je deze hebt voor gestreken met diepgrond.
 

Coen17st

  • #7
In deze post nog het eindresultaat mocht je geïnteresseerd zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu