Stroomkabel door spouwmuur naar binnen of door voeg muur?

Cygnus

 • #1
Ik ben van plan om screens te plaatsen voor mijn ramen aan de voorzijde/woonkamer kant van ons huis, met de temperaturen zoals nu is het namelijk niet uit te houden :shock: .Nu de vraag, de stroomkabel hiervan kan door de geleider naar beneden tot onderaan het kozijn van het raam, maar goed, daarna moet ik hem uiteraard voorzien van een stroomvoorziening, die ik daar niet heb.

Nu vind ik stroomkabels/pvc pijpjes e.d. niet erg mooi aan de voorkant, maar ja wat is dan wel de beste oplossing? Ik heb er twee in gedachten:
 1. Onder de stenen rand onder het raam een gaatje boren naar binnen, dan binnen moet ik een stuk van het behang voorzichtig verwijderen, daar waar het gat binnen komt moet ik dan een dunne leiding naar beneden frezen tot aan de grond en daar de kabel via een gootje naar het stopcontact laten lopen. (Riciso's: Behang gaat stuk bij verwijderen en ik heb geen reserve, slecht voor isolatiewaarde?)
 2. Vanaf de stenen rand onder het raam een weg naar beneden maken door de voegen heen, dus de voeg verwijderen met een bijteltje of wellicht de dremel, de kabel erin proppen tot onder de grond en dan opnieuw voegen. Dan kan ik onder de grond er wel voor zorgen dat ik hem ergens aansluit op 230v. (Risico's: Ik moet zien dat ik de nieuwe voeg dezelfde kleur krijg als de originele voeg, wat denk ik best lastig is, helemaal omdat het 2 kleuren voeg zijn (onderop donkerder).

Wat denken jullie? Nog betere ideetjes? Ik heb een kruipruimte onder het huis, mocht dat van belang zijn... Bedankt alvast voor advies! :cool:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Vanuit electricien oogpunt zou ik liever zien dat ze door een leiding/goot lopen. Wanneer je de kabels wegwerkt in de muur zelf dan wordt het oplossen van een storing een groot probleem. Dat zal nu nog geen zorg zijn maar over 10 of 20 jaar wellicht wel.

  Ik kom helaas nog vaak weggestucte kabels of lasdozen tegen waardoor je voor een kleine storing als kabelbreuk of slechte las (door bijv. kortsluiting) moet gaan hakken/breken terwijl dat niet nodig had hoeven zijn.

  Dus mijn raad is; hou het toegankelijk zodat kabels eventueel gemakkelijk vervangen kunnen worden in de toekomst :wink:
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Ik zou in ieder geval niet gaan hakken in de voegen van de buitengevel. Dat blijf je altijd zien en dat is zonde. Beter is het om het snoer door het kozijn naar binnen te voeren en dan binnen verder af te werken met een kabelgootje o.i.d.

  Kabelgootjes zijn niet altijd de meest fraaie oplossing, maar als je geen hak en breekwerk wilt binnen en ook je behang intact will laten, is dit de enige optie. Met een beetje geluk kun je een en nader achter een gordijn laten vallen en eventueel verder wegwerken achter een plint of eventueel door de kruipruimte.

  Je zou ook kunnen overwegen om de screens handbediend te maken. Je hebt dan alleen een koordopwinder op het kozijn nodig.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Binnen is gebruikelijk inderdaad. Zo'n kabel valt anderen bijna nooit op. Er zijn meerdere oplossingen voor, afhankelijk van eventuele inrichting enz.

  - achter de plint en via dagkant omhoog
  - langs plafond en wegwerken achter plint of schilderijrail
  - de muur infrezen
  - achter het gordijn
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #5
  Kabels voer je het liefste omhoog in , naar beneden geeft lekkages omdat de kabel dan als watergeleider gaat werken.

  Als je onder het maaiveld vlak op de fundering 1 steen verwijderd kan je daar een kabel opvissen door de spouw.
  En door hetzeldde gat kan je ook een gat tot in de kruipruimte boren, en een steen er weer in metselen.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Cygnus

  • #6
  Tja, een alternatief zou zijn, dat ik de stroomkabel via de geleider van het rolscreen in de rechter-onderhoek laat uitkomen van het raamkozijn. Dan vervolgens door de stenen vensterbank heen recht naar beneden (liefst door de voeg zodat het nog enigszins herstelbaar is in de toekomst) en dan ONDER de stenen vensterbank naar binnen toe. Aan de binnenkant heb ik namelijk ook een stenen vensterbank en die wil ik natuurlijk niet raken met mijn boorwerkzaamheden...

  En dan binnen de kabel frezen tot aan de grond en daar uit laten komen..

  Zou dat een beter idee zijn?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #7
  Achter de geleiders laten zakken en dan schuin naar beneden boren naar de kruipruimte?
  zo te zien zit de vensterbank op ongeveer 60 cm hoogte en dan zou je met een boor van een meter tot in de kruipruimte uit moeten kunnen komen.
  Geleider over het gat plaatsen en je ziet het geboorde gat niet en het probleem met water wat naar binnen wil is ook meteen opgelost.
   

  Cygnus

  • #8
  Moet ik dan niet bang zijn dat er alsnog water op wat voor manier in dat gat komt en in de spouw komt? Ik lees iedereen adviseren altijd omhoog te boren.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #9
  Je plaatst er de geleider overheen, dus de kans dat er water via de kabel naar binnen komt is minimaal.
  Omhoog boren doe je altijd als de kabel buiten in het zicht komt en dan ook nog bij voorkeur het gat een paar cm naast de kabel boren zodat je eerst met de kabel voorbij het gat gaat en dan met een boogje weer omhoog het gat in.
  Heb je de kabel gelegd dan kun je altijd nog voor de zekerheid de ruimte om de kabel dichtkitten om alles uit te sluiten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu